Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Coffee Plant Gwatemala Finca El Duranzo - Kawa ziarnista 250g
Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali, palona w polskiej palarni Coffee Plant.
Średnio palona sprawdzi się w kawiarkach i ekspresach do kawy.
W smaku wyczuwalne nuty suszonych owoców i ciemnej czekolady.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant A`more more – blend 3 - kawa ziarnista 1kg
Przedstawiamy Ci kawę A more more, blend numer 3 o silnym, charakterystycznym stylu włoskim i wysokim poziomie kofeiny. Jego intensywność wynika z dodatku indyjskiej kawy Robusty do delikatniejszych ziaren arabiki z Brazylii w proporcji 50/50. Blend A more more zachwyci Cię swoim mocnym, goryczkowym smakiem, przypominającym ciemną czekoladę, z nutą prażonego orzecha i migdałów. Polecamy go zarówno do czarnych kaw, jak i tych z dodatkiem mleka, takich jak cappuccino, latte czy flat white.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Acidity (is not a) crime - kawa ziarnista 250g
Kawa Acidity (is not a) crime to jedna z czterech propozycji wysokiej jakości kaw specialty, stworzona z myślą o parzeniu pod ciśnieniem. To, co ją wyróżnia, to zmienność surowca, którego używamy, podczas gdy profil smakowy pozostaje zawsze taki sam. Odkryj intensywną, owocową kwasowość, słodycz miodu i bogaty aromat w Acidity (is not a) crime od Coffee Plant. Skosztuj tej kawy, która jest idealna do parzenia espresso!
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Brazylia Lua Roxa - kawa ziarnista 1kg
Odkryj niezwykły smak klasycznych ziaren Arabiki, które pochodzą z urokliwego regionu Cerrado w Brazylii. W tej wyjątkowej paczce połączyliśmy odmiany Bourbon i Mundo Novo, aby podkreślić charakterystyczne czekoladowe akcenty, typowe dla upraw tego regionu. Ta wyśmienita kawa doskonale sprawdzi się jako codzienny napój, niezależnie od tego, czy preferujesz jej czarną wersję, czy z dodatkiem mleka. Bez względu na to, czy korzystasz z ekspresów ciśnieniowych, kawiarek czy ekspresów automatycznych, ziarna Arabiki zostały stworzone specjalnie dla Ciebie, aby zapewnić niezapomniane doznania smakowe.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Chocolate Bomb - kawa ziarnista 250g
Chocolate Bomb od Coffe Plant to spektakularna propozycja dla wszystkich miłośników głębokich, czekoladowych nut w kawie. Ta wyjątkowa kawa ziarnista to kwintesencja czekoladowego rajskiego ogrodu w każdym ziarnie, idealna do przygotowania w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Z każdym łykiem Chocolate Bomb na podniebieniu rozbrzmiewa symfonia smaków – od wyrazistych akcentów dojrzałych wiśni, przez rozpieszczające zmysły czekoladowe praliny, aż po kojące nuty mlecznej czekolady. Każde ziarno jest świadectwem niezwykłego rzemiosła i pasji.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Kolumbia Las Taguas - Kawa Ziarnista 1kg
Średnio owocową kwaskowatość podkreślają nuty gorzkiej czekolady.
Jakość docenią wszyscy miłośnicy czarnej kawy - americano, espresso.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Tutto Bene – blend nr 2 - kawa ziarnista 1kg
Tutto Bene to smaczna i aromatyczna mieszanka kawy, która powstała z połączenia delikatnych brazylijskich ziaren arabiki i intensywnych indyjskich ziaren robusty w proporcji 70/30. Ta harmonijna kombinacja zapewnia bogatą konsystencję cremy, intensywny smak czekolady oraz przyjemną słodycz. Blend nr 2 od Coffee Plant to klasyczny wybór ziaren, które charakteryzują się brakiem kwasowości i idealnie pasują do napojów mlecznych oraz małej czarnej. Możesz cieszyć się codzienną dawką wyrazistego smaku, umiarkowanej goryczy i pełnego body!
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao