Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Kawa z Afryki
Nasz sklep internetowy SpokoKawa.pl posiada szeroką ofertę kaw z Etiopii, które idealnie sprawdzają się w domach, biurach, kawiarniach lub innych lokal gastronomicznych. Kawy w naszym asortymencie to 100% arabiki z Etiopii lub mieszanki z robustą. Jest w czym wybierać!
Kawa z Etiopii zaskoczy niejednego smakosza kawy swoją niską kwasowością i wyrazistym smakiem. Przyjemne nuty owocowe to cecha charakterystyczna kaw afrykańskich. Kawa z Etiopii to doskonały wybór dla osób szukających w kawie niebanalnych smaków i aromatów. W naszej ofercie znajdują się kawy ziarniste z Etiopii palone jasno, które świetnie nadają się do parzenia pod przelew, ale posiadamy również kawy ziarniste i mielone z Etiopii-ciemno palone, które doskonale pasują do espresso.
HAYB What The Funk Espresso Blend - Kawa ziarnista 250g
Szalone espresso z polskiej palarni HAYB
HAYB połączył ziarna zebrane z etiopskich plantacji z dwóch obróbek: mytej i naturalnej. Zamierzony cel tej mieszanki to uzyskanie szalonego espresso aby było jak najbardziej wyraziste. Nuta smakowa czerwonych owoców połączona z wysoką słodyczą i jednocześnie rześką kwasowością stała się przebojowym blendem. Tak powstała WHAT THE FUNK Espresso aby eksplodować swoją doskonałością w każdym łyku kawy!
Pozyskane ziarno jest tym co najlepsze w kawie HAYB What The Funk Espresso Blend to niepowtarzalny aromat świeżo palonej kawy, doskonała w każdym calu - po prostu WTF :)
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Kawy pochodzące z Etiopii
Etiopia to region słynący z kawy, właśnie tam została ona odkryta po raz pierwszy. Rosła dziko, ponieważ ma tam idealnie sprzyjające warunki klimatyczne, które służą wzrostowi drzew kawowych. Etiopia jest często bezpośrednio kojarzona ze słowem kawa, od prowincji Kaffa, w której została odkryta. Lwia część zbiorów kawy z Etiopii zostaje pozyskanych do dziś z lokalnych małych farm, często ekologicznych.
Historia kawy z etiopskiej plantacji
Historia kawy z Etiopii zaczęła się w IX wieku, kiedy to została przypadkowo odkryta przez pasterza o imieniu Kaldim zajmującego się owcami. Zaobserwował on, że zwierzęta chętniej zjadają owoce z wybranych drzew, a po ich zjedzeniu stają się bardziej żwawsze i pobudliwe. Pasterz zebrał trochę owoców i razem z mnichem z pobliskiego klasztoru zaczęli poddawać te owoce obróbce, w której efekcie powstał napój pomagający mnichom przetrwać długie noce modlitewne. I tak powstał napój który obecnie nazywany jest kawą.
Do dzisiaj można zobaczyć w Etiopii dziko rosnące krzewy kawy, mimo iż teraz w większości krzewy są uprawiane na plantacjach.
Cechy kawy etiopskiej:
- aromatyczne
- z ekologicznych upraw
- idealne do espresso
- świetnie wyważone blendy
- nuty owoców cytrusowych
- nuty herbaciane
- niska kwasowość
- zbalansowana gorycz
Gdzie kupić kawę z Etiopii?
W naszym sklepie internetowym znajdziecie ziarniste i mielone kawy z Etiopii z zagranicznych i polskich palarni:
- Arcaffe
- Le Piantagioni del Caffe
- Johan & Nyström
- Story Coffee
- LaCava