Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Perfetto Moka Cioccolato Bialetti - Kawa Mielona 250g
Bialetti Moka Cioccolato to kawa mielona z dodatkiem orzechów laskowych, która sprawia, że smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Kawa jest mielona, dzięki czemu można ją łatwo przygotować w tradycyjnej kawiarce moka. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy, a jej smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Ta mielona kawa z dodatkiem orzechów laskowych jest idealnym wyborem dla tych, którzy lubią słodkie i aromatyczne napoje.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Bazzara GRANCAPPUCCINO - Kawa ziarnista 250g
Aromatyczna z wyrazistym smakiem kawa od Bazzara
Bardzo aromatyczna kawa z włoskiej palarni Bazzara o delikatnym smaku, który jest przyjemny, lekki i słodki. Można w nim wyczuć delikatne nuty kwiatowe, owocowe i przyprawowe. Można również wyczuć lekką goryczkę, która jest subtelna i delikatna. Nie jest ona zbyt intensywna ani zbyt drażniąca, dzięki czemu kawa jest bardzo przyjemna w smaku. Dzięki wyraźnemu aromatowi, jest idealna do picia w ciągu dnia. Jest idealna dla osób, które cenią sobie wyjątkową jakość, ale chcą uniknąć zbyt intensywnej kawy.
Dostępność: brak towaru
Bazzara GUSTOITALIANO - kawa ziarnista 250g
Odkryj Bazzara Gustoitaliano 250g, niezwykłą mieszankę wysokiej jakości ziaren robusty z Indii i Wietnamu. Ta rzadka kompozycja od prestiżowej włoskiej palarni kawy Bazzara jest intensywna w smaku i urzeka swoim aromatem. Mocna kawa pod espresso.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Bazzara PIACEREPURO - kawa ziarnista 250g
Poznaj Bazzara Piacerepuro, wyjątkową kawę ziarnistą z włoskiej palarni Bazzara. Jest to mieszanka przeznaczona dla najbardziej wymagających koneserów, składająca się wyłącznie z najlepszych ziaren arabiki klasy Gourmet, idealna pod espresso.
Dostępność: brak towaru
Perfetto Moka Deka Bialetti - Kawa Mielona 250g
Kawa Bialetto Perfetto Moka Decaffeinato to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Pyszny i delikatny smak kawy, o wyczuwalnych nutach płatków zbożowych i pieczonego chleba to idealna propozycja dla smakoszy kawy.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Intenso Bialetti - kawa mielona 250g
Perfetto Moka Intenso Bialetti do kawa o ciemnym stopniu palenia. Składa się ona w 70% z robusty pochodzenia indyjskiego oraz w 30% z arabiki. W smaku wyczuwalne są nuty kakao oraz pieczonego chleba.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Vergnano Antica Bottega - kawa ziarnista 1kg
Kawa ziarnista Vergnano Antica Bottega to mieszanka ziaren pochodzących z trzech środkowoamerykańskich państw Nikaragui, Dominikany oraz Kostaryki dopełniona o robustę z Demokratyczne Republiki Konga.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Vergnano Espresso - kawa ziarnista 1kg
Kawa znanej na całym świecie włoskiej palarni Vergnano. Została stworzona z myślą o domowych użytkownikach ekspresów ciśnieniowych. Vergnano Espresso to jedna z najpopularniejszych mieszanek wśród miłośników włoskich kaw.
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao