
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Story Coffee Jelonek vol.2 - Gwatemala Antigua Washed - kawa ziarnista 250g

Jelonek vol.2, będący kontynuacją uwielbianej edycji Christmas Coffee od Story Coffee Roasters, to prawdziwy klejnot wśród kaw świątecznych. Ta specjalna edycja, znana jako „Jelonek vol 2”, zabiera nas w podróż do serca Gwatemali, oferując wyjątkowe doświadczenie smakowe z farmy Fina Medina prowadzonej przez Jorg-a Bolaños, zwanego „Coco”, w regionie Antigua.
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Christmas Coffee Jelonek - kawa ziarnista 250g

Christmas coffee, zwana również przez palarnie Story Coffee "Jelonkiem" została stworzona przy współpracy Story & Konesso. Kolaboracja przyniosła perfekcyjny blend arabik z Brazylii i Gwatemali. Kawa ziarnista "Jelonek" otuli podniebienia w zimowe, chłodne poranki i jest idealna dla fanów klasycznych smaków i nie tylko! W tej magicznej kawie wyczujemy nuty nugatu, melasy i marcepana. Kawa została wypalona w średnim stopniu i jest to 100% arabica.
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao