Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Java Coffee Espresso Blend 001 - Kawa ziarnista 250g
Java Espresso Blend 001 to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z czterech krajów - Brazylii, Kostaryki, Gwatemali i Kolumbii. Kawa jest wypalana przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. 001 Espresso Blend to świetnie zbalansowana kawa o ciemnym stopniu wypalenia i smaku. Jest to klasyk wśród smakoszy espresso.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
HAYB Blue Espresso Blend - kawa ziarnista 1kg
Połączenie ziaren kawy z 3 różnych krajów zabierze Cię w ekscytującą podróż - pełną słodyczy mlecznej czekolady i marcepanu wraz z owocowością jagód. Palarnia kawy HAYB stworzyła istną perełkę wśród kaw ziarnistych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Java Coffee Espresso Blend 002 - Kawa ziarnista 250g
Java Espresso Blend 002 to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z czterech krajów - Brazylii, Kostaryki, Gwatemali i Kolumbii. Kawa jest wypalana przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. 002 Espresso Blend to arabika o średnim stopniu wypalenia, jaśniejszym niż Classic Blend 001. Jest świetnie zbalansowana, łagodna i słodka. Doskonale sprawdzi się jako espresso.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
HAYB Brazil Espresso Cerrado Patrocinio - Kawa ziarnista 1kg
Klasyczne Espresso Cerrado 100% arabika od HAYB
Specjalna kawa ziarnista z Brazylii, palona w HAYB. Ziarna kawy Espresso Cerrado Patrocinio 100% arabika sprowadzane są z brazylijskich gospodarstw rolnych. Owoce kawowca są skrupulatnie segregowane a następnie zbiory pozostawione są do wyschnięcia na specjalnym patio. Kiedy ziarna osiągną odpowiednią wilgotność po raz kolejny poddawane są segregacji. Dzięki odpowiednim metodom zastosowanym przy obróbce, kawa stała się klasykiem smaku i absolutnym hitem pod espresso. Średnio palona, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach W smaku dominuje słodycz - czuć nuty karmelu, czekolady o wysokim body.
Pozyskane ziarno jest tym co najlepsze w Brazylii, aromatyczna kawa o wyjątkowym bogatym smaku, wręcz ideał pod espresso oraz baza do różnego rodzaju kaw mlecznych. Kawa bez zbędnych udziwnień, niepowtarzalny aromat świeżo palonej kawy, doskonała w każdym calu. Średnio palona kawa sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach W smaku dominuje słodycz - czuć nuty karmelu, czekolady i nugatu o wysokim body.
Dostępność: brak towaru
HAYB Dark Guatemala Espresso - kawa ziarnista 250g
Hayb Dark Guatemala Espresso to kawa ziarnista o głębokim i intensywnym smaku, pozyskiwana z najlepszych upraw w Huehuetenango, sercu gwatemalskiego regionu kawowego. Specjalnie ciemno palona, aby podkreślić jej unikalny charakter, ta arabika washed idealnie komponuje się z ciśnieniowymi metodami parzenia. Proces palenia kawy Hayb Dark Guatemala Espresso został dopracowany do perfekcji, aby wydobyć z ziaren najbogatsze smaki ciemnej czekolady, czerwonych owoców i brązowego cukru.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
HAYB What The Funk Espresso Blend - Kawa ziarnista 250g
Szalone espresso z polskiej palarni HAYB
HAYB połączył ziarna zebrane z etiopskich plantacji z dwóch obróbek: mytej i naturalnej. Zamierzony cel tej mieszanki to uzyskanie szalonego espresso aby było jak najbardziej wyraziste. Nuta smakowa czerwonych owoców połączona z wysoką słodyczą i jednocześnie rześką kwasowością stała się przebojowym blendem. Tak powstała WHAT THE FUNK Espresso aby eksplodować swoją doskonałością w każdym łyku kawy!
Pozyskane ziarno jest tym co najlepsze w kawie HAYB What The Funk Espresso Blend to niepowtarzalny aromat świeżo palonej kawy, doskonała w każdym calu - po prostu WTF :)
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Się Zalewa HAYB - Kawa Mielona 250g
Wyśmienita kawa mielona, idealna do przyrządzenia w domu!
Kawa z warszawskiej palarni HAYB SIE ZALEWA to klasyk w kawach mielonych - klasyczna zalewajka, która smakuje idealnie i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Najwyższej jakości mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Południowej i Północnej Ameryki. Średni stopień palenia powoduje, że kawa ma mniejszą zawartość kwasowości. Idealna nawet dla osób nie zajmujących się zawodowo parzeniem kawy, nie da się jej zepsuć nieodpowiednim przygotowaniem, zawsze wychodzi idealnie. Idealna do przyrządzenia w domu.
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao