Cena
-
od
do
Promocja
Kawa z Afryki
Nasz sklep internetowy SpokoKawa.pl posiada szeroką ofertę kaw z Etiopii, które idealnie sprawdzają się w domach, biurach, kawiarniach lub innych lokal gastronomicznych. Kawy w naszym asortymencie to 100% arabiki z Etiopii lub mieszanki z robustą. Jest w czym wybierać!
Kawa z Etiopii zaskoczy niejednego smakosza kawy swoją niską kwasowością i wyrazistym smakiem. Przyjemne nuty owocowe to cecha charakterystyczna kaw afrykańskich. Kawa z Etiopii to doskonały wybór dla osób szukających w kawie niebanalnych smaków i aromatów. W naszej ofercie znajdują się kawy ziarniste z Etiopii palone jasno, które świetnie nadają się do parzenia pod przelew, ale posiadamy również kawy ziarniste i mielone z Etiopii-ciemno palone, które doskonale pasują do espresso.
Limy Bru LaCava - Kawa Ziarnista 550g
Limy Bru z polskiej palarni LaCava to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii. Jasno palona idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczuwalne są nuty skórki cytryny, cukru trzcinowego oraz czarnej herbaty.
Dostępność: brak towaru
100 Le Piantagioni del Caffe - Kawa Ziarnista 250g
100 Le Piantagioni del Caffe to 100% arabika, powstała na skutek zmieszania kilku odmian kawy. Ziarna pochodzą z Gwatemali, Etiopii, Salwadoru i Brazylii a przetwarzane są przez Le Piantagioni del Caffe. Kawa z tych ziaren zyskuje słodowy aromat i słodki, kakaowy smak. Po przyrządzeniu jest gładka i delikatna.
Dostępność: brak towaru
Coffee Plant Etiopia Birbirsa - kawa ziarnista 250g
Etiopska kawa specialty to smakowe odkrycie! Ze zacienionych plantacji 21 małych gospodarstw, owoce tworzą spójną, słodką kompozycję w filiżance. Uprawiana tradycyjnie i zbierana ręcznie, jest suszona na słońcu przez 3-4 tygodnie, nabierając słodkiego aromatu brzoskwini z delikatnymi nutami jaśminu i owoców leśnych. Doskonała do parzenia w dripie, chemexie, aeropressie lub ekspresie przelewowym.
Dostępność: brak towaru
Dambi Uddo Le Piantagioni Del Caffè - kawa ziarnista 500g
Dambi Uddo - to kawa pochodząca z Etiopi, wypalana przez palarnie Le Piantagioni del Caffè. W całym procesie produkcyjnym nie użyto chemii. Dobrze sprawdza się w tworzeniu espresso. Zgodnie z miejscowymi regulacjami, kawa jest uprawiana wsród pasiek i lasów.
Ziarno w paczce pochodzi ze zbiorów uzyskujących ponad 86 punktów cuppingowych w skali SCA.
Dostępność: brak towaru
Iridamo Le Piantagioni del Caffe - Kawa Ziarnista 500g
Iridamo Le Piantagioni del Caffe to kawa ziarnista z cenionej włoskiej palarni, gdzie z dbałością i zaangażowaniem dobierane są najlepsze jakościowo ziarna. Iridamo to mieszanka ziaren z Etiopii i Gwatemali. Ta 100% arabika zachwyca swoim delikatnym smakiem oraz aromatem
Dostępność: brak towaru
LaCava Etiopia Bombe- kawa ziarnista 250g
LaCava Ethiopia Bombe to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w polskiej rzemieślniczej palarni LaCava. idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, jagody, miodu i jaśminu.
Dostępność: brak towaru
Świeżo Palona Ethiopia Gora Kone Natural - kawa ziarnista 250g
Kawa Świeżo Palona Ethiopia Gora Kone Natural pochodzi z Etiopii, z regionu Gora Kone, gdzie uprawia się jedne z najlepszych ziaren kawy na świecie. Zastosowanie metody naturalnej suszenia ziaren nadaje naszej kawie wyjątkowy smak i aromat, który na pewno zachwyci Twoje podniebienie.
Dostępność: brak towaru
Kawy pochodzące z Etiopii
Etiopia to region słynący z kawy, właśnie tam została ona odkryta po raz pierwszy. Rosła dziko, ponieważ ma tam idealnie sprzyjające warunki klimatyczne, które służą wzrostowi drzew kawowych. Etiopia jest często bezpośrednio kojarzona ze słowem kawa, od prowincji Kaffa, w której została odkryta. Lwia część zbiorów kawy z Etiopii zostaje pozyskanych do dziś z lokalnych małych farm, często ekologicznych.
Historia kawy z etiopskiej plantacji
Historia kawy z Etiopii zaczęła się w IX wieku, kiedy to została przypadkowo odkryta przez pasterza o imieniu Kaldim zajmującego się owcami. Zaobserwował on, że zwierzęta chętniej zjadają owoce z wybranych drzew, a po ich zjedzeniu stają się bardziej żwawsze i pobudliwe. Pasterz zebrał trochę owoców i razem z mnichem z pobliskiego klasztoru zaczęli poddawać te owoce obróbce, w której efekcie powstał napój pomagający mnichom przetrwać długie noce modlitewne. I tak powstał napój który obecnie nazywany jest kawą.
Do dzisiaj można zobaczyć w Etiopii dziko rosnące krzewy kawy, mimo iż teraz w większości krzewy są uprawiane na plantacjach.
Cechy kawy etiopskiej:
- aromatyczne
- z ekologicznych upraw
- idealne do espresso
- świetnie wyważone blendy
- nuty owoców cytrusowych
- nuty herbaciane
- niska kwasowość
- zbalansowana gorycz
Gdzie kupić kawę z Etiopii?
W naszym sklepie internetowym znajdziecie ziarniste i mielone kawy z Etiopii z zagranicznych i polskich palarni:
- Arcaffe
- Le Piantagioni del Caffe
- Johan & Nyström
- Story Coffee
- LaCava