
Producent
-
Arcaffe (12)
-
Bazzara (1)
-
Bialetti (3)
-
Bracia Ziółkowscy (1)
-
Caffe Grano (1)
-
Coffee Plant (12)
-
Dobra Palarnia Kawy (1)
-
Etno Cafe (7)
-
HAYB (6)
-
Java Coffee (6)
-
Johan & Nyström (3)
-
Julius Meinl (5)
-
Kawuszka (1)
-
Kyoto Coffee Roasters (6)
-
LaCava (19)
-
Le Piantagioni Del Caffè (11)
-
Story Coffee (14)
-
Świeżo Palona (2)
-
Vergnano (4)
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Chocolater Brasilian Espresso KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 250g

Kyoto Chocolater Brasilian Espresso - Są to Brazylijskie ziarna kawy, 100% arabica odmiany jednorodnej. Charakteryzuje się bardzo czekoladową pełnią smaku i delikatną słodyczą. Średnie body i umiarkowana kwasowość z lekko orzechową nuta.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
KYOTO It's Supreme - Kawa Ziarnista 250g

It's Supreme Espresso Blend od KYOTO Coffee to mieszanka przeznaczona dla wielbicieli klasycznego espresso. Dla osób, które uważają nuty orzecha, czekolady, a również słodki posmak kakao oraz gęsta crema za podstawę kawowej kwintesencji. W tej kawie zastosowano połączenie najwyższej jakości ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
KYOTO Are You Nuts - Kawa Ziarnista 250g

Are You Nuts od Kyoto coffee- to 100% arabika, skomponowana dla miłośników niskiej kwasowości, nieco ciemniej palonej. Wyczuć w niej można słodycz czekolady, miodu, oraz świeżych brzoskwiń. Obecne są tu przyjemne, migdałowe nuty. Do stworzenia wykorzystaliśmy kawy z Kostaryki, Peru, Gwatemali, Kuby i Brazylii. Kawa dla tych którzy szukają bardziej klasycznych, lecz świetnej jakości ziaren.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Chocolater - Kawa Ziarnista 1kg

Kyoto Chocolater Brasilian Espresso - Są to Brazylijskie ziarna kawy, 100% arabica odmiany jednorodnej. Charakteryzuje się bardzo czekoladową pełnią smaku i delikatną słodyczą. Średnie body i umiarkowana kwasowość z lekko orzechową nuta.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
Are You Nuts Espresso KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 1kg

Are You Nuts od Kyoto coffee- to 100% arabika, skomponowana dla miłośników niskiej kwasowości, nieco ciemniej palonej. Wyczuć w niej można słodycz czekolady, miodu, oraz świeżych brzoskwiń. Obecne są tu przyjemne, migdałowe nuty. Do stworzenia wykorzystaliśmy kawy z Kostaryki, Peru, Gwatemali, Kuby i Brazylii. Kawa dla tych którzy szukają bardziej klasycznych, lecz świetnej jakości ziaren.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
It's Supreme Espresso Blend KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 1kg

It's Supreme Espresso Blend od KYOTO Coffee to mieszanka przeznaczona dla wielbicieli klasycznego espresso. Dla osób, które uważają nuty orzecha, czekolady, a również słodki posmak kakao oraz gęsta crema za podstawę kawowej kwintesencji. W tej kawie zastosowano połączenie najwyższej jakości ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao