Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

darmowa dostawa od 299 zł

Bezpieczne zakupy

Szybka wysyłka

14 dni na zwrot

Moya Matcha

Moya Matcha Bancha - zielona herbata 60g

Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru pozyskiwanych z tych samych krzewów, co liście Senchy. Bancha jest Japonii bardzo popularna, jako herbata codziennego użytku.

Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje Bancha naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro) i mniej substancji aromatycznych. Są za to bardzo bogate w garbniki, co nadaje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 34,90 zł
581,67 zł / szt.
szt.
Dostępność:
Ostatnie sztuki
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: F740-9750D

Cechy produktu

Atrybuty herbaty

  • Pochodzenie Japonia
  • Waga 51-100g

Opis

Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru pozyskiwanych z tych samych krzewów, co liście Senchy. Bancha jest Japonii bardzo popularna, jako herbata codziennego użytku.

Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje Bancha naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro) i mniej substancji aromatycznych. Są za to bardzo bogate w garbniki, co nadaje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy.

Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban” i „cha.”  „Cha” w języku japońskim to herbata. Słowo „ban”(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane jako  odpowiednik tego, co „zwykłe”, „popularne” lub „codzienne.” Natomiast „ban” zapisane jako 晩 o tej samej wymowie oznacza „późno” i odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liście wchodzące w skład Banchy.

Bancha zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą, najczęściej pitą zieloną herbatą w Japonii. Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy, pochodzących z różnych regionów i charakteryzujących się różnymi stopniami fermentacji.

Bancha jest herbatą często rekomendowaną w diecie wegańskiej, ponieważ jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy).

Moya Bancha pochodzi z małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.

Bancha nadaje się też świetnie 2-3 krotnego zaparzania

Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% organiczna zielona herbata Bancha

 

Przygotowanie:

 

Ilość herbaty: 3-4g na 150ml
Czas parzenia: 3-4 min.
Ilość zaparzeń: do 3 razy
Temperatura parzenia: 70-80 ºC

Oceny i opinie o produkcie