Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru pozyskiwanych z tych samych krzewów, co liście Senchy. Bancha jest Japonii bardzo popularna, jako herbata codziennego użytku.
Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje Bancha naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro) i mniej substancji aromatycznych. Są za to bardzo bogate w garbniki, co nadaje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy.
Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban” i „cha.” „Cha” w języku japońskim to herbata. Słowo „ban”(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane jako odpowiednik tego, co „zwykłe”, „popularne” lub „codzienne.” Natomiast „ban” zapisane jako 晩 o tej samej wymowie oznacza „późno” i odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liście wchodzące w skład Banchy.
Bancha zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą, najczęściej pitą zieloną herbatą w Japonii. Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy, pochodzących z różnych regionów i charakteryzujących się różnymi stopniami fermentacji.
Bancha jest herbatą często rekomendowaną w diecie wegańskiej, ponieważ jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy).
Moya Bancha pochodzi z małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.
Bancha nadaje się też świetnie 2-3 krotnego zaparzania
Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% organiczna zielona herbata Bancha
Przygotowanie:
Ilość herbaty: 3-4g na 150ml
Czas parzenia: 3-4 min.
Ilość zaparzeń: do 3 razy
Temperatura parzenia: 70-80 ºC
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.