Producent
Cena
-
od
do
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Love Shot Kawa Walentynkowa Story Coffee - Kawa ziarnista 1kg
Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia z kawą ziarnistą Love Shot od Story Coffee. Ta wyjątkowa mieszanka to prawdziwy rarytas dla miłośników kawy, stworzony z połączenia starannie dobranych ziaren arabiki z Brazylii (Alta Mogiana) i Peru (Cajamarca). Zmysłowa słodycz tej kawy podkreślona nutami karmelu, śliwki i czekolady sprawia, że każdy łyk to prawdziwa przyjemność.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Into The Wind Espresso Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Into The Wind Espresso od Story Coffee to wyjątkowa mieszanka ziaren kawowych pochodzących z serca Kolumbii i Brazylii. Delikatna 100% arabica o harmonijnym smaku, przeniesie Wasze doświadczenia kawowe na zupełnie nowy poziom. Każdy łyk Into The Wind Espresso to podróż do tropikalnego raju, gdzie pierwsze skrzypce grają banan i ananas, zaś finał stanowi aksamitna mleczna czekolada. To smakowe trio tworzy unikatowe połączenie, które rozpieszcza podniebienia i pobudza zmysły.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Świąteczna Mogiana - Edycja limitowana - Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Świąteczna Mogiana to wyjątkowa edycja kawy ziarnistej od Story Coffee Roasters, specjalnie przygotowana na okres świąteczny. Ten klasyczny, brazylijski blend, znany i ceniony przez koneserów, teraz dostępny jest w pięknej, limitowanej paczuszce świątecznej. To idealny prezent dla każdego miłośnika kawy pod choinkę!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Dolce Story Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
Dolce znaczy słodki i taka właśnie jest ta kawa!
Blend kaw jakości Speciality obróbki naturalnej z Brazylii i Etiopii.
Dolce to kawa dedykowana do ekspresów. Kompilacja ziaren z Brazylii, oraz Etiopii stanowi harmonijną kompozycję smaków mlecznej czekolady, truskawki, maliny oraz jagody.
W filiżance znajdziecie to, co najlepsze dla tych krajów, czyli owocowy charakter Etiopii idealnie balansujący się z słodyczą Brazylii.
Średnie body w espresso sprawi, że idealnie sprawdzi się również w kawach mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Italiana 80′ - kawa ziarnista 250g
Kawa Italiana 80' to kawa ziarnista wypalona pod espresso w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Ta wysokogatunkowa mieszanka wyrafinowanej robusty ze zmysłową arabiką to idealna propozycja dla osób ceniących klasykę w kawie. Ten doskonały, delikatny blend zainspirowany włoskim, uwodzicielskim stylem, w swoim smaku roztapia nuty czekolady i orzecha. To mieszanka idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brazylia Campo Das Vernetnes Espresso Hard Beans - kawa ziarnista 1 kg
Kawa ziarnista z segmentu specialty wypalana jest w polskiej palarni Hard Beans. W jej smaku wyczuwalne są nuty suszonej figi, czekolady i nugatu, nadaje jej to wyjątkowego aromatu. Ziarna Brazylia Campo Das Vertentes wypalane są w średnim stopniu, dzięki czemu idealnie pasują do espresso. Zrobiona z nich kawa będzie orzeźwiająca i delikatnie owocowa, doskonała do ekspresów ciśnieniowych jak i kawiarek. Pozbawiona jest kwasowości, będzie więc świetnie smakować również z dodatkiem mleka lub napoju roślinnego.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brazylia Samambaia Yellow Bourbon Espresso Hard Beans - kawa ziarnista 1kg
Samambaia Yellow Bourbon to najwyższej jakości ziarna arabika, które rosną na wysokości 1200m n.p.m w Brazylii. W jej aromacie intensywnie wyczuwalne będą słodkie nuty ciasteczek orzechowych i krówki, natomiast po zaparzeniu otrzymamy doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości czerwonego jabłka. To połączenie bez wątpienia zapewni niezapomniane kawowe doznania. Swoje najlepsze strony Samambaia Yellow Bourbon ukaże nam w formie espresso, jednak równie dobrze będzie smakować z dodatkiem mleka.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Gwatemala San Martin Jilotepeque Espresso Hard Beans - kawa ziarnista 250g
Kawa ziarnista Gwatemala San Martin Jilotepeque wypalana jest w słynnej polskiej palarni Hard Beans, która tworzy kawy jakości specialty. Jej ziarna pochodzą z Gwatemali, wypalane są w stopniu średnim, dzięki czemu najlepiej smakować będą jako espresso. Klimat panujący w Gwatemali nadaje kawie wyjątkowy smak i aromat, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami syropu klonowego, pistacji i jabłka.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Polska Parzucha Hard Beans - kawa ziarnista 500g
Kawa ziarnista Polska Parzucha stworzona z myślą o entuzjastach tradycyjnych smaków, jest swego rodzajem powrotem do polskich korzeni. Składa się ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, mieszanki arabik z Ameryki Środkowej i Południowej. Palona jasno, świetnie nada się pod espresso, a zaparzona wszelkimi alternatywnymi metodami będzie smakować jeszcze lepiej. Smak Polskiej Parzuchy to wyjątkowe połączenie słodyczy czekolady i orzechów włoskich, zdecydowanie wyróżnia się na tle innych kaw. Będzie to świetny wybór dla miłośników tradycyjnych kaw.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Brazylia SITIO SÃO LUCAS Wild Coffee - kawa ziarnista 1kg
Kawa Wild Coffee Brazil Sitio Sao Lucas to kawa ziarnista o wspaniałym, delikatnym smaku, która nie posiada nadmiernej goryczy i kwasowości. Przygotowane espresso wyróżnia się niezwykle gęstym, maślanym body, pozostawiając po sobie after taste nadzwyczaj podobny do tego po maśle orzechowym! A w połączeniu z mlekiem to istna filiżanka monte. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów laskowych, nugatu, czekolady i słodkich żółtych owoców. Coś pysznego!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Tradycyjna Warszawska Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
Kawa Tradycyjna Warszawska pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Stworzona jest dla miłośników klasycznych, brazylijskich smaków. Świetnie odnajduje się w ekspresach automatycznych i jest polecana przez tradycjonalistów. Posiada harmonijny i łagodny smak gorzkiej, ciemnej czekolady, przełamanej delikatną słodyczą.
W jej smaku możemy wyczuć nuty czekolady i orzechów włoskich!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao