Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Kawa z Rwandy - różnorodność smaków
Nasz sklep internetowy SpokoKawa.pl oferuje wybór kaw z Rwandy, które doskonale zatracą cię w swojej różnorodności smaków. Idealnie sprawdzą się jako kawa do biura, kawiarni czy do domu, w każdym miejscu przeniesie cię w afrykański klimat.
Kawa z Rwandy jest wyrazista w smaku i cechuje ją idealny balans pomiędzy kwasowością, a typową goryczką. Można tu znaleźć wiśnie, mandarynki, śliwki, a nawet czekoladę.
Shady BRU LaCava - Kawa Ziarnista 250g
Shady BRU to niezwykła kawa ziarnista - dzieło polskiej palarni Lacava. Jest to mieszanka arabiki Nikaragua Las Mimosas (70%) oraz wysoko ocenianej robusty pochodzącej z Rwandy (30%). Shady Bru od Lacava to kawa przeznaczona do metod przelewowych i sprawdzi się jako kawa do śniadania. Posiada orientalny smak z intensywnym charakterem. W jej smaku wyczujemy nuty kakao, cedru oraz liści tytoniu. Kawa otrzymała 84 punktów jakości wg SCA.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Juicy BRU Filter LaCava - Kawa Ziarnista 250g
UWAGA! Przedstawiamy prawdziwą owocową bombę do codziennego picia! Juicy BRU od Lacava to niezwykła kawa ziarnista jakości specialty, która jest dziełem polskiej palarni Lacava. Ziarna jakie do niej wybraliśmy to odmiana Red Burbon. W profilu wyczujesz nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.
LaCava Juicy Bru to stuprocentowa arabika, która posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możemy pić ją nawet po południu. Ta kawa będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej przerwy. Kawa otrzymała 86 punktów jakości wg SCA.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Juicy Bru Filter LaCava - kawa ziarnista 550g
UWAGA! Przedstawiamy prawdziwą owocową bombę do codziennego picia! Juicy BRU od Lacava to niezwykła kawa ziarnista jakości specialty, która jest dziełem polskiej palarni Lacava. Ziarna jakie do niej wybraliśmy to odmiana Red Burbon. W profilu wyczujesz nuty śliwki, żurawiny, czerwonego jabłka i miodu. Świetna kawa zarówno do rozpoczęcia przygody z przelewem, jak i do każdego pysznego śniadania.
LaCava Juicy Bru to stuprocentowa arabika, która posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możemy pić ją nawet po południu. Ta kawa będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej przerwy. Kawa otrzymała 86 punktów jakości wg SCA.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Rwanda Bukonya LaCava - kawa ziarnista 250g
Kawa ziarnista LaCava Rwanda Bukonya Washed Filter to owocowa kawa z Rwandy, która zachwyca swoim słodkim i zbalansowanym smakiem. Ziarna pochodzą z plantacji położonych na wysokości 1750-2100 m n.p.m. w regionie Bukonya w Prowincji Północnej. Zostały one poddane procesowi mycia, który pozwala zachować naturalną słodycz kawy. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, miodu, herbaty i maliny.
Dostępność: brak towaru
Rwanda Gitesi LaCava - kawa ziarnista 250g
Dostępność: brak towaru
Rwanda Muhondo LaCava - Kawa Ziarnista 250g
Stacja myjąca Muhondo wykonuje pracę na niewielką skalę, ale ma ogromny wpływ na społeczności lokalne jak i również na jakość ziarna. Oprócz tej zalety ma jeszcze jedną, niezwykle smakuje! Jej wysokość, dobre nasłonecznienie, a później obróbka metodą Honey, składają się na idealnie słodki i owocowy smak w filiżance. Kawa Rwanda Muhondo charakteryzuje się nutami brzoskwiniowymi ze słodyczą miodu i karmelu.
Dostępność: brak towaru
Kawy pochodzące z Rwandy
Rwanda to mały kraj tysiąca wzgórz, który charakteryzuje się szeroką gamą profili smakowych kawy. Doskonały smak i jakość rwandyjskiej kawy wynikają z wulkanicznej gleby i dużej wysokości, na jakiej położone są plantacje. Rolnicy przetwarzają czerwone owoce kawy poprzez dwukrotne mycie. Najczęściej spotykanym rodzajem kawy w Rwandzie jest Arabica w szlachetnej odmianie bourbon.
Historia kawy z rwandyjskiej plantacji
Produkcję kawy w Rwandzie zapoczątkowali niemieccy misjonarze, którzy w 1900 roku przywieźli do kraju pierwsze krzewy kawowca. Belgijski rząd wprowadził wtedy obowiązkową uprawę i zmusił rodowitych Ruandyjczyków do uprawy kawy, aby móc produkować tanią, niskiej jakości kawę na eksport. Z czasem rząd zaprzestał produkcji kawy i wielu rolników przestało dbać o swoje drzewa, ponieważ nie było to już obowiązkowe. Jednak wielu dostrzegło korzyści ekonomiczne wynikające z dalszej uprawy kawy i branża ta szybko stała się ważna dla krajowej gospodarki Rwandy.
Współczesna Rwanda uważana jest za jeden z najbardziej stabilnych krajów regionu, a produkcja kawy odegrała kluczową rolę w wzroście gospodarczym.
Cechy kawy rwandyjskiej:
- uprawa organiczna
- balans pomiędzy kwasowością, a goryczką
- wyrazisty smak
- szeroki profil smakowy
- nuty owoców cytrusowych
- idealna do alternatywnych metod parzenia
Gdzie kupić kawę z Rwandy?
W naszym sklepie internetowym znajdziecie kawę z Rwandy z polskiej palarni:
- LaCava