Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Love Shot Kawa Walentynkowa Story Coffee - Kawa ziarnista 1kg
Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia z kawą ziarnistą Love Shot od Story Coffee. Ta wyjątkowa mieszanka to prawdziwy rarytas dla miłośników kawy, stworzony z połączenia starannie dobranych ziaren arabiki z Brazylii (Alta Mogiana) i Peru (Cajamarca). Zmysłowa słodycz tej kawy podkreślona nutami karmelu, śliwki i czekolady sprawia, że każdy łyk to prawdziwa przyjemność.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Mogiana Brazylia Dark Roast Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
W wersji dark Mogiana charakteryzuje się wyższą intensywnością nut czekoladowych, a zdecydowanie niższą kwasowością. Tą wersje Mogiany polecamy szczególnie do automatycznego ekspresu ciśnieniowego. Trzy odmiany botaniczne Mundo Nuovo, Catuai i Catucai dają nam przyjemne klasyczne espresso z nutami orzechów, czekolady, karmelu i delikatną kwasowością, natomiast w kawie mlecznej wychodzi słodycz karmelu, czekolady i marcepanu. Kawa idealna do espresso, cappuccino, flat white oraz innych napoi mlecznych.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Blend No.2 Story Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
Kawa Blend No.2 pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Niesamowita mieszanka ziaren z Brazylii oraz Hondurasu stanowi niezwykłą kompozycję smaków orzecha, oraz czekolady deserowej przełamaną słodkimi nutami karmelu i melasy. Świetna propozycja dla pasjonatów klasycznego espresso, niewątpliwie sprawdzi się także jako baza do kaw mlecznych typu cappuccino i latte.
W jej smaku możemy wyczuć nuty kakao, śliwki w czekoladzie, melasy!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Dolce Story Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
Dolce znaczy słodki i taka właśnie jest ta kawa!
Blend kaw jakości Speciality obróbki naturalnej z Brazylii i Etiopii.
Dolce to kawa dedykowana do ekspresów. Kompilacja ziaren z Brazylii, oraz Etiopii stanowi harmonijną kompozycję smaków mlecznej czekolady, truskawki, maliny oraz jagody.
W filiżance znajdziecie to, co najlepsze dla tych krajów, czyli owocowy charakter Etiopii idealnie balansujący się z słodyczą Brazylii.
Średnie body w espresso sprawi, że idealnie sprawdzi się również w kawach mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Peru Story Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
Peru Coffee to owoc starannie dobranej selekcji wyjątkowych ziaren arabiki, pochodzących z peruwiańskich plantacji. Każde ziarno, pieczołowicie wypalane przez ekspertów z palarni Story Coffee, przenosi w świat peruwiańskich smaków oraz uchyla rąbka tajemnicy rzemieślniczej pasji, która skrywa się w każdym z nich.
Dostępność: brak towaru
Story Coffee Brazylia SITIO SÃO LUCAS Wild Coffee - kawa ziarnista 1kg
Kawa Wild Coffee Brazil Sitio Sao Lucas to kawa ziarnista o wspaniałym, delikatnym smaku, która nie posiada nadmiernej goryczy i kwasowości. Przygotowane espresso wyróżnia się niezwykle gęstym, maślanym body, pozostawiając po sobie after taste nadzwyczaj podobny do tego po maśle orzechowym! A w połączeniu z mlekiem to istna filiżanka monte. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów laskowych, nugatu, czekolady i słodkich żółtych owoców. Coś pysznego!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Tradycyjna Warszawska Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
Kawa Tradycyjna Warszawska pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Stworzona jest dla miłośników klasycznych, brazylijskich smaków. Świetnie odnajduje się w ekspresach automatycznych i jest polecana przez tradycjonalistów. Posiada harmonijny i łagodny smak gorzkiej, ciemnej czekolady, przełamanej delikatną słodyczą.
W jej smaku możemy wyczuć nuty czekolady i orzechów włoskich!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Jelonek vol.2 - Gwatemala Antigua Washed - kawa ziarnista 1kg
Jelonek vol.2 to kolejna propozycja świątecznej kawki od Story Coffee Roasters, będąca kontynuacją uwielbianej przez koneserów Jelonka Christmas Coffee. Ta edycja, zwana zdrobniale „Jelonkiem vol 2”, przenosi nas do serca Gwatemali, oferując czysty, pełen smaku produkt prosto od producenta Jorg-a Bolaños, znanego jako "Coco", z farmy Fina Medina w regionie Antigua.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao