Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
Arcaffe - Peru FTO - kawa ziarnista 500g
Arcaffe Peru FTO (Fair Trade Organic) – to mieszanka ziaren stuprocentowej arabiki, które pochodzą z odległych rejonów Peru. Kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, który jest gwarancją sprawiedliwego handlu organicznego. Jest to inwestycja w lokalne społeczeństwo, które uprawia te ziarna, w których skład wchodzi: Caturra (55%), Typica (30%) oraz kilku innych odmian (15%), które rosną na wysokościach 1200-1800 m n.p.m.
Ta wyjątkowa kawa uprawiana w naturalnych warunkach urzeka nas swoim delikatnym smakiem z wyczuwalną nutą miodu i prażonych migdałów, posiada niską zawartość kofeiny. Idealna o każdej porze dnia!
Dostępność: brak towaru
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa - 500g
Arcaffe Kuz - to bezkofeinowa kawa ziarnista. Mieszanka ta składa się w 100% z ziaren Arabiki. Ciemno palone ziarna, które idealnie pasują pod espresso.
Perfekcyjnie zrównoważony blend, ze słodkimi nutami orzechów laskowych, kasztanów, czekolady, wanilii i suszonych owoców. Smak stopniowo rozwija się na podniebieniu, dzięki temu możemy powoli wyczuwać wszystkie profile smakowe kawy. Włoskie palenie w najlepszym wydaniu!
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao