Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Brazylia Samambaia Yellow Bourbon Espresso Hard Beans - kawa ziarnista 250g
Poznaj małe opakowanie wielkich doznań - Samambaia Yellow Bourbon w wersji 250g. To wyjątkowe ziarna arabiki, uprawiane na wysokości 1200 metrów n.p.m. w sercu Brazylii. Ich słodkie aromaty ciasteczek orzechowych i krówki przemawiają do zmysłów, tworząc wspaniałą harmonię smaku i aromatu. Po zaparzeniu odkryjesz idealne połączenie słodyczy czerwonych jabłek z delikatną kwasowością, co czyni ją idealną na espresso, ale także doskonałą w wersji z mlekiem.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Dolce Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Dolce znaczy słodki i taka właśnie jest ta kawa!
Blend kaw jakości Speciality obróbki naturalnej z Brazylii i Etiopii.
Dolce to kawa dedykowana do ekspresów. Kompilacja ziaren z Brazylii, oraz Etiopii stanowi harmonijną kompozycję smaków mlecznej czekolady, truskawki, maliny oraz jagody.
W filiżance znajdziecie to, co najlepsze dla tych krajów, czyli owocowy charakter Etiopii idealnie balansujący się z słodyczą Brazylii.
Średnie body w espresso sprawi, że idealnie sprawdzi się również w kawach mlecznych.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee LOVE SHOT Kawa Walentynkowa - Kawa ziarnista 250g
Kawa Story Coffee LOVE SHOT to wyjątkowa propozycja dla miłośników kawy poszukujących czegoś wyjątkowego na Walentynki. Jest to kawa ziarnista, która zachwyca swoim aromatem oraz intensywnym smakiem.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Mogiana Brazylia Dark Roast Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
W wersji dark Mogiana charakteryzuje się wyższą intensywnością nut czekoladowych, a zdecydowanie niższą kwasowością. Tą wersje Mogiany polecamy szczególnie do automatycznego ekspresu ciśnieniowego. Trzy odmiany botaniczne Mundo Nuovo, Catuai i Catucai dają nam przyjemne klasyczne espresso z nutami orzechów, czekolady, karmelu i delikatną kwasowością, natomiast w kawie mlecznej wychodzi słodycz karmelu, czekolady i marcepanu. Kawa idealna do espresso, cappuccino, flat white oraz innych napoi mlecznych.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Mogiana Brazylia Dark Roast Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Ciesz się niepowtarzalnym doznaniem smakowym dzięki kawie Brazylia Mogiana Dark z polskiej rzemieślniczej palarni Story Coffee. To wyjątkowa kawa 100% arabika, świeżo palona, która zaprasza Cię na podróż przez intensywne aromaty i głęboki smak.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Peru Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Peru Coffee to efekt starannego doboru najwyższej jakości ziaren arabiki z peruwiańskich plantacji, starannie palonych przez ekspertów z palarni Story Coffee. Ta kawa nie tylko przeniesie Cię w świat peruwiańskich smaków, ale także wprowadzi do rzemieślniczej pasji, która kształtuje każde ziarenko.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Blend No.2 Story Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
Kawa Blend No.2 pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Niesamowita mieszanka ziaren z Brazylii oraz Hondurasu stanowi niezwykłą kompozycję smaków orzecha, oraz czekolady deserowej przełamaną słodkimi nutami karmelu i melasy. Świetna propozycja dla pasjonatów klasycznego espresso, niewątpliwie sprawdzi się także jako baza do kaw mlecznych typu cappuccino i latte.
W jej smaku możemy wyczuć nuty kakao, śliwki w czekoladzie, melasy!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Hard Beans Kolumbia El Vergel Decaf ESP - bezkofeinowa kawa ziarnista 250g
Prezentujemy bezkofeinową kawę ziarnistą najwyższej jakości specialty, która pochodzi bezpośrednio z urokliwej Kolumbii. Ta wyjątkowa kawa jest starannie wypalana przez doświadczonych ekspertów z Hard Beans, zapewniając niezapomniane doznania smakowe.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Brazylia SITIO SÃO LUCAS Wild Coffee - kawa ziarnista 250g
Przedstawiamy Wam historię z farmy Sitio Sao Lucas należącej do Gileno Donizette! Farmer mocno stawia na zmianę upraw na jak najbardziej organiczne.Wiśnie kawowca w tej okolicy rosną pośród dzikiej roślinności, co wpływa na ochronę ptaków oraz źródeł wodnych. Brazylijskie ziarna w tej kawie pochodzą z regionu Media Mogiana. Została obrobiona klasyczną naturalną metodą, co daje pełny i słodki napar w filiżance. Każdy fan naszej klasycznej wiewiórki powinien spróbować jej najnowszej odsłony!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Tradycyjna Warszawska Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Kawa Tradycyjna Warszawska pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Stworzona dla wielbicieli klasycznych kaw z Afryki. Świetnie odnajduje się w ekspresach automatycznych i jest polecana przez tradycjonalistów. Posiada harmonijny i łagodny smak gorzkiej, ciemnej czekolady, przełamanej delikatną słodyczą.
W jej smaku możemy wyczuć nuty czekolady i orzechów włoskich!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Peru Cajamarca SHB+ Hard Beans - kawa ziarnista 250g
Peru Cajamarca SHB+ to świetnie zbilansowana kawa, wypalana w polskiej palarnii Hard Beans. W jej wyjątkowym smaku można wyczuć przyjemną kwasowość cytrusów, przełamaną karmelową słodyczą. Kawa ta pochodzi z Peru, dokładniej z regionu Cajamarca, którego charakterystyczną cechą są uprawy wysokiej jakości kawy. Składa się ona z ziaren 100% Arabica odmiany Typica i Bourbon, które rosną na wysokościach 1600-2000 m n.p.m, co zapewnia im idealne warunki do dojrzewania.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Christmas Coffee Jelonek - kawa ziarnista 250g
Christmas coffee, zwana również przez palarnie Story Coffee "Jelonkiem" została stworzona przy współpracy Story & Konesso. Kolaboracja przyniosła perfekcyjny blend arabik z Brazylii i Gwatemali. Kawa ziarnista "Jelonek" otuli podniebienia w zimowe, chłodne poranki i jest idealna dla fanów klasycznych smaków i nie tylko! W tej magicznej kawie wyczujemy nuty nugatu, melasy i marcepana. Kawa została wypalona w średnim stopniu i jest to 100% arabica.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Jelonek vol.2 - Gwatemala Antigua Washed - kawa ziarnista 250g
Jelonek vol.2, będący kontynuacją uwielbianej edycji Christmas Coffee od Story Coffee Roasters, to prawdziwy klejnot wśród kaw świątecznych. Ta specjalna edycja, znana jako „Jelonek vol 2”, zabiera nas w podróż do serca Gwatemali, oferując wyjątkowe doświadczenie smakowe z farmy Fina Medina prowadzonej przez Jorg-a Bolaños, zwanego „Coco”, w regionie Antigua.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao