Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Arcaffe Roma - kawa ziarnista - 250g
Arcaffe Roma – to mieszanka skomponowana wyłącznie z ziaren arabiki. W kawie tej znajduje się sześć różnych, starannie dobranych odmian arabiki, dzięki temu kawa posiada niską zawartość kofeiny. Należy wspomnieć, że Arcaffe Roma jest produkowana od 1926 roku a jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym barem espresso w Livorno skąd pochodzi palarnia Arcaffe.
Arcaffe Roma to słodka w smaku kawa z wyraźnym posmakiem tytoniu. W jej aromacie wyczujemy także karmel, wypieki oraz owoce leśne. Delikatne body, średnią kwasowość oraz wyraźna słodycz to idealne połączenie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Arcaffe Capraia - kawa mielona 250g
Arcaffe Capraia to wyjątkowa mieszanka kaw pochodzących z Salwadoru i Etiopii, która została stworzona przez włoską palarnię kaw. Spróbuj intensywnych aromatów i bogatych smaków, zatracając się w każdym łyku. Ciesz się prawdziwą kawową ucztą!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Arcaffe Gorgona - kawa ziarnista 250g
Nazwa tej kawy pochodzi od nazwy wyspy na archipelagu Tuscan czyli Gorgona. Mieszanka ta powstała z połączenia aromatycznych, brazylijskich ziaren arabiki (85%) oraz indonezyjskiej robusty (15%). Stworzona dla tych, którzy preferują bardziej intensywny smak kawy.
Kawa z tych ziaren urzeka nas swoim delikatnym smakiem z wyczuwalną nutą przypraw oraz wyczuwalnym aromatem czekolady. To sprawia, że ta kawa świetnie komponuje się z mlekiem. Jest bardzo dobrze zbalansowana, o pełnym body i delikatnej kwasowości mieszanka.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Arcaffe Mokacrema - kawa ziarnista 250g
Arcaffe Mokacrema - to ziarnista włoska mieszanka kaw jakości specialty. Mieszanka ta powstała z ziaren arabiki z: Gwatemali, Salwadoru, Etiopii i Brazylii. Kawa delikatnie kwaskowa, o przyjemnym aromacie, niezwykle aksamitna.
W smaku Arcaffe Mokacrema wyczuwamy wspaniałe nuty kwiatów i owoców cytrusowych, które idealnie się dopełniają. Oryginalny i łagodny smak, który delikatnie pobudzi nas do działania.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao