
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Crema Espresso Delight - Julius Meinl 1kg

Wspaniała kawa z certyfikatem UTZ, pochodząca z pięciu najwyższej jakości źródeł. Zapewnia przyjemne i harmonijne wrażenia. Gęsta pianka o apetycznym, orzechowym kolorze robi niesamowite wrażenie. Crema Espresso Delight to zbalansowana mieszanka o bogatym i pełnym body, przyjemną miękkością z subtelnym akcentem cytrynowej kwasowości z trwałym, czekoladowym posmakiem. Całość sprawia, że jest niezapomniana!
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Vienna Espresso Delight - kawa ziarnista 1kg

Julius Meinl Vienna Espresso Delight to wspaniała kawa ziarnista, która pochodzi z pięciu najwyższej jakości źródeł. Z certyfikatem UTZ gwarantującym zrównoważone pochodzenie, ta kawa zapewnia nie tylko wyśmienity smak, ale także harmonijne wrażenia dla Twojego podniebienia.
Dostępność: +10 sztuk
Wysyłka w: 24 godziny
Julius Meinl Crema Espresso Classico - Kawa ziarnista 1kg

Wyselekcjonowane, najwyższej jakości ziarna Arabiki i Robusty. Mieszanka o średnim paleniu, co daje niepowtarzalny smak. Ta mieszanka pobudza kubki smakowe każdego miłośnika kawy swoim wyrazistym, intensywnym aromatem i bardzo bogatą, trwałą, ciemnobrązową cremą. Crema Espresso cieszy każdego miłośnika kawy gładką, długotrwałą cremą i intensywnym smakiem.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Poesia Julius Meinl - Kawa ziarnista 1kg

Julius Meinl Poesia to kawa ziarnista, która zachwyca zmysły swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. To mieszanka najlepszych gatunków kaw pochodzących z różnych regionów świata, stworzona z myślą o najbardziej wymagających kawoszach.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cafe Expert Espresso Spezial Julius Meinl - Kawa Ziarnista 1kg

To prawdziwa i czysta kawa z Cerrado w Brazylii. Ten górski region zapewnia krzewom kawowym prawdziwą esencję tego, co potrzebne dla kawy pierwszego gatunku: odpowiednią wysokość, ciepły klimat i mocne opady. Espresso Spezial zawiera odmiany z tego regionu, które są palone dając doskonałą kawę o niezwykle wyrazistym smaku. Mieszanka oraz nieco ciemniejsze palenie są tak dopasowane by zaspokoić wysokie wymagania procesu parzenia espresso i dać w efekcie mocny i suchy smak, z pełnym brązowym kremem. Intensywny, soczysty i miły aromat. Doskonała jako mała czarna lub ze śmietanką. Delikatny aromat i pełny smak.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Julius Meinl Crema Espresso Elite 1kg

Julius Meinl to marka znana na całym świecie z tradycji i podstawowej jakości kaw. Ich Crema Espresso Elite 1kg to idealny wybór dla wszystkich miłośników espresso. Ta mieszanka ziaren Arabica i Robusta zapewnia bogaty i intensywny smak z nutami czekolady i orzechów. Crema Espresso Elite jest również bardzo kremowa, dzięki czemu każde espresso jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Julius Meinl Espresso Eccelsa- kawa ziarnista 1kg

Espresso Italiano Eccelsa Julius Meinl to mieszanka ziaren Arabiki i Robusty w proporcjach 80/20 pochodzących z najlepszych regionów uprawy kawy na świecie. Kawa charakteryzuje się średnim paleniem, co daje perfekcyjny balans pomiędzy kwasowością, słodyczą i goryczą.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Julius Meinl Vienna Melange - kawa ziarnista 1kg

Julius Meinl Wiener Melange - aksamitna wiedeńska crema
Julius Meinl Wiener Melange to doskonały "przepis" na aksamitnie kremową kawę. Ta 100% arabika pochodzi z najlepszych regionów górskich na świecie. Wyselekcjonowane ziarna arabiki są najlepszym wyborem do przygotowania prawdziwie wiedeńskiego "melange", który kusi zmysłowym aromatem, pełnią smaku i delikatną cremą.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Manco Capac Poetry Collection Coffee Julius Meinl - Kawa Ziarnista Bio 250g

Manco Cápac był mistycznym pierwszym władcą Imperium Inków. Według legendy podarował Wyżynie Peruwiańskiej żyzne gleby i zapoczątkował uprawę wysokiej jakości kaw.
Kawa ziarnista Manco Capac od Julius Meinl to 100% Arabica. Jej ziarna są zbierane ręcznie i suszone na słońcu, dlatego kawa zachowuje swój cytrusowy aromat. Ciemne palenie sprawia, że całość zachwyca świetnie zbalansowanym smakiem z wyraźnym cytrusowym charakterem i nutami orzechów, a także delikatną cremą.
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao