Producent
Cena
Promocja
Jaka kawa do espresso?
Kiedy espresso popija się wodą? Nigdy! Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby jeszcze lepiej cieszyć się smakiem najlepszej kawy do espresso. Właśnie takie kawy znajdziesz w SpokoKawa.pl!
LaCava La Fragola - kawa ziarnista 550g
LaCava La Fragola Espresso to mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii i Brazylii, wypalona w polskiej rzemieślniczej palarni LaCava. Ta 100% arabika przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Pojawiają się tu nuty słodkiej truskawki zatopionej w gęstej czekoladzie, migdały, orzechy laskowe i łagodny aromat jaśminu. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czekoladowych z minimalną kwasowością.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Bella Crema LaCava - kawa ziarnista 1kg
W odsłonie świeżo palonych i craftowych kaw kolekcji LaCava do naszego sklepu internetowego wpadła Bella Crema kremowa, intensywna, ciemna mieszanka brazylijskich arabik oraz indyjskiej robusty w proporcjach 50/50. To mieszanka przeznaczona zdecydowanie dla miłośników mocnych doznań.
Kawa ziarnista LaCava Bella Crema dzięki dużej zawartości ziaren robusty zapewnia mocnego kofeinowego kopa. Doskonale sprawdzi się na poranne przebudzenie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Bella Crema LaCava - kawa ziarnista 550g
W odsłonie świeżo palonych i craftowych kaw kolekcji LaCava do naszego sklepu internetowego wpadła Bella Crema kremowa, intensywna, ciemna mieszanka brazylijskich arabik oraz indyjskiej robusty w proporcjach 50/50. To mieszanka przeznaczona zdecydowanie dla miłośników mocnych doznań.
Kawa ziarnista LaCava Bella Crema dzięki dużej zawartości ziaren robusty zapewnia mocnego kofeinowego kopa. Doskonale sprawdzi się na poranne przebudzenie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Braziliana LaCava - kawa ziarnista 550g
Kawa Braziliana - to genialna kompozycja 100% ziaren arabiki pochodzących z Brazylii. Posiada ona przyjemny słodki smak, w którym wyczujemy nuty czekolady i karmelu zwieńczony posmakiem orzechów włoskich i migdałów. Idealnie sprawdzi się pod latte lub cappuccino jednak przygotowana jako czarna na długo zapadnie w pamięci. LaCava Braziliana to średnio palona kawa, która jest obowiązkową pozycją w szafie każdego miłośnika stuprocentowych arabik.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Dolce Crema LaCava - kawa ziarnista 550g
Słodka, esencjonalna, kremowa, a przy tym tak niezapomnianie złożona. Tak ciekawa kompozycja niesie w sobie połączenie owocowości z wytrawnością. Zdecydowanie zachwyci miłośników owocowego espresso. Dolce Crema to mieszanka brazylijskich, kolumbijskich i honduraskich ziaren arabiki z niewielką domieszką robusty.
Dostępność: brak towaru
Kenya Kiboko LaCava - kawa ziarnista 550g
LaCava Kenya Kiboko to świetna kawa ziarnista, stworzona z myślą o najbardziej wymagających miłośnikach espresso. Dzięki starannie dobranym ziarnom odmian SL-28, SL-34 i Ruiru 11, rosnącym w malowniczych okolicach Kenii, każdy łyk kawy to podróż w świat intensywnych aromatów i wyrazistych smaków. Palona jest w średnim stopniu i ma mocno wyczuwalne nuty czereśni i czarnej porzeczki. La Cava Kenya Kiboko charakteryzuje się także soczystą kwasowością i czekoladowym finiszem, tworząc niezapomniane doznania smakowe, które rozgrzewają zmysły i oczarowują podniebienie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Peru Tunki LaCava - kawa ziarnista 550g
LaCava Peru Tunki to prawdziwy skarb pochodzący z peruwiańskich Andów, gdzie uprawiana jest w cieniu, zbierana ręcznie i pielęgnowana z pasją. Ta kawa 100% arabika to mieszanka odmian Typica, Bourbon i Caturra, rosnących na wysokościach od 1300 do 1800 m n.p.m. w malowniczej Dolinie Tambopata. Dzięki procesowi obróbki na mokro i średnio-ciemnemu paleniu, LaCava Peru Tunki zachwyca intensywnym smakiem ciemnej czekolady z nutami śliwek i orzechów.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Blue LaCava - kawa ziarnista 550g
LaCava Blue to niezwykła kawa ziarnista, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Ta mieszanka 100% arabiki, zawierająca wyselekcjonowane ziarna z Brazylii i słynnej indyjskiej odmiany Malabar, zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Dzięki tradycyjnemu paleniu craftowemu w średnio-ciemnym stopniu, LaCava Blue wyróżnia się wyraźnym charakterem i gęstym body, które doskonale komponuje się z subtelną kwasowością i przyjemną goryczą. To kawa, która rozbudzi Twoje zmysły i sprawi, że każdy łyk będzie prawdziwą przyjemnością.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Gran Lattina LaCava - kawa ziarnista 550g
Kawa Gran Lattina pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni LaCava i jest mieszanką wysokiej jakości brazylijskiej arabiki oraz indyjskiej robusty w proporcjach 75/25.Jest to bardzo uniwersalna kawa, która została średnio wypalona. Posiada bardzo zrównoważony smak bez nadmiernej słodyczy, goryczy czy kwasowości.
W jej smaku możemy doświadczyć nut karmelu, masła orzechowego, migdałów oraz czekolady!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Specialty Italia LaCava - kawa ziarnista 550g
Italia. Kompozycja włoskiego stylu kawy oraz pryncypiów świata specialty. Filiżanka kawy Specialty Italia przenosi w Toskańskie góry pachnące cyprusem i czekoladą. Ziarna jakości speciality (kawa wysokiej jakości) z uwodzicielskim aromatem wanilii i marcepanu. Te naturalne smaki kawy przypominają włoskie espresso! A, że kawy włoskie należą do jednych z najlepszych to ta mieszanka kawy ziarnistej na pewno Ci zasmakuje! Może będzie to Twoja nowa kawa miesiąca?
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava Kenia Kiboko - kawa ziarnista 250g
LaCava Kenya Kiboko Espresso to ziarnista kawa jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej rzemieślniczej palarni LaCava. Te aromatyczne ziarna z kenijskiej plantacji najlepiej sprawdzą się w ekspresach ciśnieniowych oraz kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Dostępność: brak towaru
Najlepsza kawa do espresso
W poszukiwaniach dobrej kawy do espresso możemy wziąć pod uwagę kilka czynników. Powinniśmy wybrać ciemny lub średnio-ciemny stopień palenia. Unikajmy kaw do espresso spalonych, bardzo, bardzo ciemno wypalonych. Tego typu kawy nie zaoferują nam nic poza goryczą.
Jakość kawy do espresso określimy także dzięki producentowi. Jeśli rzeczywiście chcemy zdobyć najlepszą kawę do espresso, to zakupmy ją albo z dobrej rzemieślniczej palarni np. Story Coffee Roasters lub Lacava. Możemy wybrać także znane i cenione marki na całym świecie (niekoniecznie te znane z reklam telewizyjnych). Należą do nich m.in. włoska Arcaffe i wiedeński Julius Meinl.
Termin palenia kawy do espresso, to kolejny czynnik, który istotnie wpływa na jej smak. Choć można spotkać kawy z odległym terminem np. 2-3 lata, to najlepsze będą te świeżo wypalone. Możemy przyjąć założenie, że powinny nie być starsze niż rok od daty palenia. Ci bardziej skrupulatni powiedzą nawet, że najlepszy smak kawy do espresso można uzyskać do 3 miesięcy od daty palenia.
Kawa do espresso a smak
Mówiąc o smakach w kawie do espresso możemy spojrzeć na temat z różnych perspektyw. Skupmy się na dwóch:
Kompozycja smaków w kawach do espresso
Tu często pada pytanie "Dlaczego espresso jest kwaśne?". Otóż kawę bardzo często opisuje się stopniami przypisanymi dla trzech rodzajów smaków:
- Kwasowość - uzyskiwana w pierwszej fazie ekstrakcji espresso
- Słodycz - rzecz niezwykle pożądana w dobrej kawie do espresso
- Gorycz - wydobywana z ziaren kawy na samym końcu
Profil sensoryczny kaw do espresso
Idąc dalej w świat kawy pod espresso możemy w powyższych trzech rodzajach smaków starać się odszukać konkretne cechy. Takie, które odnoszą się do innych, znanych nam smaków i aromatów. Wśród nich mogą znaleźć się konkretne określenia kwasowości, słodyczy i goryczy kaw np.:
- słodycz karmelu
- kwasowość grejpfruta
- gorycz kakao