Producent
- 1000 Hills Products (1)
- Arcaffe (11)
- Bazzara (4)
- Bialetti (3)
- Bracia Ziółkowscy (1)
- Coffee Plant (6)
- Coffeelab (1)
- Diemme Caffe (3)
- Hard Beans (7)
- HAYB (3)
- Java Coffee (3)
- Johan & Nyström (1)
- Julius Meinl (6)
- Kyoto Coffee Roasters (1)
- LaCava (34)
- Lavazza (4)
- Le Piantagioni Del Caffè (3)
- Story Coffee (18)
- Teapigs (1)
- Vergnano (1)
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Najlepsze kawy
W naszej ofercie znajdziesz tylko kawy najwyższej jakości. Coś klasycznego? Sprawdź tradycyjne kawy włoskie. Lubisz poeksperymentować? Sprawdź naszą propozycję kaw specialty, które pochodzą z całego świata. W SpokoKawa.pl znajdziesz wyjątkowe ziarna, dzięki którym zaparzysz aromatyczną kawę w biurze i w domu. Wybierz najlepsze spośród różnych rodzajów. Jeśli zależy Ci na mocnej kawie, możesz zwrócić uwagę na zawartość kofeiny. Te z większą ilością robusty będą zazwyczaj posiadały jej więcej.
Coffee Plant Honduras Marcala - kawa ziarnista 250g
Honduras Marcala jest wyjątkowym gatunkiem kawy, który wyróżnia się swoją niezwykłą prostotą i jedwabistym, gładkim smakiem. To kawa, która oferuje przeciętne body, ale równocześnie posiada wysoką słodycz oraz niemal niezauważalną kwasowość. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników kawy, którzy doceniają delikatne, subtelne smaki. Honduras Marcala doskonale sprawdza się jako podstawowy składnik do przygotowania espresso, dostarczając niezwykle słodkiego i zbalansowanego napoju. Zapewnia ona niepowtarzalne doznania smakowe, które z pewnością zachwycą każde podniebienie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cascara Kostaryka - Coffee Plant 180g
Cascara to łupina owocu kawowca, która jest pozostałością po zbiorze ziaren kawy, po zbiorach poddaje się obróbki zdziera się z ziaren miąższ i następnie pozostawia go do wyschnięcia na słońcu Właściwości napoju z łupin kawy zawiera przeciwutleniacze które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami przez wolne rodniki oraz wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Może być pomocna w odchudzaniu Napar zawiera niewielką ilość kofeiny co może stanowić zaletę dla osób którzy stronią od kofeiny jest idealna w zimne jesienne wieczory.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Coffee Plant Brazylia Lua Roxa - kawa ziarnista 250g
Odkryj wyjątkowy smak klasycznych ziaren Arabiki pochodzących z malowniczego regionu Cerrado w Brazylii. W tej specjalnej paczce łączymy odmiany Bourbon i Mundo Novo, aby podkreślić typowy dla tego regionu upraw czekoladowy charakter. Ta kawa doskonale sprawdzi się jako codzienny napój, zarówno podawana czarna, jak i z dodatkiem mleka. Bez względu na to, czy korzystasz z ekspresów ciśnieniowych, kawiarek czy ekspresów automatycznych, ziarna Arabiki są stworzone specjalnie dla Ciebie.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Coffee Plant FLOW Very Berry - kawa ziarnista 250g
Najlepsza kawa jest teraz dostępna dla Ciebie! Przeżyj pełne skupienie dzięki najnowszej kolekcji kaw specialty, która oferuje cztery różne warianty smakowe. FLOW idealnie pasuje do ekspresu przelewowego zarówno w domu, jak i w biurze, ale daje również możliwość wypróbowania własnej receptury z użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Wybierz swoją ulubioną i pozwól się porwać przez FLOW!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brazylia Mogiana Coffee Plant - Kawa Ziarnista 1kg
Brazylia Mogiana to ziarna produkowane od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardini na farmach w okolicy miasta Franca, blisko granicy ze stanem Minas Gerais. W naszym profilu palenia kawa charakteryzuje się niską kwasowością i wysokim balansem smaku. Znajdziesz w niej dominujące nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. To kawa, którą szczególnie polecamy do ekspresów automatycznych i kaw mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Brazylia Mogiana Coffee Plant - Kawa Ziarnista 250g
Brazylia Mogiana to ziarna produkowane od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardini na farmach w okolicy miasta Franca, blisko granicy ze stanem Minas Gerais. W naszym profilu palenia kawa charakteryzuje się niską kwasowością i wysokim balansem smaku. Znajdziesz w niej dominujące nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. To kawa, którą szczególnie polecamy do ekspresów automatycznych i kaw mlecznych.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Historia kawy
Zaczęło się dosyć niewinnie, od legendarnych pobudzonych kóz i pasterza z Etiopii. Pewnego dnia zauważył, że jego kozy, po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców mają więcej energii niż inne zwierzęta w stadzie. Zaciekawiony owym zjawiskiem postanowił sam spróbować. Okazały się jednak cierpkie i niedobre, dlatego pasterz z niesmakiem wrzucił je do ogniska. Po chwili z ogniska wydobył się nieznany dotąd aromat. Z ciekawości wyciągnął owoce z ogniska, a następnie zalał gorącą wodą. Otrzymany w ten sposób napar miał przyjemną woń, był smaczny, wyrazisty i zdatny do picia.
Kawę uznano za dar Niebios, bo dzięki niej można było spędzać długie wieczory na modlitwie. Czy historia pasterza z Afryki jest prawdziwa? Możemy tylko na ten temat gdybać, lecz jak to mówią, w „każdej takiej historii jest ziarno prawdy. Tym razem jest to ziarno kawy”
Kawa w Polsce
Początki kawy w Polsce sięgają XVII wieku, gdzie dotarła ona z Mołdawii, która wtedy znajdowała się pod tureckim panowaniem. Wtedy już miała ona swoich zwolenników i przeciwników. Początkowo nowość uznano za niesmaczną, niekiedy nawet szkodliwą. Zwolennicy jednak dostrzegli jej drogocenne właściwości, które pomagały w chorobach układu pokarmowego, w stanach nadmiernego zmęczenia czy też senności.
Moda na spożycie kawy rozlała się najpierw w Gdańsku. To właśnie tam powstały pierwsze kawiarnie, inaczej nazywane kafehausami. Taka lokalizacja była nieprzypadkowa, ponieważ obecność portu ułatwiała sprowadzanie ziaren.
Popularność kawiarni w naszym kraju zaczęła rosnąć, zaczęły pojawiać się nowe lokale, m.in. w Warszawie czy też Krakowie. Na początku kawę pito bez dodatków, klasyczną małą czarną, jednak z biegiem czasu popularność zyskała kawa ze:
- słodką śmietanką
- mlekiem
- cukrem
- czy też solą
U schyłku XVIII wieku zyskała sławę kawa po polsku, która charakteryzowała się tłustą, gęstą śmietanką, ponadto w otoczeniu cudzoziemców równała się znakomitością nawet z naszym chlebem. Czarna kawa odeszła wtedy do lamusa i pijano ją tylko w czasie postów w celach wstrzemięźliwości i umartwiania się. Po takiej praktyce picia kawy przyszedł czas na coś nowego, mieszkanie kawy z cykorią...