Producent
- 1000 Hills Products (2)
- Arcaffe (18)
- Bazzara (7)
- Bialetti (7)
- Bracia Ziółkowscy (1)
- Coffee Plant (23)
- Coffeelab (1)
- Diemme Caffe (3)
- Hard Beans (13)
- HAYB (6)
- Illy (1)
- Java Coffee (4)
- Johan & Nyström (1)
- Julius Meinl (9)
- Kyoto Coffee Roasters (5)
- LaCava (66)
- Lavazza (5)
- Le Piantagioni Del Caffè (10)
- Story Coffee (35)
- Świeżo Palona (1)
- Teapigs (1)
- Vergnano (2)
Cena
-
od
do
Promocja
Najlepsze kawy
W naszej ofercie znajdziesz tylko kawy najwyższej jakości. Coś klasycznego? Sprawdź tradycyjne kawy włoskie. Lubisz poeksperymentować? Sprawdź naszą propozycję kaw specialty, które pochodzą z całego świata. W SpokoKawa.pl znajdziesz wyjątkowe ziarna, dzięki którym zaparzysz aromatyczną kawę w biurze i w domu. Wybierz najlepsze spośród różnych rodzajów. Jeśli zależy Ci na mocnej kawie, możesz zwrócić uwagę na zawartość kofeiny. Te z większą ilością robusty będą zazwyczaj posiadały jej więcej.
Perfetto Moka Nocciola Bialetti - Kawa Mielona 250g
Perfetto Moka Nocciola z włoskiej palarni Bialetti to kawa mielona o ciemnym stopniu palenia. Mieszanka ta składa się w 50% z Arabiki z Kolumbii i w 50% z Robusty. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi aromatu i ekstraktu z orzechów laskowych. Intensywnie orzechowa, słodka, o gęstej teksturze.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Cioccolato Bialetti - Kawa Mielona 250g
Bialetti Moka Cioccolato to kawa mielona z dodatkiem orzechów laskowych, która sprawia, że smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Kawa jest mielona, dzięki czemu można ją łatwo przygotować w tradycyjnej kawiarce moka. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy, a jej smak jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Ta mielona kawa z dodatkiem orzechów laskowych jest idealnym wyborem dla tych, którzy lubią słodkie i aromatyczne napoje.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Wanilia Bialetti- kawa mielona 250g
Perfetto Moka Vaniglia to kawa od Bialetti-producenta kawiarek i innych akcesoriów. Jest to kawa mielona o charakterystycznym i intensywnym waniliowym zapachu. Podczas degustacji można wyczuć w niej nuty karmelu i gęstą teksturę. O mocy tej kawy świadczy jej skład, gdzie 50% składu stanowi Robusta, a drugie 50% arabika.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Delicato Bialetti - Kawa Mielona 250g
Perfetto Moka Delicato od firmy Bialetti to kawa mielona o średnim profilu palenia. 100% Arabika o delikatnym smaku, o wyczuwalnych nutach orzecha laskowego oraz suszonych owoców.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Deka Bialetti - Kawa Mielona 250g
Kawa Bialetto Perfetto Moka Decaffeinato to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Pyszny i delikatny smak kawy, o wyczuwalnych nutach płatków zbożowych i pieczonego chleba to idealna propozycja dla smakoszy kawy.
Dostępność: Mniej niż 10 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Perfetto Moka Intenso Bialetti - kawa mielona 250g
Perfetto Moka Intenso Bialetti do kawa o ciemnym stopniu palenia. Składa się ona w 70% z robusty pochodzenia indyjskiego oraz w 30% z arabiki. W smaku wyczuwalne są nuty kakao oraz pieczonego chleba.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Are You Nuts Espresso KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
Are You Nuts od Kyoto coffee to 100% arabika stworzona dla tych, którzy pragną oryginalności w każdej filiżance. Składa się z ziaren pochodzących z Brazylii, Kuby, Gwatemali, Peru i Kostaryki i została wypalona nieco ciemniej w porównaniu z innymi kawami od Kyoto. Charakterystyczny dla tej kawy jest jej słodki posmak, który wyjątkowo dobrze komponuje się z tradycyjnym smakiem espresso. Po przygotowaniu wyczujemy w niej wyraźne nuty czekolady, miodu, brzoskwini oraz migdałów
Dostępność: brak towaru
Creamy Blend Espresso KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
KYOTO Creamy Espresso Blend - mieszanka, która jest połączeniem wysokiej jakości organicznych ziaren z Peru, brazylijskiego Santosa, a także dużych i słodkich ziaren z Hondurasu. To kawa pozbawiona kwasowości o wyraźnym, czekoladowym profilu.
Dostępność: brak towaru
It's Supreme Espresso Blend KYOTO Coffee - Kawa Ziarnista 1kg
It's Supreme Espresso Blend od KYOTO Coffee to mieszanka przeznaczona dla wielbicieli klasycznego espresso. To połączenie najwyższej jakości ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali. To idealna kawa dla osób, które uważają nuty orzecha, czekolady, a również słodki posmak kakao za podstawę kawowej kwintesencji.
Dostępność: brak towaru
KYOTO It's Supreme - Kawa Ziarnista 250g
It's Supreme Espresso Blend od KYOTO Coffee to mieszanka przeznaczona dla wielbicieli klasycznego espresso. Dla osób, które uważają nuty orzecha, czekolady, a również słodki posmak kakao oraz gęsta crema za podstawę kawowej kwintesencji. W tej kawie zastosowano połączenie najwyższej jakości ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Chocolater - Kawa Ziarnista 1kg
Kyoto Chocolater Brasilian Espresso to wysokiej jakości średnio palona brazylijska arabika, która jest przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych. Dzięki unikatowemu procesowi palenia ziaren, kawa ta zyskała niepowtarzalną czekoladową słodycz. Po przygotowaniu wyczujemy w niej wyraźne nuty czekolady i orzechów.
Dostępność: brak towaru
Perfetto Moka Classico Bialetti - Kawa Mielona 250g
Perfetto Moka Classico od firmy Bialetti to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. 100% Arabika o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Dostępność: brak towaru
Historia kawy
Zaczęło się dosyć niewinnie, od legendarnych pobudzonych kóz i pasterza z Etiopii. Pewnego dnia zauważył, że jego kozy, po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców mają więcej energii niż inne zwierzęta w stadzie. Zaciekawiony owym zjawiskiem postanowił sam spróbować. Okazały się jednak cierpkie i niedobre, dlatego pasterz z niesmakiem wrzucił je do ogniska. Po chwili z ogniska wydobył się nieznany dotąd aromat. Z ciekawości wyciągnął owoce z ogniska, a następnie zalał gorącą wodą. Otrzymany w ten sposób napar miał przyjemną woń, był smaczny, wyrazisty i zdatny do picia.
Kawę uznano za dar Niebios, bo dzięki niej można było spędzać długie wieczory na modlitwie. Czy historia pasterza z Afryki jest prawdziwa? Możemy tylko na ten temat gdybać, lecz jak to mówią, w „każdej takiej historii jest ziarno prawdy. Tym razem jest to ziarno kawy”
Kawa w Polsce
Początki kawy w Polsce sięgają XVII wieku, gdzie dotarła ona z Mołdawii, która wtedy znajdowała się pod tureckim panowaniem. Wtedy już miała ona swoich zwolenników i przeciwników. Początkowo nowość uznano za niesmaczną, niekiedy nawet szkodliwą. Zwolennicy jednak dostrzegli jej drogocenne właściwości, które pomagały w chorobach układu pokarmowego, w stanach nadmiernego zmęczenia czy też senności.
Moda na spożycie kawy rozlała się najpierw w Gdańsku. To właśnie tam powstały pierwsze kawiarnie, inaczej nazywane kafehausami. Taka lokalizacja była nieprzypadkowa, ponieważ obecność portu ułatwiała sprowadzanie ziaren.
Popularność kawiarni w naszym kraju zaczęła rosnąć, zaczęły pojawiać się nowe lokale, m.in. w Warszawie czy też Krakowie. Na początku kawę pito bez dodatków, klasyczną małą czarną, jednak z biegiem czasu popularność zyskała kawa ze:
- słodką śmietanką
- mlekiem
- cukrem
- czy też solą
U schyłku XVIII wieku zyskała sławę kawa po polsku, która charakteryzowała się tłustą, gęstą śmietanką, ponadto w otoczeniu cudzoziemców równała się znakomitością nawet z naszym chlebem. Czarna kawa odeszła wtedy do lamusa i pijano ją tylko w czasie postów w celach wstrzemięźliwości i umartwiania się. Po takiej praktyce picia kawy przyszedł czas na coś nowego, mieszkanie kawy z cykorią...