Dobra kawa pod przelew
Zastanawiasz się jaka kawa do przelewu będzie najlepsza? Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy o bardzo dobrej jakości. Metody przelewowe pozwalają cieszyć się czystą, czarną kawą pozbawioną fusów o łagodnym i aromatycznym smaku. A dobrze dobrana kawa pod przelew pozwoli odkryć to wszystko co w kawie najlepsze. Sprawdź naszą propozycję kaw pod przelew!
Coffee Plant FLOW Brownie - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant FLOW Brownie to doskonała mieszanka wysokiej jakości ziaren 100% arabiki pochodzących z Brazylii i Nikaragui, stworzona specjalnie do parzenia przelewowego. Optymalne proporcje ziaren oraz precyzyjne wypalenie zapewniają, że blend Flow Brownie posiada głęboki smak i wyjątkowy aromat.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant FLOW Juicy Fruit - kawa ziarnista 250g
Najlepsza kawa to ta, która odpowiada Twoim upodobaniom! Dzięki FLOW, każdy moment spędzony z filiżanką kawy w domu lub w pracy nabiera konkretnego smaku. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki arabik z Tanzanii i Etiopii. Nuty soczystych owoców z delikatną nutą kwiatową zachwycą niejednego kawosza.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant FLOW Very Berry - kawa ziarnista 250g
Najlepsza kawa jest teraz dostępna dla Ciebie! Przeżyj pełne skupienie dzięki najnowszej kolekcji kaw specialty, która oferuje cztery różne warianty smakowe. FLOW idealnie pasuje do ekspresu przelewowego zarówno w domu, jak i w biurze, ale daje również możliwość wypróbowania własnej receptury z użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Wybierz swoją ulubioną i pozwól się porwać przez FLOW!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Coffee Plant Etiopia Birbirsa - kawa ziarnista 250g
Etiopska kawa specialty to smakowe odkrycie! Ze zacienionych plantacji 21 małych gospodarstw, owoce tworzą spójną, słodką kompozycję w filiżance. Uprawiana tradycyjnie i zbierana ręcznie, jest suszona na słońcu przez 3-4 tygodnie, nabierając słodkiego aromatu brzoskwini z delikatnymi nutami jaśminu i owoców leśnych. Doskonała do parzenia w dripie, chemexie, aeropressie lub ekspresie przelewowym.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Indonezja Blue Batak - kawa ziarnista 250g
Kawa Indonezja Blue Batak pochodzi z urokliwego regionu Lintong Nihuta, pełnego malowniczych jezior. Stosuje się tu unikalną technikę mycia i suszenia ziaren kawowych, znaną jako giling basah. Smak tej kawy charakteryzuje się jest nutami dzikich owoców i przypraw korzennych, a jej bogate body doskonale sprawdza się w różnych metodach parzenia. Odkryj fascynującą podróż tych ziaren od plantacji do filiżanki!
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Kolumbia Juan Saldarriaga - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant Kolumbia Juan Saldarriaga to świetnie wypalana arabika Single Origin pochodząca z Kolumbii. Kawa ta składa się z wyselekcjonowanych ziaren odmiany Castillo i Colombia, rosnących na imponującej wysokości 1850 metrów n.p.m. w regionie Ciudad Bolivar, Antiquia. La Claudina to jedna z farm, które należą do Juana Saldarriagi, utalentowanego rolnika, który ciągle eksperymentuje i opiera się na badaniach, dążąc do doskonalenia jakości uprawianej kawy. Bogate wulkaniczne gleby i wilgotne, ciepłe wiatry tworzą doskonały mikroklimat dla wzrostu tych ziaren.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Rwanda Mbizi Woman`s Co - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant Rwanda Mbizi Woman's Co to świetnie wypalana arabika Single Origin pochodząca z Rwandy, stworzona specjalnie do parzenia metodami przelewowymi. Ta kawa jest wyjątkowym projektem dedykowanym kobietom z okazji Dnia Kobiet. Ziarna pochodzą z Women Coffee Extension, kooperatywy skupiającej wyłącznie kobiety, która otwiera nowe możliwości rozwoju, równości i autonomii życiowej. To ich praca i zaangażowanie są nieodłączną częścią tego wyjątkowego produktu.
Dostępność: brak towaru
Jaka jest najlepsza kawa do przelewu?
Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, drip, czy AeroPress, wymagają użycia bardzo dobrego ziarna, które pozwali na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Jak żaden inny sposób parzenia kawy, przelew podbija i uwypukla jej walory. Pozwala uzyskać najlepszy smak kawy, który charakteryzuje się klarownością, łagodnością i bogactwem smaku.
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Bez względu na metodę parzenia, zawsze najlepiej jest wybierać kawę w ziarnach. Nic tak nie pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu, jak samodzielne mielenie tuż przed samym przygotowaniem naparu. Wtedy jednak oprócz ekspresu przelewowego lub innego zaparzacza, potrzebny będzie nam też młynek. Jeśli jednak go nie posiadamy, zawsze możemy poprosić o zmielenie ziaren zaprzyjaźnioną kawiarnię lub sklep.
Kawa pod przelew jasno palona
Do parzenia przelewowego, najlepszym wyborem będą kawy jasno lub ewentualnie średnio palone. Unikamy kaw ciemno palonych, we włoskim stylu. Dlaczego? Dlatego, że zaparzone metodą przelewową będą gorzkie i pozbawione wyrazistości oraz głębi smaku.
Kwaśna kawa z przelewu
Wybierając kawę do przelewu, warto postawić na ziarna z jednego regionu, a często nawet z jednej plantacji. Metoda przelewowa pozwoli na wydobycie i poczucie ich wszystkich nut smakowych. Jeśli uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty z wysoką kwasowością, to na pewno sięgaj po kawy z Afryki, natomiast niska kwasowość i nuty orzechowo-czekoladowe oraz cytrusowe to główne wyróżniki krajów Ameryki Południowej.
Czym jest kawa z przelewu?
Kawa przelewowa, to metoda parzenia kawy, nazywana często alternatywną. Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. To nic innego jak kawa zaparzona przy użyciu urządzenia, który wykorzystuje drobny filtr:
Kawa z przelewu - jak zrobić?
Do przygotowania kawy z przelewu potrzebujemy: zaparzacz, filtry, kubek, czajnik z wodą, wagę (najlepiej z timerem)/stoper, kawę zmieloną gruboziarniście. W zależności od używanego zaparzacza, cały proces parzenia kawy przelewowej, odbywa się z zachowaniem odpowiednich proporcji kawy, czasu i temperatury wody. To napar, który powstaje w wyniku “przelania” wody przez zmieloną kawę w filtrze. Dzięki filtrowi kawa jest czysta (bez fusów) i delikatna, nie tracąc na tym wszystkich walorów smakowych oraz odwdzięcza się złożonymi aromatami (które nie zawsze wyczujemy np. w klasycznym espresso). Napar jest delikatny i aromatyczny,. A dzięki dłuższemu kontaktowi wody ze zmieloną kawą, powstały napar ma więcej kofeiny niż kawa parzona w innych metodach (na ilość kofeiny w dużym stopniu wpływa właśnie czas parzenia).