Producent
- 1000 Hills Products (2)
- Arcaffe (18)
- Bazzara (7)
- Bialetti (7)
- Bracia Ziółkowscy (1)
- Coffee Plant (23)
- Coffeelab (1)
- Diemme Caffe (3)
- Hard Beans (13)
- HAYB (6)
- Illy (1)
- Java Coffee (4)
- Johan & Nyström (1)
- Julius Meinl (9)
- Kyoto Coffee Roasters (5)
- LaCava (66)
- Lavazza (5)
- Le Piantagioni Del Caffè (10)
- Story Coffee (35)
- Świeżo Palona (1)
- Teapigs (1)
- Vergnano (2)
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Najlepsze kawy
W naszej ofercie znajdziesz tylko kawy najwyższej jakości. Coś klasycznego? Sprawdź tradycyjne kawy włoskie. Lubisz poeksperymentować? Sprawdź naszą propozycję kaw specialty, które pochodzą z całego świata. W SpokoKawa.pl znajdziesz wyjątkowe ziarna, dzięki którym zaparzysz aromatyczną kawę w biurze i w domu. Wybierz najlepsze spośród różnych rodzajów. Jeśli zależy Ci na mocnej kawie, możesz zwrócić uwagę na zawartość kofeiny. Te z większą ilością robusty będą zazwyczaj posiadały jej więcej.
Diemme Caffe Decaffeinato Miscela Blu Bianco - Kawa Mielona Bezkofeinowa 250g
Decaffeinato Miscela Blu Bianco kawa bezkofeinowa od palarni Cafee Diemme, która od ponad 50 lat powstaje według sprawdzonej receptury. Zapewnia przyjemne doznania dla zmysłów, idealna jest na każdą porę dnia. Jest zmielona idealnie do parzenia w kawiarce. Pij i śpij spokojnie!
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Diemme Caffe Lungo - kawa mielona 250g
Odkryj Diemme Caffe Lungo, wyjątkową kawę mieloną pod przelew, która powstała z połączenia ziaren arabiki z Nikaragui, Salwadoru i Etiopii. Jasne wypalenie ziaren podkreśla ich delikatny smak i aromaty. Stylowa puszka, w której kawa została zapakowana, czyni ją idealnym prezentem.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Diemme Caffe Miscela Blu - kawa mielona 250g
Odkryj Diemme Caffe Diemme Blu, ekskluzywną mieszankę ziaren arabiki pochodzących z Meksyku, Kolumbii, Kostaryki, Brazylii, Tanzanii, Kenii i Indii. Staranna selekcja ziaren oraz precyzyjna metoda palenia nadają tej kawie jej niepowtarzalny charakter. Dodatkowo, elegancka puszka sprawia, że kawa ta jest idealnym prezentem.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Historia kawy
Zaczęło się dosyć niewinnie, od legendarnych pobudzonych kóz i pasterza z Etiopii. Pewnego dnia zauważył, że jego kozy, po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców mają więcej energii niż inne zwierzęta w stadzie. Zaciekawiony owym zjawiskiem postanowił sam spróbować. Okazały się jednak cierpkie i niedobre, dlatego pasterz z niesmakiem wrzucił je do ogniska. Po chwili z ogniska wydobył się nieznany dotąd aromat. Z ciekawości wyciągnął owoce z ogniska, a następnie zalał gorącą wodą. Otrzymany w ten sposób napar miał przyjemną woń, był smaczny, wyrazisty i zdatny do picia.
Kawę uznano za dar Niebios, bo dzięki niej można było spędzać długie wieczory na modlitwie. Czy historia pasterza z Afryki jest prawdziwa? Możemy tylko na ten temat gdybać, lecz jak to mówią, w „każdej takiej historii jest ziarno prawdy. Tym razem jest to ziarno kawy”
Kawa w Polsce
Początki kawy w Polsce sięgają XVII wieku, gdzie dotarła ona z Mołdawii, która wtedy znajdowała się pod tureckim panowaniem. Wtedy już miała ona swoich zwolenników i przeciwników. Początkowo nowość uznano za niesmaczną, niekiedy nawet szkodliwą. Zwolennicy jednak dostrzegli jej drogocenne właściwości, które pomagały w chorobach układu pokarmowego, w stanach nadmiernego zmęczenia czy też senności.
Moda na spożycie kawy rozlała się najpierw w Gdańsku. To właśnie tam powstały pierwsze kawiarnie, inaczej nazywane kafehausami. Taka lokalizacja była nieprzypadkowa, ponieważ obecność portu ułatwiała sprowadzanie ziaren.
Popularność kawiarni w naszym kraju zaczęła rosnąć, zaczęły pojawiać się nowe lokale, m.in. w Warszawie czy też Krakowie. Na początku kawę pito bez dodatków, klasyczną małą czarną, jednak z biegiem czasu popularność zyskała kawa ze:
- słodką śmietanką
- mlekiem
- cukrem
- czy też solą
U schyłku XVIII wieku zyskała sławę kawa po polsku, która charakteryzowała się tłustą, gęstą śmietanką, ponadto w otoczeniu cudzoziemców równała się znakomitością nawet z naszym chlebem. Czarna kawa odeszła wtedy do lamusa i pijano ją tylko w czasie postów w celach wstrzemięźliwości i umartwiania się. Po takiej praktyce picia kawy przyszedł czas na coś nowego, mieszkanie kawy z cykorią...