Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Coffee Plant Honduras Marcala - kawa ziarnista 250g
Honduras Marcala jest wyjątkowym gatunkiem kawy, który wyróżnia się swoją niezwykłą prostotą i jedwabistym, gładkim smakiem. To kawa, która oferuje przeciętne body, ale równocześnie posiada wysoką słodycz oraz niemal niezauważalną kwasowość. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników kawy, którzy doceniają delikatne, subtelne smaki. Honduras Marcala doskonale sprawdza się jako podstawowy składnik do przygotowania espresso, dostarczając niezwykle słodkiego i zbalansowanego napoju. Zapewnia ona niepowtarzalne doznania smakowe, które z pewnością zachwycą każde podniebienie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Coffee Plant Brazylia Lua Roxa - kawa ziarnista 250g
Odkryj wyjątkowy smak klasycznych ziaren Arabiki pochodzących z malowniczego regionu Cerrado w Brazylii. W tej specjalnej paczce łączymy odmiany Bourbon i Mundo Novo, aby podkreślić typowy dla tego regionu upraw czekoladowy charakter. Ta kawa doskonale sprawdzi się jako codzienny napój, zarówno podawana czarna, jak i z dodatkiem mleka. Bez względu na to, czy korzystasz z ekspresów ciśnieniowych, kawiarek czy ekspresów automatycznych, ziarna Arabiki są stworzone specjalnie dla Ciebie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brazylia Mogiana Coffee Plant - Kawa Ziarnista 1kg
Brazylia Mogiana to ziarna produkowane od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardini na farmach w okolicy miasta Franca, blisko granicy ze stanem Minas Gerais. W naszym profilu palenia kawa charakteryzuje się niską kwasowością i wysokim balansem smaku. Znajdziesz w niej dominujące nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. To kawa, którą szczególnie polecamy do ekspresów automatycznych i kaw mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brazylia Mogiana Coffee Plant - Kawa Ziarnista 250g
Brazylia Mogiana to ziarna produkowane od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardini na farmach w okolicy miasta Franca, blisko granicy ze stanem Minas Gerais. W naszym profilu palenia kawa charakteryzuje się niską kwasowością i wysokim balansem smaku. Znajdziesz w niej dominujące nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. To kawa, którą szczególnie polecamy do ekspresów automatycznych i kaw mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao