
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Poesia Julius Meinl - Kawa ziarnista 1kg

Julius Meinl Poesia to kawa ziarnista, która zachwyca zmysły swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. To mieszanka najlepszych gatunków kaw pochodzących z różnych regionów świata, stworzona z myślą o najbardziej wymagających kawoszach.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Honduras Marcala - kawa ziarnista 250g

Honduras Marcala jest wyjątkowym gatunkiem kawy, który wyróżnia się swoją niezwykłą prostotą i jedwabistym, gładkim smakiem. To kawa, która oferuje przeciętne body, ale równocześnie posiada wysoką słodycz oraz niemal niezauważalną kwasowość. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników kawy, którzy doceniają delikatne, subtelne smaki. Honduras Marcala doskonale sprawdza się jako podstawowy składnik do przygotowania espresso, dostarczając niezwykle słodkiego i zbalansowanego napoju. Zapewnia ona niepowtarzalne doznania smakowe, które z pewnością zachwycą każde podniebienie.
Dostępność: brak towaru
100 Le Piantagioni del Caffe - Kawa Ziarnista 250g

100 Le Piantagioni del Caffe to 100% arabika, powstała na skutek zmieszania kilku odmian kawy. Ziarna pochodzą z Gwatemali, Etiopii, Salwadoru i Brazylii a przetwarzane są przez Le Piantagioni del Caffe. Kawa z tych ziaren zyskuje słodowy aromat i słodki, kakaowy smak. Po przyrządzeniu jest gładka i delikatna.
Dostępność: brak towaru
Arcaffe - Peru FTO - kawa ziarnista 500g

Arcaffe Peru FTO (Fair Trade Organic) – to mieszanka ziaren stuprocentowej arabiki, które pochodzą z odległych rejonów Peru. Kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, który jest gwarancją sprawiedliwego handlu organicznego. Jest to inwestycja w lokalne społeczeństwo, które uprawia te ziarna, w których skład wchodzi: Caturra (55%), Typica (30%) oraz kilku innych odmian (15%), które rosną na wysokościach 1200-1800 m n.p.m.
Ta wyjątkowa kawa uprawiana w naturalnych warunkach urzeka nas swoim delikatnym smakiem z wyczuwalną nutą miodu i prażonych migdałów, posiada niską zawartość kofeiny. Idealna o każdej porze dnia!
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Capraia - kawa mielona 250g

Arcaffe Capraia to wyjątkowa mieszanka kaw pochodzących z Salwadoru i Etiopii, która została stworzona przez włoską palarnię kaw. Spróbuj intensywnych aromatów i bogatych smaków, zatracając się w każdym łyku. Ciesz się prawdziwą kawową ucztą!
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Giannutri - kawa ziarnista 1kg

Arcaffe Giannutri - to staranie zbalansowana mieszanka arabiki (60%) i robusty (40%). Kawa ta smakuje intensywnie, ma pełne body i nie za słodki smak - to wszystko dzięki ziarnom robusty. Precyzyjnie dobrane ziarna poddawane są mocnemu, ciemnemu paleniu, które uwalnia z nich maksimum smaku. Arcaffe Giannutri to mieszanka doskonała do kaw mlecznych.
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa - 500g

Arcaffe Kuz - to bezkofeinowa kawa ziarnista. Mieszanka ta składa się w 100% z ziaren Arabiki. Ciemno palone ziarna, które idealnie pasują pod espresso.
Perfekcyjnie zrównoważony blend, ze słodkimi nutami orzechów laskowych, kasztanów, czekolady, wanilii i suszonych owoców. Smak stopniowo rozwija się na podniebieniu, dzięki temu możemy powoli wyczuwać wszystkie profile smakowe kawy. Włoskie palenie w najlepszym wydaniu!
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Margo - kawa ziarnista 1kg

Arcaffe Margo - to wyważona mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Łacińskiej i robusty z Indonezji w proporcjach 50/50. Mieszanka o dużej zawartości kofeiny i wyrazistym smaku.
Kawa ta znana jest ze swojej mocy, a zarazem delikatności. Body kawy jest miękkie i kremowe, co zapewnia jej wspaniałe nuty czekoladowe. Mieszanka ta idealnie komponuje się z mlekiem.
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Meloria - kawa ziarnista - 250g

ArCaffe Meloria – to mieszanka, która po zaparzeniu cechuje się pełnym body oraz wspaniałym waniliowym aromatem. Już po pierwszym łyku wyczujemy także przyjemny i łagodny posmak czekolady. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu ziaren brazylijskiej arabiki (75%) i indonezyjskiej robusty (25%). Kawa stworzona dla tych, którzy preferują intensywne smaki, średnio palona. Doskonale komponuje się z mlekiem.
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Meloria - kawa ziarnista 1kg

ArCaffe Meloria – to mieszanka, która po zaparzeniu cechuje się pełnym body oraz wspaniałym waniliowym aromatem. Już po pierwszym łyku wyczujemy także przyjemny i łagodny posmak czekolady. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu ziaren brazylijskiej arabiki (75%) i indonezyjskiej robusty (25%). Kawa stworzona dla tych, którzy preferują intensywne smaki, średnio palona. Doskonale komponuje się z mlekiem.
Dostępność: brak towaru
Are You Nuts Espresso KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 1kg

Are You Nuts od Kyoto coffee to 100% arabika stworzona dla tych, którzy pragną oryginalności w każdej filiżance. Składa się z ziaren pochodzących z Brazylii, Kuby, Gwatemali, Peru i Kostaryki i została wypalona nieco ciemniej w porównaniu z innymi kawami od Kyoto. Charakterystyczny dla tej kawy jest jej słodki posmak, który wyjątkowo dobrze komponuje się z tradycyjnym smakiem espresso. Po przygotowaniu wyczujemy w niej wyraźne nuty czekolady, miodu, brzoskwini oraz migdałów
Dostępność: brak towaru
Blend No.2 Story Coffee - Kawa Ziarnista 1kg

Kawa Blend No.2 pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Niesamowita mieszanka ziaren z Brazylii oraz Hondurasu stanowi niezwykłą kompozycję smaków orzecha, oraz czekolady deserowej przełamaną słodkimi nutami karmelu i melasy. Świetna propozycja dla pasjonatów klasycznego espresso, niewątpliwie sprawdzi się także jako baza do kaw mlecznych typu cappuccino i latte.
W jej smaku możemy wyczuć nuty kakao, śliwki w czekoladzie, melasy!
Dostępność: brak towaru
Brazylia Mogiana Coffee Plant - Kawa Ziarnista 1kg

Brazylia Mogiana to ziarna produkowane od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardini na farmach w okolicy miasta Franca, blisko granicy ze stanem Minas Gerais. W naszym profilu palenia kawa charakteryzuje się niską kwasowością i wysokim balansem smaku. Znajdziesz w niej dominujące nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. To kawa, którą szczególnie polecamy do ekspresów automatycznych i kaw mlecznych.
Dostępność: brak towaru
Brazylia Mogiana Coffee Plant - Kawa Ziarnista 250g

Brazylia Mogiana to ziarna produkowane od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardini na farmach w okolicy miasta Franca, blisko granicy ze stanem Minas Gerais. W naszym profilu palenia kawa charakteryzuje się niską kwasowością i wysokim balansem smaku. Znajdziesz w niej dominujące nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. To kawa, którą szczególnie polecamy do ekspresów automatycznych i kaw mlecznych.
Dostępność: brak towaru
Cafe Expert Espresso Spezial Julius Meinl - Kawa Ziarnista 1kg

To prawdziwa i czysta kawa z Cerrado w Brazylii. Ten górski region zapewnia krzewom kawowym prawdziwą esencję tego, co potrzebne dla kawy pierwszego gatunku: odpowiednią wysokość, ciepły klimat i mocne opady. Espresso Spezial zawiera odmiany z tego regionu, które są palone dając doskonałą kawę o niezwykle wyrazistym smaku. Mieszanka oraz nieco ciemniejsze palenie są tak dopasowane by zaspokoić wysokie wymagania procesu parzenia espresso i dać w efekcie mocny i suchy smak, z pełnym brązowym kremem. Intensywny, soczysty i miły aromat. Doskonała jako mała czarna lub ze śmietanką. Delikatny aromat i pełny smak.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant A`more more – blend 3 - kawa ziarnista 1kg

Przedstawiamy Ci kawę A more more, blend numer 3 o silnym, charakterystycznym stylu włoskim i wysokim poziomie kofeiny. Jego intensywność wynika z dodatku indyjskiej kawy Robusty do delikatniejszych ziaren arabiki z Brazylii w proporcji 50/50. Blend A more more zachwyci Cię swoim mocnym, goryczkowym smakiem, przypominającym ciemną czekoladę, z nutą prażonego orzecha i migdałów. Polecamy go zarówno do czarnych kaw, jak i tych z dodatkiem mleka, takich jak cappuccino, latte czy flat white.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Acidity (is not a) crime - kawa ziarnista 250g

Kawa Acidity (is not a) crime to jedna z czterech propozycji wysokiej jakości kaw specialty, stworzona z myślą o parzeniu pod ciśnieniem. To, co ją wyróżnia, to zmienność surowca, którego używamy, podczas gdy profil smakowy pozostaje zawsze taki sam. Odkryj intensywną, owocową kwasowość, słodycz miodu i bogaty aromat w Acidity (is not a) crime od Coffee Plant. Skosztuj tej kawy, która jest idealna do parzenia espresso!
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Brazylia Lua Roxa - kawa ziarnista 1kg

Odkryj niezwykły smak klasycznych ziaren Arabiki, które pochodzą z urokliwego regionu Cerrado w Brazylii. W tej wyjątkowej paczce połączyliśmy odmiany Bourbon i Mundo Novo, aby podkreślić charakterystyczne czekoladowe akcenty, typowe dla upraw tego regionu. Ta wyśmienita kawa doskonale sprawdzi się jako codzienny napój, niezależnie od tego, czy preferujesz jej czarną wersję, czy z dodatkiem mleka. Bez względu na to, czy korzystasz z ekspresów ciśnieniowych, kawiarek czy ekspresów automatycznych, ziarna Arabiki zostały stworzone specjalnie dla Ciebie, aby zapewnić niezapomniane doznania smakowe.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Brazylia Lua Roxa - kawa ziarnista 250g

Odkryj wyjątkowy smak klasycznych ziaren Arabiki pochodzących z malowniczego regionu Cerrado w Brazylii. W tej specjalnej paczce łączymy odmiany Bourbon i Mundo Novo, aby podkreślić typowy dla tego regionu upraw czekoladowy charakter. Ta kawa doskonale sprawdzi się jako codzienny napój, zarówno podawana czarna, jak i z dodatkiem mleka. Bez względu na to, czy korzystasz z ekspresów ciśnieniowych, kawiarek czy ekspresów automatycznych, ziarna Arabiki są stworzone specjalnie dla Ciebie.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Chocolate Bomb - kawa ziarnista 250g

Chocolate Bomb od Coffe Plant to spektakularna propozycja dla wszystkich miłośników głębokich, czekoladowych nut w kawie. Ta wyjątkowa kawa ziarnista to kwintesencja czekoladowego rajskiego ogrodu w każdym ziarnie, idealna do przygotowania w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Z każdym łykiem Chocolate Bomb na podniebieniu rozbrzmiewa symfonia smaków – od wyrazistych akcentów dojrzałych wiśni, przez rozpieszczające zmysły czekoladowe praliny, aż po kojące nuty mlecznej czekolady. Każde ziarno jest świadectwem niezwykłego rzemiosła i pasji.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Honduras Marcala - kawa ziarnista 1kg

Honduras Marcala to kawa prosta, gładka o przeciętnym body, wysokiej słodyczy i wręcz niezauważalnej kwasowości! Idealnie słodka kawa pod espresso!
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao