
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Crema Espresso Delight - Julius Meinl 1kg

Wspaniała kawa z certyfikatem UTZ, pochodząca z pięciu najwyższej jakości źródeł. Zapewnia przyjemne i harmonijne wrażenia. Gęsta pianka o apetycznym, orzechowym kolorze robi niesamowite wrażenie. Crema Espresso Delight to zbalansowana mieszanka o bogatym i pełnym body, przyjemną miękkością z subtelnym akcentem cytrynowej kwasowości z trwałym, czekoladowym posmakiem. Całość sprawia, że jest niezapomniana!
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Mogiana Brazylia Dark Roast Story Coffee - kawa ziarnista 1kg

W wersji dark Mogiana charakteryzuje się wyższą intensywnością nut czekoladowych, a zdecydowanie niższą kwasowością. Tą wersje Mogiany polecamy szczególnie do automatycznego ekspresu ciśnieniowego. Trzy odmiany botaniczne Mundo Nuovo, Catuai i Catucai dają nam przyjemne klasyczne espresso z nutami orzechów, czekolady, karmelu i delikatną kwasowością, natomiast w kawie mlecznej wychodzi słodycz karmelu, czekolady i marcepanu. Kawa idealna do espresso, cappuccino, flat white oraz innych napoi mlecznych.
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao