Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Dolce Crema LaCava - kawa ziarnista 250g
Słodka, esencjonalna, kremowa, a przy tym tak niezapomnianie złożona. Tak ciekawa kompozycja niesie w sobie połączenie owocowości z wytrawnością. Zdecydowanie zachwyci miłośników owocowego espresso. Dolce Crema to mieszanka brazylijskich, kolumbijskich i honduraskich ziaren arabiki z niewielką domieszką robusty.
Kawa ziarnista LaCava Dolce Crema jest średnio palona, posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nie daje nam mocnego kofeinowego zastrzyku. Bez obaw możemy delektować się nią nawet późnym popołudniem!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Gran Lattina LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Gran Lattina pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni LaCava i jest mieszanką wysokiej jakości brazylijskiej arabiki oraz indyjskiej robusty w proporcjach 75/25.Jest to bardzo uniwersalna kawa, która została średnio wypalona. Posiada bardzo zrównoważony smak bez nadmiernej słodyczy, goryczy czy kwasowości.
W jej smaku możemy doświadczyć nut karmelu, masła orzechowego, migdałów oraz czekolady!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Specialty Italia LaCava - kawa ziarnista 250g
Specialty Italia wypalana w polskiej rzemieślniczej palarni Lacava to mieszanka odpowiednia do espresso jakości specialty. Smak włoskiej kawy oddaje kompozycja brazylijskich najwyższej jakości ziaren arabiki (25%) z przewagą Indyjskiej robusty (75%).
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Bella Crema LaCava - kawa ziarnista 250g
W odsłonie świeżo palonych i craftowych kaw kolekcji LaCava do naszego sklepu internetowego wpadła Bella Crema kremowa, intensywna, ciemna mieszanka brazylijskich arabik oraz indyjskiej robusty w proporcjach 50/50. To mieszanka przeznaczona zdecydowanie dla miłośników mocnych doznań.
Kawa ziarnista LaCava Bella Crema dzięki dużej zawartości ziaren robusty zapewnia mocnego kofeinowego kopa. Doskonale sprawdzi się na poranne przebudzenie.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Braziliana LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Braziliana - to genialna kompozycja 100% ziaren arabiki pochodzących z Brazylii. Posiada ona przyjemny słodki smak, w którym wyczujemy nuty czekolady i karmelu zwieńczony posmakiem orzechów włoskich i migdałów. Idealnie sprawdzi się pod latte lub cappuccino jednak przygotowana jako czarna na długo zapadnie w pamięci. LaCava Braziliana to średnio palona kawa, która jest obowiązkową pozycją w szafie każdego miłośnika stuprocentowych arabik.
Dostępność: brak towaru
Fazenda Rainha LaCava - kawa ziarnista 250g
Fazenda Rainha - to kawa o bardzo bogatym profilu smakowym. Delikatna kwasowość przebijającą się przez słodycz soczystej śliwki tworzy idealne połączenie. Jej ziarna 100% arabiki odmiany yellow bourbon pochodzą z brazylijskiego regionu Alto Mogiana. Warto dodać, że Fazenda Rainha jest wielokrotnym laureatem w prestiżowych konkursach kawowych Cup of Excellence Brazil.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brasil Santa Rita LaCava - kawa ziarnista 250g
Bracia Rodrigo Freitas Silva od lat zajmują się kawą. Zdąrzyli wypracować swoje tradycje jak i wysokie standardy w branży kawowej. Tytułowa Brasil Santa Rita, to kawa która pochodzi tylko z wyselekcjonowanych ziaren kawowca. Zbiory są prowadzone jedynie na dojrzałych i pełnych owocach. Jedna z najlepszych kaw pod espresso z palarni LaCava.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Monte Belo LaCava - kawa ziarnista 250g
Tym razem LaCava przychodzi do nas z nową kawą, Fazenda Monte Belo. Jest to kawa, która pochodzi z późnych zbiorów, co oznacza wydłużenie czasu dojrzewania owoców tak długo jak to tylko możliwe. Przez to czereśnie są koloru fioletowego, a nie czerwonego. Skutkuje to pełniejszym body w filiżance, oraz większą słodyczą. Nadaje się idealnie do espresso oraz kaw mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Blue LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Blue - to średnio palona kawa,która stanowi mieszankę wysokiej jakości brazylijskich oraz indyjskich (Malabar) ziaren arabiki. Dzięki ziarnom z Indii , espresso niesie ze sobą dobre, konfiturowe body z dymną, karmelową czekoladą. Kawa ta posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu bez obaw możemy z niej korzystać nawet późnym popołudniem po zakończonej pracy. LaCava Blue to kawa, z której możemy przygotować wspaniałą kawę mleczną taką jak latte czy cappuccino.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava La Fragola - kawa ziarnista 250g
Przedstawiamy kawę ziarnistą LaFragola, która przeniesie Cię w świat czekoladowego fondue. Ziarna 100% arabiki z etiopskiej Guji, obrabiane metodą naturalną, blend pod espresso. Kawa o charakterystycznej nucie rodzynek i dżemu zawartej w ciemnym naparze. Dodatkowo przenosi nas w nuty smakowe słodkiej truskawki oblanej gęstą rozkoszną czekoladą z powiewem delikatnego jak chmurka jaśminu. Jeśli jesteś miłośnikiem czekoladowych nut w kawie i minimalnej kwasowości to ten uwodzicielski blend kawowy jest idealny dla Ciebie.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
San Lorenzo LaCava - kawa ziarnista 250g
Odważna, nowatorska i soczysta. Taka jest właśnie kawa San Lorenzo z rzemieślniczej, polskiej palarni kawy LaCava. Jest polecana dla miłośników intensywnych smaków podszytych owocowymi nutami.
Produkty z kolekcji espresso od LaCava rekomendowane są do wszystkich ciśnieniowych metod parzenia, takich jak automatyczny ekspres do kawy czy ekspres kolbowy. Średnio ciemne palenie kawy zapewnia idealny balans pomiędzy słodyczą, goryczą, a kwasowością. Dzięki temu przygotowane espresso, a na jago bazie kawy mleczne takie jak cappuccino, latte czy flat white staje się niesamowitym doświadczeniem.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava Brazil Decaf Espresso - kawa ziarnista 250g
Kawa ziarnista Brazil Decaf Espresso wypalana w polskiej palarni LaCava to niezwykle aromatyczna i pełna smaku bezkofeinowa kawa, idealna dla miłośników espresso. Wyjątkowo starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą z plantacji w Brazylii, gdzie rosną w doskonałych warunkach klimatycznych, co przekłada się na wyjątkową jakość napoju.W procesie dezaktywacji kofeiny zachowane zostało pełne bogactwo smakowe ziaren, eliminując jedynie niepożądane działanie kofeiny. Dzięki temu możesz cieszyć się aromatycznym espresso o głębokim smaku bez obawy o nadmierną stymulację nerwową.
Dostępność: brak towaru
Peru Tunki LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Peru Tunki pochodząca z polskiej, rzemieślniczej palarni LaCava jest polecana głównie do przygotowania w ekspresach ciśnieniowych. Zachwyci niejednego konesera espresso, jednak należy również do kawy, które idalnie komponują się z mlekiem.
Peru Tunki składa się wyłącznie z wysokiej jakości ziaren arabiki. Jest uprawiana w cieniu, następnie ręcznie zbierana, bez ingerencji pestycydów czy chemikaliów!
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao