
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Water Decaf Le piantagioni del Caffe - Bezkofeinowa Kawa Ziarnista 500g

Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Water Decaf Le Piantagioni del Caffe - Bezkofeinowa Kawa Ziarnista 250g

Kawa, prawie bez kofeiny? Wszystko jest możliwe i Le Piantagioni del Caffe z swoją kawą Water Decaf wychodzi na przeciw oczekiwaniom. Ziarno to 100% arabika pochodząca z Brazylii, która zapewni pełnię smaków swojemu odbiorcy. W smaku można wyczuć nuty słodyczy, a dokładniej czekoladę i orzecha.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
100 Le Piantagioni del Caffe - Kawa Ziarnista 250g

100 Le Piantagioni del Caffe to 100% arabika, powstała na skutek zmieszania kilku odmian kawy. Ziarna pochodzą z Gwatemali, Etiopii, Salwadoru i Brazylii a przetwarzane są przez Le Piantagioni del Caffe. Kawa z tych ziaren zyskuje słodowy aromat i słodki, kakaowy smak. Po przyrządzeniu jest gładka i delikatna.
Dostępność: brak towaru
Dambi Uddo Le Piantagioni Del Caffè - kawa ziarnista 500g

Dambi Uddo - to kawa pochodząca z Etiopi, wypalana przez palarnie Le Piantagioni del Caffè. W całym procesie produkcyjnym nie użyto chemii. Dobrze sprawdza się w tworzeniu espresso. Zgodnie z miejscowymi regulacjami, kawa jest uprawiana wsród pasiek i lasów.
Ziarno w paczce pochodzi ze zbiorów uzyskujących ponad 86 punktów cuppingowych w skali SCA.
Dostępność: brak towaru
Iridamo Le Piantagioni del Caffe - Kawa Ziarnista 500g

Iridamo Le Piantagioni del Caffe to kawa ziarnista z cenionej włoskiej palarni, gdzie z dbałością i zaangażowaniem dobierane są najlepsze jakościowo ziarna. Iridamo to mieszanka ziaren z Etiopii i Gwatemali. Ta 100% arabika zachwyca swoim delikatnym smakiem oraz aromatem
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao