
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Dobra kawa pod przelew
Zastanawiasz się jaka kawa do przelewu będzie najlepsza? Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy o bardzo dobrej jakości. Metody przelewowe pozwalają cieszyć się czystą, czarną kawą pozbawioną fusów o łagodnym i aromatycznym smaku. A dobrze dobrana kawa pod przelew pozwoli odkryć to wszystko co w kawie najlepsze. Sprawdź naszą propozycję kaw pod przelew!
Limy Bru LaCava - Kawa Ziarnista 250g

Limy Bru z polskiej palarni LaCava to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii. Jasno palona idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczuwalne są nuty skórki cytryny, cukru trzcinowego oraz czarnej herbaty.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Fika Johan & Nyström - Kawa mielona 500g

Fika – średnio palona, stuprocentowo arabika pochodząca ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Fika to bardzo ważny element kultury w Szwecji, słowo to oznacza przerwę na kawę lub herbatę. Dlatego też powstała kawa aby kultywować tradycję.
Idealnie zbalansowana kawa o pełnym body z wyczuwalnymi nutami kakao.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Daily Bru LaCava - kawa ziarnista 250g I Edycja

Kawa Daily Bru to idealna kawa śniadaniowa. Na jej profil sensoryczny składają się nuty mlecznej czekolady, słodycz i czerwone owoce. Jednak do mieszanki został dodany jeszcze jeden składnik- Ziarno X! I tak oto powstała Daily Bru - kawa, którą można pić codziennie. Jednak każda kolejna paczka zaskakuje czymś nowym. W aktualnej edycji jest to 90% soczysta Gwatemala El Morito. Ten zaskakujący owocowy twist wciągnie Cię w świat kaw przelewowych!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Warszawski Przelew Story Coffee - kawa ziarnista 250g

Kawa Warszawski Przelew pochodzi z polskiej, rzemieślniczej palarni Story Coffee. Stworzona dla wielbicieli klasycznych kaw z Afryki. Ze względu na jej delikatny, lecz jakże bogaty smak ulubieńcami staną się osoby, które wolą nieco “lżejsze” kawy.
W jej smaku możemy wyczuć nuty herbaty, kwiatów i słodkich owoców!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Daily Bru LaCava - kawa ziarnista 1kg I Edycja

Kawa Daily Bru to idealna kawa śniadaniowa. Na jej profil sensoryczny składają się nuty mlecznej czekolady, słodycz i czerwone owoce. Jednak do mieszanki został dodany jeszcze jeden składnik- Ziarno X! I tak oto powstała Daily Bru - kawa, którą można pić codziennie. Jednak każda kolejna paczka zaskakuje czymś nowym. W aktualnej edycji jest to 90% soczysta Gwatemala El Morito. Ten zaskakujący owocowy twist wciągnie Cię w świat kaw przelewowych!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
Daily Bru LaCava - kawa ziarnista 550g I Edycja

Kawa Daily Bru to idealna kawa śniadaniowa. Na jej profil sensoryczny składają się nuty mlecznej czekolady, słodycz i czerwone owoce. Jednak do mieszanki został dodany jeszcze jeden składnik- Ziarno X! I tak oto powstała Daily Bru - kawa, którą można pić codziennie. Jednak każda kolejna paczka zaskakuje czymś nowym. W aktualnej edycji jest to 90% soczysta Gwatemala El Morito. Ten zaskakujący owocowy twist wciągnie Cię w świat kaw przelewowych!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
HAYB Się Przelewa Klasyk - Kawa ziarnista 250g

Wyśmienita kawa klasyczna, idealna do przyrządzenia w domu!
HAYB Się przelewa Klasyk to wyjątkowa kawa ziarnista, która została stworzona w celu zapewnienia wyjątkowego doświadczenia smakowego. Ta wyjątkowa mieszanka składa się z wyselekcjonowanych ziaren arabiki pochodzących z regionów Brazylii, jest jasno palona na zamówienie. Kawa HAYB Klasyk się zalewa jest wyjątkowo aromatyczna i ma średnią moc. Posiada delikatną nutę przyjemnej słodyczy z połączeniem mlecznej czekolady, kakao i orzechów.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 10 dni
HAYB Się Przelewa Kwiat - Kawa ziarnista 250g

Dobra Kwiatowa kawa do metod przelewowych
Dobra kawa Się Przelewa Kwiat odpowiednia do metod przelewowych, jest wyjątkową kawą uważaną za jedną z najcenniejszych odmian kawy na świecie. Jest ona wytwarzana wyłącznie w Etiopii i stanowi wyjątkową kombinację wyrazistych smaków i aromatów. Kawa ta jest produkowana ręcznie, a sam proces jej produkcji jest bardzo skomplikowany. W związku z tym, że jest to kawa wyjątkowa i wybitnie smaczna, polecana jest głównie do metod przelewowych.
Kawa Się Przelewa Kwiat z palarni HAYB została jasno wypalona. To naprawdę dobra kawa, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna. Kawa jest lekka a jej aromat jest bardzo intensywny i zapada w pamięć. Jest to naprawdę dobra kawa i jeśli ktoś lubi herbaciane i kwiatowe nuty, to będzie z niej zadowolony.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
HAYB Się Przelewa Owoc - Kawa ziarnista 250g

Dobra kawa ziarnista odpowiednia do metod przelewowych
Kawa Się Przelewa Owoc z palarni HAYB została jasno wypalona, ziarna pochodzą z Rwandy. To naprawdę dobra kawa, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna. Ma delikatny smak owoców mango, moreli i poziomki, który jest bardzo przyjemny. Kawa jest lekka i łatwa do picia, a jej aromat jest bardzo intensywny i zapada w pamięć. Jest to naprawdę dobra kawa i jeśli ktoś lubi owoce nuty, to będzie z niej zadowolony.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Heresy Kolumbia Santa Maria Anaerobic Honey Tabi Filter - kawa ziarnista 252g

Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Santander
Farma: Santa Maria
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Java Coffee Kongo Umoja Wetu Filtr- Kawa ziarnista 250g

Java Kongo Umoja Wetu to jasno palona kawa, która została wypalona przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. Ziarna odmiany Bourbon pochodzą z prowincji South Kivu i rosną na wysokościach 1400-1600 m n.p.m. Kawa przeszła obróbkę na mokro i jest polecana do parzenia metodami przelewowymi, które wyciągają z niej najlepsze właściwości.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Java Coffee Meksyk Nahua Filtr- Kawa ziarnista 250g

Java Meksyk Nahua to wysokiej jakości stuprocentowa arabika jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni Java Coffee Specialty Roasters. Jej ziarna rosną na wysokościach 1200-1500 m n.p.m. w regionie Nahua. Meksyk Nahua to arabika single origin, która jest przeznaczona do alternatywnych metod parzenia kawy.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Johan & Nyström Ethiopia Welena - Kawa Ziarnista 250g

Johan & Nyström Ethiopia Welena to kawa ziarnista wywodząca się ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Ziarna uprawiane są w Etiopii na plantacjach Suke Quto oraz Welena która znajduje się na wysokości od 1800 m. nad poziomem morza do 1930 m. nad poziomem morza. Ziarna są z odmiany lokalnej, które potem są poddawane obróbce mytej
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Juicy BRU Filter LaCava - Kawa Ziarnista 250g

UWAGA! Przedstawiamy prawdziwą owocową bombę do codziennego picia! Juicy BRU od Lacava to niezwykła kawa ziarnista jakości specialty, która jest dziełem polskiej palarni Lacava. Ziarna jakie do niej wybraliśmy to odmiana Red Burbon. W profilu wyczujesz nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.
LaCava Juicy Bru to stuprocentowa arabika, która posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możemy pić ją nawet po południu. Ta kawa będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej przerwy. Kawa otrzymała 86 punktów jakości wg SCA.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava Etiopia Bombe- kawa ziarnista 250g

LaCava Ethiopia Bombe to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej rzemieślniczej palarni LaCava. idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, jagody, miodu i jaśminu.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava Gwatemala Santa Barbara - kawa ziarnista 250g

Kawa Santa Barbara z Gwatemali to klasyka w najlepszym wydaniu. Guatemala Santa Barbara prezentuje to za co tak bardzo lubimy kawę z Gwatemali, czyli nuty ciemnego kaka, czekolady przeplatające się z lekką kwasowością suszonych owoców! W procesie tworzenia tej kawy bierze czynny udział Mario Recinos, który zrzesza małą kooperatyę składającą się z 12 okolicznych farm, których wielkość nie przekracza 1 hektara. Ich wspólna praca i doświadczenie przekłada się na najwyższą jakość ich kawy. Dzięki temu możemy rozkoszować się Tym gwatemlaskim klasykiem jakości specialty!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava Honduras Los Narajnos - kawa ziarnista 250g

Los Naranjos to aromatyczna kawa pod przelew z Hondurasu, w której pierwsze skrzypce grają orzechy laskowe! Kawa przenosi nas w czasy dzieciństwa i odległe wspomnienia o herbacianych przyjęciach z ukochaną babcią. Kawa jest przy tym słodka i czekoladowa, a oprócz tego można w niej wyczuć migdały, rodzynki, gałkę muszkatołową, suszone śliwki. Tak iście królewskie towarzystwo zawarte w ziarnach z regionu Monte Largo zaprasza do poznawania swojego bogactwa podczas delektowania się filiżanką świeżo palonej w chemexie kawy Los Naranjos!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava Rwanda Intore AB - Wesołych Świąt Filter - kawa ziarnista 250g

Ziarna kawy Speciality po obróbce mytej zaskakują profilem sensorycznym Q Graderów, wpływając fantastycznie na ich zmysły. Kawa z punktacją SCA 85/100.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
LaCava The Bru - kawa ziarnista 250g

Palarnia LaCava na bazie świetnej jakości brazylijskiej arabiki stworzyła blend ze składnikiem X - wybranym przez ich Roastera. The Bru to przede wszystkim przeprawa przez klasykę klasyki, czyli charakterystyczne dla Brazylii nuty czekolady, orzechów, prażonych migdałów oraz precli. Idealna kawa do słodkiego śniadania, dobra dla początkujących i poszukujących nowych smaków. The Bru to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o dobrą kawę do chemeksa, dripa czy innych metod przelewowych!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Le Piantagioni del Caffe Filter C - kawa ziarnista 500g

Le Piantagioni del Caffe - Filter C to kawa ziarnista o średnio zmielonej konsystencji, o zrównoważonym i delikatnym smaku. Jest to wyśmienity sposób na przygotowanie idealnej kawy przelewowej. Kawa Filter C jest wyjątkowo aromatyczna i delikatna, a jej smak jest zrównoważony i złożony.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Jaka jest najlepsza kawa do przelewu?
Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, drip, czy AeroPress, wymagają użycia bardzo dobrego ziarna, które pozwali na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Jak żaden inny sposób parzenia kawy, przelew podbija i uwypukla jej walory. Pozwala uzyskać najlepszy smak kawy, który charakteryzuje się klarownością, łagodnością i bogactwem smaku.
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Bez względu na metodę parzenia, zawsze najlepiej jest wybierać kawę w ziarnach. Nic tak nie pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu, jak samodzielne mielenie tuż przed samym przygotowaniem naparu. Wtedy jednak oprócz ekspresu przelewowego lub innego zaparzacza, potrzebny będzie nam też młynek. Jeśli jednak go nie posiadamy, zawsze możemy poprosić o zmielenie ziaren zaprzyjaźnioną kawiarnię lub sklep.
Kawa pod przelew jasno palona
Do parzenia przelewowego, najlepszym wyborem będą kawy jasno lub ewentualnie średnio palone. Unikamy kaw ciemno palonych, we włoskim stylu. Dlaczego? Dlatego, że zaparzone metodą przelewową będą gorzkie i pozbawione wyrazistości oraz głębi smaku.
Kwaśna kawa z przelewu
Wybierając kawę do przelewu, warto postawić na ziarna z jednego regionu, a często nawet z jednej plantacji. Metoda przelewowa pozwoli na wydobycie i poczucie ich wszystkich nut smakowych. Jeśli uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty z wysoką kwasowością, to na pewno sięgaj po kawy z Afryki, natomiast niska kwasowość i nuty orzechowo-czekoladowe oraz cytrusowe to główne wyróżniki krajów Ameryki Południowej.
Czym jest kawa z przelewu?
Kawa przelewowa, to metoda parzenia kawy, nazywana często alternatywną. Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. To nic innego jak kawa zaparzona przy użyciu urządzenia, który wykorzystuje drobny filtr:
Kawa z przelewu - jak zrobić?
Do przygotowania kawy z przelewu potrzebujemy: zaparzacz, filtry, kubek, czajnik z wodą, wagę (najlepiej z timerem)/stoper, kawę zmieloną gruboziarniście. W zależności od używanego zaparzacza, cały proces parzenia kawy przelewowej, odbywa się z zachowaniem odpowiednich proporcji kawy, czasu i temperatury wody. To napar, który powstaje w wyniku “przelania” wody przez zmieloną kawę w filtrze. Dzięki filtrowi kawa jest czysta (bez fusów) i delikatna, nie tracąc na tym wszystkich walorów smakowych oraz odwdzięcza się złożonymi aromatami (które nie zawsze wyczujemy np. w klasycznym espresso). Napar jest delikatny i aromatyczny,. A dzięki dłuższemu kontaktowi wody ze zmieloną kawą, powstały napar ma więcej kofeiny niż kawa parzona w innych metodach (na ilość kofeiny w dużym stopniu wpływa właśnie czas parzenia).