Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
LaCava Specialty Italia - kawa ziarnista 1kg
Mieszanka we włoskim stylu 100% ziarnistej kawy w jednej filiżance, która przeniesie nas na wzgórza Toskanii pachnącej czekoladą i cyprysem. Doskonały blend pod espresso, w którym będziesz się rozkoszować słodką brazylijską arabiką specialty (25%) i robustą z Indii (75%). Uwodzicielski aromat wanilii za strukturą gęstego marcepanu rozpieści Twoje podniebienie. Kawa Speciality Italia od LaCava idealna dla miłośników ciemniejszego palenia ziaren i Włoch w klasycznym espresso.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Blue LaCava - kawa ziarnista 1kg
Kawa Blue - to średnio palona kawa,która stanowi mieszankę wysokiej jakości brazylijskich oraz indyjskich (Malabar) ziaren arabiki. Dzięki ziarnom z Indii , espresso niesie ze sobą dobre, konfiturowe body z dymną, karmelową czekoladą. Kawa ta posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu bez obaw możemy z niej korzystać nawet późnym popołudniem po zakończonej pracy. LaCava Blue to kawa, z której możemy przygotować wspaniałą kawę mleczną taką jak latte czy cappuccino.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brasil Santa Rita LaCava - kawa ziarnista 1kg
Bracia Rodrigo Freitas Silva zajmują się plantacją kawy od setek lat, na przestrzeni własnej działalności wypracowali swoje tradycje. Ich podstawowym celem jest jak najwyższa wartość. Tytuowa Brasil Santa Rita, to kawa która pochodzi tylko z wyselekcjonowanych ziaren kawowca. Zbiory są prowadzone jedynie na dojrzałych, jak i pełnych owocach. Jedna z najlepszych kaw pod espresso tej firmy.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Dolce Crema LaCava - kawa ziarnista 1000g
Słodka, esencjonalna, kremowa, a przy tym tak niezapomnianie złożona. Tak ciekawa kompozycja niesie w sobie połączenie owocowości z wytrawnością. Zdecydowanie zachwyci miłośników owocowego espresso. Dolce Crema to mieszanka brazylijskich, kolumbijskich i honduraskich ziaren arabiki z niewielką domieszką robusty.
Kawa ziarnista LaCava Dolce Crema jest średnio palona, posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nie daje nam mocnego kofeinowego zastrzyku. Bez obaw możemy delektować się nią nawet późnym popołudniem!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava La Fragola - kawa ziarnista 1kg
Przedstawiamy kawę ziarnistą La Fragola, która przeniesie Cię w świat czekoladowego fondue. Ziarna 100% arabiki z etiopskiej Guji, obrabiane metodą naturalną to doskonały blend pod espresso. Kawa o charakterystycznej nucie rodzynek i dżemu zawartej w ciemnym naparze. Dodatkowo przenosi nas w nuty smakowe słodkiej truskawki oblanej gęstą rozkoszną czekoladą z powiewem delikatnego jak chmurka jaśminu. Jeśli jesteś miłośnikiem czekoladowych nut w kawie i minimalnej kwasowości to ten uwodzicielski blend kawowy jest idealny dla Ciebie. Mniam!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Braziliana LaCava - kawa ziarnista 1kg
Kawa Braziliana - to genialna kompozycja 100% ziaren arabiki pochodzących z Brazylii. Posiada ona przyjemny słodki smak, w którym wyczujemy nuty czekolady i karmelu zwieńczony posmakiem orzechów włoskich i migdałów. Idealnie sprawdzi się pod latte lub cappuccino jednak przygotowana jako czarna na długo zapadnie w pamięci. LaCava Braziliana to średnio palona kawa, która jest obowiązkową pozycją w szafie każdego miłośnika stuprocentowych arabik.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Fazenda Rainha LaCava - kawa ziarnista 1kg
Kawa LaCava Brazil Fazenda Rainha Espresso to wysokiej jakości kawa ziarnista pochodząca z Brazylii. Jej ziarna odmiany Yellow Bourbon są uprawiane w regionie Alto Mogiana na wysokościach 1150-1350 m n.p.m. Kawa jest palona w średnim stopniu, dzięki czemu ma charakterystyczny, słodki smak z delikatnymi nutami owocowymi. W jej smaku można wyczuć naturalne akcenty wiśni, orzecha i ciemnej czekolady.
Dostępność: brak towaru
Gran Lattina LaCava - kawa ziarnista 1kg
Kawa Gran Lattina pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni LaCava i jest mieszanką wysokiej jakości brazylijskiej arabiki oraz indyjskiej robusty w proporcjach 75/25.Jest to bardzo uniwersalna kawa, która została średnio wypalona. Posiada bardzo zrównoważony smak bez nadmiernej słodyczy, goryczy czy kwasowości.
W jej smaku możemy doświadczyć nut karmelu, masła orzechowego, migdałów oraz czekolady!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Monte Belo LaCava - kawa ziarnista 1kg
Tym razem LaCava przychodzi do nas z nową kawą, Fazenda Monte Belo. Jest to kawa, która pochodzi z późnych zbiorów, co oznacza wydłużenie czasu dojrzewania owoców tak długo jak to tylko możliwe. Przez to czereśnie są koloru fioletowego, a nie czerwonego. Skutkuje to pełniejszym body w filiżance, oraz większą słodyczą. Nadaje się idealnie do espresso oraz kaw mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao