Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Dobra kawa pod przelew
Zastanawiasz się jaka kawa do przelewu będzie najlepsza? Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy o bardzo dobrej jakości. Metody przelewowe pozwalają cieszyć się czystą, czarną kawą pozbawioną fusów o łagodnym i aromatycznym smaku. A dobrze dobrana kawa pod przelew pozwoli odkryć to wszystko co w kawie najlepsze. Sprawdź naszą propozycję kaw pod przelew!
Mexico Monte Alban LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Mexico Monte Alban Lacava to festiwal smaków. Połączenie nut ciemnej czekolady z egzotyczną papają i kwaskowatą żurawiną tworzy wyjątkowe doznania. Jest to kawa, która smakuje jak Meksyk – wyraziście i pełnie, przypominając o bogatej palecie lokalnych smaków. Dzięki swej wyjątkowej jakości i profilowi smakowemu, kawa Monte Alban jest szczególnie polecana do przygotowania metodami przelewowymi. Takie podejście pozwala w pełni wydobyć bogactwo i głębię jej smaków.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Costa Rica Las Lajas Black Honey LaCava - kawa ziarnista 250g
Costa Rica Las Lajas Black Honey pochodzi z rodzinnej plantacji Francisca i Oscara Chacon w Kostaryce. To tam ziarna kawy poddawane są wydłużonemu procesowi fermentacji, który nadaje jej ciemniejszy kolor i wyjątkowy profil smakowy. w końcowym efekcie kawa ta jest harmonijnym połączeniem słodyczy i subtelności. W każdym łyku odkryjesz nuty soczystych owoców tropikalnych, dojrzałych jagód oraz delikatnych akcentów kwiatowych.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Etiopia Dhilgee Siko LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Ethiopia Dhilgee Siko wypalona w polskiej palarni LaCava pochodzi z malowniczej wioski El Corazon w regionie Guji w Etiopii. Jest to kawa z odmiany Wolichu, która jest znana ze swojego intensywnego smaku i aromatu. W smaku dominują nuty skórki cytryny, zielonych jabłek i czarnej herbaty. Całość przełamana jest wyrazistymi akcentami cytrusów.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Peru Chirinos LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa Peru Chirinos pochodzi z malowniczej wioski El Corazon w regionie Cajamarca w Peru. Jest to mieszanka odmian Caturra (żółta i czerwona) oraz słynnej Geishy. Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem. W smaku dominują nuty brzoskwini, prażonych migdałów i ciemnej czekolady. Całość przełamana jest wyrazistymi akcentami cytrusów.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Colombian Queen Purple Caturra - Kolumbia - kawa ziarnista 250g
Palarnia rzemieślnicza Story Coffee niedawno wzbogaciła kawę Columbian Queen o ekscytujący dodatek – owoce odmiany Purple Caturra. Są one dostarczane bezpośrednio z rodzinnej farmy Montablanco zarządzanej przez Rodrigo Sancheza, zlokalizowanej w regionie Huila, w dolinie rzeki Sauza. To właśnie ta specyficzna lokalizacja przyczynia się do nadania ziarnom kawy wyjątkowego profilu sensorycznego, łącząc je z bogactwem i esencją natury.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Honduras Finca La Mora Natural filter - Kawa ziarnista 250g
Kawa Finca La Mora Natural filter to ziarna z Hondurasu, z plantacji kawy Finca La Mora. Jej właścicielem jest CARLOS ROBERTO HERNÁNDEZ. Kawa ma wyczuwalne nuty owoców tropikalnych, morelki i krówki. Obrabiana naturalnie, dzięki czemu wyczuwalna jest wyraźna słodycz i niewielka kwasowość.
Kawa Honduras Finca La Mora Natural jest pakowana w opakowanie o pojemności 250g, które zapewnia długotrwałą świeżość ziaren.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Daily Bru LaCava - kawa ziarnista 250g I Edycja
Kawa Daily Bru to idealna kawa śniadaniowa. Na jej profil sensoryczny składają się nuty mlecznej czekolady, słodycz i czerwone owoce. Jednak do mieszanki został dodany jeszcze jeden składnik- Ziarno X! I tak oto powstała Daily Bru - kawa, którą można pić codziennie. Jednak każda kolejna paczka zaskakuje czymś nowym. W aktualnej edycji jest to 90% soczysta Gwatemala El Morito. Ten zaskakujący owocowy twist wciągnie Cię w świat kaw przelewowych!
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Juicy BRU Filter LaCava - Kawa Ziarnista 250g
UWAGA! Przedstawiamy prawdziwą owocową bombę do codziennego picia! Juicy BRU od Lacava to niezwykła kawa ziarnista jakości specialty, która jest dziełem polskiej palarni Lacava. Ziarna jakie do niej wybraliśmy to odmiana Red Burbon. W profilu wyczujesz nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.
LaCava Juicy Bru to stuprocentowa arabika, która posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możemy pić ją nawet po południu. Ta kawa będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej przerwy. Kawa otrzymała 86 punktów jakości wg SCA.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Jaka jest najlepsza kawa do przelewu?
Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, drip, czy AeroPress, wymagają użycia bardzo dobrego ziarna, które pozwali na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Jak żaden inny sposób parzenia kawy, przelew podbija i uwypukla jej walory. Pozwala uzyskać najlepszy smak kawy, który charakteryzuje się klarownością, łagodnością i bogactwem smaku.
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Bez względu na metodę parzenia, zawsze najlepiej jest wybierać kawę w ziarnach. Nic tak nie pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu, jak samodzielne mielenie tuż przed samym przygotowaniem naparu. Wtedy jednak oprócz ekspresu przelewowego lub innego zaparzacza, potrzebny będzie nam też młynek. Jeśli jednak go nie posiadamy, zawsze możemy poprosić o zmielenie ziaren zaprzyjaźnioną kawiarnię lub sklep.
Kawa pod przelew jasno palona
Do parzenia przelewowego, najlepszym wyborem będą kawy jasno lub ewentualnie średnio palone. Unikamy kaw ciemno palonych, we włoskim stylu. Dlaczego? Dlatego, że zaparzone metodą przelewową będą gorzkie i pozbawione wyrazistości oraz głębi smaku.
Kwaśna kawa z przelewu
Wybierając kawę do przelewu, warto postawić na ziarna z jednego regionu, a często nawet z jednej plantacji. Metoda przelewowa pozwoli na wydobycie i poczucie ich wszystkich nut smakowych. Jeśli uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty z wysoką kwasowością, to na pewno sięgaj po kawy z Afryki, natomiast niska kwasowość i nuty orzechowo-czekoladowe oraz cytrusowe to główne wyróżniki krajów Ameryki Południowej.
Czym jest kawa z przelewu?
Kawa przelewowa, to metoda parzenia kawy, nazywana często alternatywną. Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. To nic innego jak kawa zaparzona przy użyciu urządzenia, który wykorzystuje drobny filtr:
Kawa z przelewu - jak zrobić?
Do przygotowania kawy z przelewu potrzebujemy: zaparzacz, filtry, kubek, czajnik z wodą, wagę (najlepiej z timerem)/stoper, kawę zmieloną gruboziarniście. W zależności od używanego zaparzacza, cały proces parzenia kawy przelewowej, odbywa się z zachowaniem odpowiednich proporcji kawy, czasu i temperatury wody. To napar, który powstaje w wyniku “przelania” wody przez zmieloną kawę w filtrze. Dzięki filtrowi kawa jest czysta (bez fusów) i delikatna, nie tracąc na tym wszystkich walorów smakowych oraz odwdzięcza się złożonymi aromatami (które nie zawsze wyczujemy np. w klasycznym espresso). Napar jest delikatny i aromatyczny,. A dzięki dłuższemu kontaktowi wody ze zmieloną kawą, powstały napar ma więcej kofeiny niż kawa parzona w innych metodach (na ilość kofeiny w dużym stopniu wpływa właśnie czas parzenia).