Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Vienna Espresso Delight Julius Meinl - kawa ziarnista 1kg
Julius Meinl Vienna Espresso Delight to wspaniała kawa ziarnista, która wcześniej nosiła nazwę Crema Espresso Delight. Pochodzi z pięciu najwyższej jakości źródeł, z certyfikatem UTZ gwarantującym zrównoważone pochodzenie. Vienna Espresso Delight od Julius Meinl, mimo zmiany nazwy to wciąż ta sama pyszna kawa o wyśmienitym smaku!
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao