Cena
-
od
do
Promocja
Dobra kawa pod przelew
Zastanawiasz się jaka kawa do przelewu będzie najlepsza? Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy o bardzo dobrej jakości. Metody przelewowe pozwalają cieszyć się czystą, czarną kawą pozbawioną fusów o łagodnym i aromatycznym smaku. A dobrze dobrana kawa pod przelew pozwoli odkryć to wszystko co w kawie najlepsze. Sprawdź naszą propozycję kaw pod przelew!
Coffee Plant FLOW Brownie - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant FLOW Brownie to doskonała mieszanka wysokiej jakości ziaren 100% arabiki pochodzących z Brazylii i Nikaragui, stworzona specjalnie do parzenia przelewowego. Optymalne proporcje ziaren oraz precyzyjne wypalenie zapewniają, że blend Flow Brownie posiada głęboki smak i wyjątkowy aromat.
Dostępność: brak towaru
Kostaryka Los Duran H1 Centroamericano F1 Hybrid Hard Beans - kawa ziarnista 125 g
Kawa ziarnista Hard Beans Kostaryka Los Duran wypalana jest jasno, specjalnie pod alternatywne metody parzenia kawy. Ma bardzo intensywny smak wiśni, ciemnej czekolady, jeżyny i mandarynki. Ziarna tej kawy powstają na farmie rodziny Duran, która od lat zajmuje się produkcją kawy. Kostaryka Los Duran tworzona jest przy pomocy obróbki Black Honey, która pozwala wydobyć z kawy to co najlepsze.
Dostępność: brak towaru
LaCava Ekwador Grace Flores Roaster Choice - kawa ziarnista 250g
Ecuador Grace Flores to kawa specialty pod przelew, pochodząca z obszaru Pichincha, z konkretnego miejsca o nazwie San Jose de Minas. To wyjątkowa kawa, która składa się z różnych odmian, takich jak Typica, Sidra, Bourbon i Caturra. Ziarna kawy zostały poddane procesowi obróbki Honey, co nadaje im charakterystyczną cechę. Co ciekawe, właściciele tej plantacji są nowicjuszami w branży kawowej, a zebrane przez nas ziarna stanowią ich pierwsze prawdziwe zbiory!
Dostępność: brak towaru
Bolivia Sol De La Manana LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa ta oferuje ekscytującą paletę smaków: od energetyzującej mandarynki, przez bogatą ciemną czekoladę, po słodkie wiśnie i karmel. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy poszukują porannej dawki energii i słońca w każdym łyku. Etykieta do kawy Bolivia Sol De La Manana została zaprojektowana przez utalentowaną ilustratorkę Wika Krauz, dodając wyjątkowości każdej paczce.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Etiopia Birbirsa - kawa ziarnista 250g
Etiopska kawa specialty to smakowe odkrycie! Ze zacienionych plantacji 21 małych gospodarstw, owoce tworzą spójną, słodką kompozycję w filiżance. Uprawiana tradycyjnie i zbierana ręcznie, jest suszona na słońcu przez 3-4 tygodnie, nabierając słodkiego aromatu brzoskwini z delikatnymi nutami jaśminu i owoców leśnych. Doskonała do parzenia w dripie, chemexie, aeropressie lub ekspresie przelewowym.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Indonezja Blue Batak - kawa ziarnista 250g
Kawa Indonezja Blue Batak pochodzi z urokliwego regionu Lintong Nihuta, pełnego malowniczych jezior. Stosuje się tu unikalną technikę mycia i suszenia ziaren kawowych, znaną jako giling basah. Smak tej kawy charakteryzuje się jest nutami dzikich owoców i przypraw korzennych, a jej bogate body doskonale sprawdza się w różnych metodach parzenia. Odkryj fascynującą podróż tych ziaren od plantacji do filiżanki!
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Kolumbia Juan Saldarriaga - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant Kolumbia Juan Saldarriaga to świetnie wypalana arabika Single Origin pochodząca z Kolumbii. Kawa ta składa się z wyselekcjonowanych ziaren odmiany Castillo i Colombia, rosnących na imponującej wysokości 1850 metrów n.p.m. w regionie Ciudad Bolivar, Antiquia. La Claudina to jedna z farm, które należą do Juana Saldarriagi, utalentowanego rolnika, który ciągle eksperymentuje i opiera się na badaniach, dążąc do doskonalenia jakości uprawianej kawy. Bogate wulkaniczne gleby i wilgotne, ciepłe wiatry tworzą doskonały mikroklimat dla wzrostu tych ziaren.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Rwanda Mbizi Woman`s Co - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant Rwanda Mbizi Woman's Co to świetnie wypalana arabika Single Origin pochodząca z Rwandy, stworzona specjalnie do parzenia metodami przelewowymi. Ta kawa jest wyjątkowym projektem dedykowanym kobietom z okazji Dnia Kobiet. Ziarna pochodzą z Women Coffee Extension, kooperatywy skupiającej wyłącznie kobiety, która otwiera nowe możliwości rozwoju, równości i autonomii życiowej. To ich praca i zaangażowanie są nieodłączną częścią tego wyjątkowego produktu.
Dostępność: brak towaru
Daily Bru LaCava - kawa ziarnista 250g I Edycja
Kawa Daily Bru to idealna kawa śniadaniowa. Na jej profil sensoryczny składają się nuty mlecznej czekolady, słodycz i czerwone owoce. Jednak do mieszanki został dodany jeszcze jeden składnik- Ziarno X! I tak oto powstała Daily Bru - kawa, którą można pić codziennie. Jednak każda kolejna paczka zaskakuje czymś nowym. W aktualnej edycji jest to 90% soczysta Gwatemala El Morito. Ten zaskakujący owocowy twist wciągnie Cię w świat kaw przelewowych!
Dostępność: brak towaru
Daily Bru LaCava - kawa ziarnista 550g I Edycja
Kawa Daily Bru to idealna kawa śniadaniowa. Na jej profil sensoryczny składają się nuty mlecznej czekolady, słodycz i czerwone owoce. Jednak do mieszanki został dodany jeszcze jeden składnik- Ziarno X! I tak oto powstała Daily Bru - kawa, którą można pić codziennie. Jednak każda kolejna paczka zaskakuje czymś nowym. W aktualnej edycji jest to 90% soczysta Gwatemala El Morito. Ten zaskakujący owocowy twist wciągnie Cię w świat kaw przelewowych!
Dostępność: brak towaru
Ekwador El Tundo LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa LaCava Ekwador El Tundo Washed Filter to kawa speciality pochodząca z Ekwadoru, palona w polskiej palarni LaCava. Ziarna kawy uprawiane są na wysokości 1800 m n.p.m. w regionie Loja, Sozoranga. To kawa najwyższej jakości, pochodząca od sprawdzonych dostawców. W smaku wyczuwalne są nuty jagód, kwiatów bzu i miodu.
Dostępność: brak towaru
Etiopia Yirgacheffe Halo Beriti Natural Organic Hard Beans - kawa ziarnista 125g
Yirgachette Halo Beriti Natural Organic to kawa ziarnista pochodząca z Etiopii, która wypalana jest w polskiej palarnii Hard Beans. Świetnie sprawdzi się do alternatywnych metod parzenia, takich jak ekspres przelewowy, drip, Chemex czy AeroPress. Wytworzeniem ziaren zajmuje się Gedeb Chelbesa Natural Organic, jest to producent z wieloletnim doświadczeniem i tradycjami.
Dostępność: brak towaru
Gwatemala La Torre Filter - kawa ziarnista 250g
Gwatemala La Torre od Story Coffee to wyjątkowa kawa ziarnista pod przelew, która przeniesie Cię wprost do malowniczego regionu Acatenango. To propozycja dla każdego, kto w swoim domowym zaciszu chce cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem, który zachwyca od pierwszego łyku. Kiedy sięgasz po Gwatemalę La Torre, w filiżance otrzymujesz nie tylko kawę, ale prawdziwą eksplozję smaków. Słodka morela, orzeźwiające cytrusy oraz głęboka, aksamitna czekolada tworzą razem niepowtarzalne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To kawa, która nie tylko pobudza, ale również dostarcza niezapomnianych doznań smakowych.
Dostępność: brak towaru
Hakuna Matata Filter – Rwanda Gituntu Natural Story Coffee – summer coffee – kawa ziarnista 250g
Te wyjątkowe ziarna kawy, stworzone w 100% z odmiany Arabika, to prawdziwa perełka dla miłośników kawowego rytuału. Doskonale sprawdzą się w alternatywnych metodach parzenia, które podkreślą ich wyjątkowy charakter. Każda kropla to zaproszenie do odkrycia nowego wymiaru kawowej przyjemności.
Dostępność: brak towaru
Honduras Katia Duke San Isidro Natural Hard Beans - kawa ziarnista 125 g
Hard Beans Honduras Katia Duke San Isidro Natural to pochodząca z Hondurasu, jasno palona kawa ziarnista z arabiki. Tworzą ją ziarna z odmiany Catuai i Obata, rosnące na wysokości 1300 m n.p.m w regionie Copan, które przechodzą tradycyjną i naturalną obróbkę na sucho. Hard Beans Honduras San Isidro to kawa wypalana specjalnie pod alternatywne metody parzenia. Przeważają w niej słodkie i owocowe nuty smakowe czekolady, toffee, pomarańczy i czerwonej porzeczki.
Dostępność: brak towaru
Java Coffee Kongo Umoja Wetu Filtr- Kawa ziarnista 250g
Java Kongo Umoja Wetu to jasno palona kawa, która została wypalona przez warszawską palarnię Java Coffee Specialty Roasters. Ziarna odmiany Bourbon pochodzą z prowincji South Kivu i rosną na wysokościach 1400-1600 m n.p.m. Kawa przeszła obróbkę na mokro i jest polecana do parzenia metodami przelewowymi, które wyciągają z niej najlepsze właściwości.
Dostępność: brak towaru
Kenia Kabare LaCava - kawa ziarnista 250g
LaCava Kenia Kabare to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej rzemieślniczej palarni LaCava. Idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, śliwki i cukru trzcinowego.
Dostępność: brak towaru
Kenia Thirikwa Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Odkryj bogactwo smaku dzięki kawie ziarnistej Kenya Thirikwa od Story Coffee. Pochodzodzi z malowniczej krainy Kirinyaga w Kenii i charakteryzuje się delikatnymi nutami agrestu, aronii, rabarbaru i porzeczki. Kawa ziarnista Kenya Thirikwa dzięki starannej obróbce i pasji lokalnych rolników, zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym profilem smakowym, ale także wysoką jakością. Dzięki paleniu jasnym, ziarna zachowują swoje unikalne cechy, czyniąc każdą filiżankę niepowtarzalnym doznaniem dla zmysłów. Poznaj esencję kawy ziarnistej Kenya Thirikwa od Story Coffee i odkryj nowe wymiary kawowej przyjemności.
Dostępność: brak towaru
Kenya Ngugu-Ini LaCava - kawa ziarnista 250g
Kenya Ngugu-Ini Lacava to napar, który zapada w pamięć. Wyrafinowany smak czarnej porzeczki, delikatnie przełamany cytrynową świeżością i subtelnie zbalansowany kakao, tworzą harmonijną, owocowo-korzenno-czekoladową symfonię smaków. Jest to kawa, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ze względu na swój bogaty i złożony profil smakowy, kawa Kenya Ngugu-Ini jest szczególnie polecana do przygotowania metodami przelewowymi. Dzięki temu można w pełni docenić jej wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne.
Dostępność: brak towaru
Kolumbia Martha Ligia LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa LaCava Kolumbia Martha Ligia Washed Filter jest wyprodukowana z najwyższej jakości ziaren Arabiki, uprawianych na wysokości 1700 m n.p.m. Ziarna są zbierane ręcznie i poddawane metodzie mytej obróbki. To owocowa kawa specialty, idealna do alternatywnych metod parzenia. Kawa jest wypalana jasno, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i aromat. W smaku wyczuwalne są nuty dżemu porzeczkowego, rabarbaru i wanilii.
Dostępność: brak towaru
LaCava Brazil Espírito Santo - kawa ziarnista 250g
Wyobraź sobie malowniczą mozaikę krajobrazów, rozciągającą się od stromych gór po nieokiełznany ocean. Te dzikie, tropikalne i zaskakujące scenerie idealnie odzwierciedlają naszą nową kawę o nazwie Espírito Santo. To niezwykłe ziarna pochodzące z Brazylii, pełne nieoczywistych smaków. Dzięki unikalnej odmianie, specyficznemu mikroklimatowi i bliskości oceanu, zachwycają i zdumiewają owocowym bukietem. Soczysta pomarańcza i intensywna czerwona porzeczka przeniosą Cię na jedną z brazylijskich plaż, a delikatne kwiaty zaprowadzą Cię na wąskie, malownicze górskie ścieżki. Odkryj odświeżającą wersję Brazylii i ponownie zakochaj się w tym fascynującym kraju.
Dostępność: brak towaru
Jaka jest najlepsza kawa do przelewu?
Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, drip, czy AeroPress, wymagają użycia bardzo dobrego ziarna, które pozwali na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Jak żaden inny sposób parzenia kawy, przelew podbija i uwypukla jej walory. Pozwala uzyskać najlepszy smak kawy, który charakteryzuje się klarownością, łagodnością i bogactwem smaku.
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Bez względu na metodę parzenia, zawsze najlepiej jest wybierać kawę w ziarnach. Nic tak nie pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu, jak samodzielne mielenie tuż przed samym przygotowaniem naparu. Wtedy jednak oprócz ekspresu przelewowego lub innego zaparzacza, potrzebny będzie nam też młynek. Jeśli jednak go nie posiadamy, zawsze możemy poprosić o zmielenie ziaren zaprzyjaźnioną kawiarnię lub sklep.
Kawa pod przelew jasno palona
Do parzenia przelewowego, najlepszym wyborem będą kawy jasno lub ewentualnie średnio palone. Unikamy kaw ciemno palonych, we włoskim stylu. Dlaczego? Dlatego, że zaparzone metodą przelewową będą gorzkie i pozbawione wyrazistości oraz głębi smaku.
Kwaśna kawa z przelewu
Wybierając kawę do przelewu, warto postawić na ziarna z jednego regionu, a często nawet z jednej plantacji. Metoda przelewowa pozwoli na wydobycie i poczucie ich wszystkich nut smakowych. Jeśli uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty z wysoką kwasowością, to na pewno sięgaj po kawy z Afryki, natomiast niska kwasowość i nuty orzechowo-czekoladowe oraz cytrusowe to główne wyróżniki krajów Ameryki Południowej.
Czym jest kawa z przelewu?
Kawa przelewowa, to metoda parzenia kawy, nazywana często alternatywną. Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. To nic innego jak kawa zaparzona przy użyciu urządzenia, który wykorzystuje drobny filtr:
Kawa z przelewu - jak zrobić?
Do przygotowania kawy z przelewu potrzebujemy: zaparzacz, filtry, kubek, czajnik z wodą, wagę (najlepiej z timerem)/stoper, kawę zmieloną gruboziarniście. W zależności od używanego zaparzacza, cały proces parzenia kawy przelewowej, odbywa się z zachowaniem odpowiednich proporcji kawy, czasu i temperatury wody. To napar, który powstaje w wyniku “przelania” wody przez zmieloną kawę w filtrze. Dzięki filtrowi kawa jest czysta (bez fusów) i delikatna, nie tracąc na tym wszystkich walorów smakowych oraz odwdzięcza się złożonymi aromatami (które nie zawsze wyczujemy np. w klasycznym espresso). Napar jest delikatny i aromatyczny,. A dzięki dłuższemu kontaktowi wody ze zmieloną kawą, powstały napar ma więcej kofeiny niż kawa parzona w innych metodach (na ilość kofeiny w dużym stopniu wpływa właśnie czas parzenia).