
Producent
Cena
-
od
do
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Perfetto Moka Cioccolato Bialetti - Kawa Mielona 250g

Bialetti Moka Cioccolato to kawa mielona z dodatkiem orzechów laskowych, która sprawia, że smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Kawa jest mielona, dzięki czemu można ją łatwo przygotować w tradycyjnej kawiarce moka. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy, a jej smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Ta mielona kawa z dodatkiem orzechów laskowych jest idealnym wyborem dla tych, którzy lubią słodkie i aromatyczne napoje.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Java Coffee Espresso Blend 001 - Kawa ziarnista 250g

Java Espresso Blend 001 to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z czterech krajów - Brazylii, Kostaryki, Gwatemali i Kolumbii. Kawa jest wypalana przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. 001 Espresso Blend to świetnie zbalansowana kawa o ciemnym stopniu wypalenia i smaku. Jest to klasyk wśród smakoszy espresso.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Java Coffee Espresso Blend 002 - Kawa ziarnista 250g

Java Espresso Blend 002 to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z czterech krajów - Brazylii, Kostaryki, Gwatemali i Kolumbii. Kawa jest wypalana przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. 002 Espresso Blend to arabika o średnim stopniu wypalenia, jaśniejszym niż Classic Blend 001. Jest świetnie zbalansowana, łagodna i słodka. Doskonale sprawdzi się jako espresso.
Dostępność: brak towaru
Java Coffee Guatemala Todosantarita Espresso - Kawa ziarnista 250g

Java Gwatemala Todosantarita to średnio palona arabika jakości specialty pochodząca z plantacji Gwatemali. Tworzą ją ziarna odmian Pache, Caturra i Bourbon, które rosną na wysokościach 1350-1650 m n.p.m. w regionie Huehuetenango i przechodzą obróbkę na mokro. Java Gwatemala Todosantarita to kawa przeznaczona do ciśnieniowych metod parzenia.
Dostępność: brak towaru
Java Coffee Old School Blend 007 Espresso - Kawa ziarnista 250g

Java Espresso Old School Blend 007 to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z Brazylii oraz Indii. Kawa jest wypalana przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. Powstała z myślą o miłośnikach klasycznego espresso o niskiej kwasowości. Idealnie komponuje się z mlekiem, które wydobywa słodycz oraz orzechowe nuty espresso.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Intenso Bialetti- kawa mielona 250g

Perfetto Moka Intenso Bialetti do kawa o ciemnym stopniu palenia. Składa się ona w 70% z robusty pochodzenia indyjskiego oraz w 30% z arabiki. W smaku wyczuwalne są nuty kakao oraz pieczonego chleba.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Java Coffee Honduras Marcala Espresso - Kawa ziarnista 250g

Java Honduras Marcala to średnio palona arabika jakości specialty pochodząca z plantacji Hondurasu. Tworzą ją ziarna odmiany Catuai, które rosną na wysokości 1550 m n.p.m. w regionie Marcala i przechodzą obróbkę na mokro. Java Honduras Marcala to kawa przeznaczona do przygotowania espresso z ekspresu ciśnieniowego.
Dostępność: brak towaru
Java Coffee Papua-Nowa Gwinea Korofeigu Espresso - Kawa ziarnista 250g

Java Papua-Nowa Gwinea Korofeigu to średnio palona arabika jakości specialty pochodząca z Papui-Nowej Gwinei. Tworzą ją ziarna odmiany Arusha, które rosną na wysokościach 1400-1900 m n.p.m. w regionie Bena i przechodzą obróbkę na mokro. Java Papua-Nowa Gwinea Korofeigu to kawa przeznaczona do ciśnieniowych metod parzenia.
Dostępność: brak towaru
Perfetto Moka Deka Bialetti - Kawa Mielona 250g

Kawa Bialetto Perfetto Moka Decaffeinato to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Pyszny i delikatny smak kawy, o wyczuwalnych nutach płatków zbożowych i pieczonego chleba to idealna propozycja dla smakoszy kawy.
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao