Producent
- 1000 Hills Products (2)
- Arcaffe (18)
- Bazzara (7)
- Bialetti (7)
- Bracia Ziółkowscy (1)
- Coffee Plant (23)
- Diemme Caffe (3)
- Hard Beans (16)
- HAYB (6)
- Illy (1)
- Java Coffee (4)
- Johan & Nyström (1)
- Julius Meinl (9)
- Kyoto Coffee Roasters (5)
- LaCava (62)
- Lavazza (5)
- Le Piantagioni Del Caffè (10)
- Story Coffee (35)
- Świeżo Palona (1)
- Teapigs (1)
- Vergnano (2)
Cena
-
od
do
Promocja
Najlepsze kawy
W naszej ofercie znajdziesz tylko kawy najwyższej jakości. Coś klasycznego? Sprawdź tradycyjne kawy włoskie. Lubisz poeksperymentować? Sprawdź naszą propozycję kaw specialty, które pochodzą z całego świata. W SpokoKawa.pl znajdziesz wyjątkowe ziarna, dzięki którym zaparzysz aromatyczną kawę w biurze i w domu. Wybierz najlepsze spośród różnych rodzajów. Jeśli zależy Ci na mocnej kawie, możesz zwrócić uwagę na zawartość kofeiny. Te z większą ilością robusty będą zazwyczaj posiadały jej więcej.
Perfetto Moka Nocciola Bialetti - Kawa Mielona 250g
Perfetto Moka Nocciola z włoskiej palarni Bialetti to kawa mielona o ciemnym stopniu palenia. Mieszanka ta składa się w 50% z Arabiki z Kolumbii i w 50% z Robusty. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi aromatu i ekstraktu z orzechów laskowych. Intensywnie orzechowa, słodka, o gęstej teksturze.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Cioccolato Bialetti - Kawa Mielona 250g
Bialetti Moka Cioccolato to kawa mielona z dodatkiem orzechów laskowych, która sprawia, że smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Kawa jest mielona, dzięki czemu można ją łatwo przygotować w tradycyjnej kawiarce moka. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy, a jej smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Ta mielona kawa z dodatkiem orzechów laskowych jest idealnym wyborem dla tych, którzy lubią słodkie i aromatyczne napoje.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Wanilia Bialetti- kawa mielona 250g
Perfetto Moka Vaniglia to kawa od Bialetti-producenta kawiarek i innych akcesoriów. Jest to kawa mielona o charakterystycznym i intensywnym waniliowym zapachu. Podczas degustacji można wyczuć w niej nuty karmelu i gęstą teksturę. O mocy tej kawy świadczy jej skład, gdzie 50% składu stanowi Robusta, a drugie 50% arabika.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Delicato Bialetti - Kawa Mielona 250g
Perfetto Moka Delicato od firmy Bialetti to kawa mielona o średnim profilu palenia. 100% Arabika o delikatnym smaku, o wyczuwalnych nutach orzecha laskowego oraz suszonych owoców.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Fika Johan & Nyström - Kawa mielona 500g
Fika – średnio palona, stuprocentowo arabika pochodząca ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Fika to bardzo ważny element kultury w Szwecji, słowo to oznacza przerwę na kawę lub herbatę. Dlatego też powstała kawa aby kultywować tradycję.
Idealnie zbalansowana kawa o pełnym body z wyczuwalnymi nutami kakao.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Deka Bialetti - Kawa Mielona 250g
Kawa Bialetto Perfetto Moka Decaffeinato to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Pyszny i delikatny smak kawy, o wyczuwalnych nutach płatków zbożowych i pieczonego chleba to idealna propozycja dla smakoszy kawy.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Intenso Bialetti - kawa mielona 250g
Perfetto Moka Intenso Bialetti do kawa o ciemnym stopniu palenia. Składa się ona w 70% z robusty pochodzenia indyjskiego oraz w 30% z arabiki. W smaku wyczuwalne są nuty kakao oraz pieczonego chleba.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Classico Bialetti - Kawa Mielona 250g
Perfetto Moka Classico od firmy Bialetti to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. 100% Arabika o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Dostępność: brak towaru
Historia kawy
Zaczęło się dosyć niewinnie, od legendarnych pobudzonych kóz i pasterza z Etiopii. Pewnego dnia zauważył, że jego kozy, po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców mają więcej energii niż inne zwierzęta w stadzie. Zaciekawiony owym zjawiskiem postanowił sam spróbować. Okazały się jednak cierpkie i niedobre, dlatego pasterz z niesmakiem wrzucił je do ogniska. Po chwili z ogniska wydobył się nieznany dotąd aromat. Z ciekawości wyciągnął owoce z ogniska, a następnie zalał gorącą wodą. Otrzymany w ten sposób napar miał przyjemną woń, był smaczny, wyrazisty i zdatny do picia.
Kawę uznano za dar Niebios, bo dzięki niej można było spędzać długie wieczory na modlitwie. Czy historia pasterza z Afryki jest prawdziwa? Możemy tylko na ten temat gdybać, lecz jak to mówią, w „każdej takiej historii jest ziarno prawdy. Tym razem jest to ziarno kawy”
Kawa w Polsce
Początki kawy w Polsce sięgają XVII wieku, gdzie dotarła ona z Mołdawii, która wtedy znajdowała się pod tureckim panowaniem. Wtedy już miała ona swoich zwolenników i przeciwników. Początkowo nowość uznano za niesmaczną, niekiedy nawet szkodliwą. Zwolennicy jednak dostrzegli jej drogocenne właściwości, które pomagały w chorobach układu pokarmowego, w stanach nadmiernego zmęczenia czy też senności.
Moda na spożycie kawy rozlała się najpierw w Gdańsku. To właśnie tam powstały pierwsze kawiarnie, inaczej nazywane kafehausami. Taka lokalizacja była nieprzypadkowa, ponieważ obecność portu ułatwiała sprowadzanie ziaren.
Popularność kawiarni w naszym kraju zaczęła rosnąć, zaczęły pojawiać się nowe lokale, m.in. w Warszawie czy też Krakowie. Na początku kawę pito bez dodatków, klasyczną małą czarną, jednak z biegiem czasu popularność zyskała kawa ze:
- słodką śmietanką
- mlekiem
- cukrem
- czy też solą
U schyłku XVIII wieku zyskała sławę kawa po polsku, która charakteryzowała się tłustą, gęstą śmietanką, ponadto w otoczeniu cudzoziemców równała się znakomitością nawet z naszym chlebem. Czarna kawa odeszła wtedy do lamusa i pijano ją tylko w czasie postów w celach wstrzemięźliwości i umartwiania się. Po takiej praktyce picia kawy przyszedł czas na coś nowego, mieszkanie kawy z cykorią...