Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Cascara - co to jest?
Herbata czy kawa? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, gdy po raz pierwszy próbuje cascary. Najprościej mówiąc są to suszone owoce kawowca, z których została wydrenowana pestka (kawa). Na bazie otrzymanego suszu parzony jest pyszny napar przypominający herbatę.
Cascara Honduras Santa Rosa - Figa Coffee - 200g
200g unikalnej cascary o profilu smakowym: suszone owoce, czarna herbata, cytryna, słodka. Pochodząca z Hondurasu, od producenta Donaldo Gonzalez Fiallos z farmy Sol Naciente, rosnąca na wysokości 1250 m n.p.m. Idealna do parzenia na ciepło i jako cold brew.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cascara Kostaryka - Coffee Plant 180g
Cascara to łupina owocu kawowca, która jest pozostałością po zbiorze ziaren kawy, po zbiorach poddaje się obróbki zdziera się z ziaren miąższ i następnie pozostawia go do wyschnięcia na słońcu Właściwości napoju z łupin kawy zawiera przeciwutleniacze które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami przez wolne rodniki oraz wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Może być pomocna w odchudzaniu Napar zawiera niewielką ilość kofeiny co może stanowić zaletę dla osób którzy stronią od kofeiny jest idealna w zimne jesienne wieczory.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Coffeelab - Kostaryka Las Lajas Cascara Natural 200g
Coffeelab przedstawia wyjątkowy produkt dla miłośników nowych doświadczeń smakowych - Kostaryka Las Lajas Cascara Natural 200g. Cascara, czyli wysuszona skórka owoców kawowca, pochodzi z malowniczego regionu Las Lajas w Kostaryce. Ta unikatowa pozycja w naszej ofercie zapewni Ci nie tylko niezapomniane wrażenia smakowe, ale również będzie świetnym uzupełnieniem Twojej codziennej rutyny.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cascara - jak powstaje?
Nie wszyscy zapewne wiedzą, że owoce kawowca przypominają nieco wiśnie lub żurawinę. W trakcie procesu pozyskiwania zielonych ziaren kawy i wydobywania ich z owoców powstaje znaczna ilość skórek. Ususzony miąższ ze skórkami nazywany jest cascarą. Charakteryzuje się bardzo przyjemnym aromatem oraz wieloma pozytywnymi właściwościami.
Właściwości cascary
Skoro cascara związana jest z kawą to podstawowe pytanie dotyczy najczęściej zawartości kofeiny. W zaparzonym naparze z cascary kofeina oczywiście się pojawia, ale nie są to znaczne ilości - około 100 mg /l. Ponadto ten niezwykle aromatyczny i łagodny napój jest znany z:
- Zawartości przeciwutleniaczy - odpowiadających za usuwanie wolnych rodników, niwelujących ich szkodliwy wpływ na organizm, spowalniających procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych.
- Wspierania procesów trawiennych - pobudzania do większej pracy komórek wydzielających soki trawienne.
- Przyspieszania gojenia - może pomóc w regeneracji uszkodzonej błony śluzowej żołądka i jelit.
Cascara - gdzie kupić?
Suszone owoce kawowca, czyli cascarę, najlepiej kupić u sprawdzonych dostawców. Polecamy specjalistyczne sklepy z kawą i kawiarnie lub palarnie kawy. W naszym sklepie internetowym z cascarą znajdziesz susz pochodzący bezpośrednio z najlepszych rzemieślniczych palarni kawy w Polsce.