Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Kawa z Rwandy - różnorodność smaków
Nasz sklep internetowy SpokoKawa.pl oferuje wybór kaw z Rwandy, które doskonale zatracą cię w swojej różnorodności smaków. Idealnie sprawdzą się jako kawa do biura, kawiarni czy do domu, w każdym miejscu przeniesie cię w afrykański klimat.
Kawa z Rwandy jest wyrazista w smaku i cechuje ją idealny balans pomiędzy kwasowością, a typową goryczką. Można tu znaleźć wiśnie, mandarynki, śliwki, a nawet czekoladę.
Coffee Plant Acidity (is not a) crime - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant Acidity Is Not A Crime to średnio palona arabika klasy specialty z Kenii, stworzona do przygotowania espresso w ekspresach ciśnieniowych. W tej paczce znajdziesz ziarna odmian SL28, SL34, BATIAN, które poddano mytej obróbce. Pochodzą one z regionu Kirinyaga, gdzie rosną na wysokości około 1600 m n.p.m. Po zbiorach ziarna przeszły przez depulper, fermentowały kilka godzin w tankach fermentacyjnych z wodą, a następnie suszyły się przez około 30 dni, osiągając odpowiednią wilgotność. Kawa ta zdobyła 86 punktów w skali jakości SCA.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Coffee Plant Rwanda Mbizi Woman`s Co - kawa ziarnista 250g
Coffee Plant Rwanda Mbizi Woman's Co to świetnie wypalana arabika Single Origin pochodząca z Rwandy, stworzona specjalnie do parzenia metodami przelewowymi. Ta kawa jest wyjątkowym projektem dedykowanym kobietom z okazji Dnia Kobiet. Ziarna pochodzą z Women Coffee Extension, kooperatywy skupiającej wyłącznie kobiety, która otwiera nowe możliwości rozwoju, równości i autonomii życiowej. To ich praca i zaangażowanie są nieodłączną częścią tego wyjątkowego produktu.
Dostępność: brak towaru
Kawy pochodzące z Rwandy
Rwanda to mały kraj tysiąca wzgórz, który charakteryzuje się szeroką gamą profili smakowych kawy. Doskonały smak i jakość rwandyjskiej kawy wynikają z wulkanicznej gleby i dużej wysokości, na jakiej położone są plantacje. Rolnicy przetwarzają czerwone owoce kawy poprzez dwukrotne mycie. Najczęściej spotykanym rodzajem kawy w Rwandzie jest Arabica w szlachetnej odmianie bourbon.
Historia kawy z rwandyjskiej plantacji
Produkcję kawy w Rwandzie zapoczątkowali niemieccy misjonarze, którzy w 1900 roku przywieźli do kraju pierwsze krzewy kawowca. Belgijski rząd wprowadził wtedy obowiązkową uprawę i zmusił rodowitych Ruandyjczyków do uprawy kawy, aby móc produkować tanią, niskiej jakości kawę na eksport. Z czasem rząd zaprzestał produkcji kawy i wielu rolników przestało dbać o swoje drzewa, ponieważ nie było to już obowiązkowe. Jednak wielu dostrzegło korzyści ekonomiczne wynikające z dalszej uprawy kawy i branża ta szybko stała się ważna dla krajowej gospodarki Rwandy.
Współczesna Rwanda uważana jest za jeden z najbardziej stabilnych krajów regionu, a produkcja kawy odegrała kluczową rolę w wzroście gospodarczym.
Cechy kawy rwandyjskiej:
- uprawa organiczna
- balans pomiędzy kwasowością, a goryczką
- wyrazisty smak
- szeroki profil smakowy
- nuty owoców cytrusowych
- idealna do alternatywnych metod parzenia
Gdzie kupić kawę z Rwandy?
W naszym sklepie internetowym znajdziecie kawę z Rwandy z polskiej palarni:
- LaCava