Najlepsze kawy
W naszej ofercie znajdziesz tylko kawy najwyższej jakości. Coś klasycznego? Sprawdź tradycyjne kawy włoskie. Lubisz poeksperymentować? Sprawdź naszą propozycję kaw specialty, które pochodzą z całego świata. W SpokoKawa.pl znajdziesz wyjątkowe ziarna, dzięki którym zaparzysz aromatyczną kawę w biurze i w domu. Wybierz najlepsze spośród różnych rodzajów. Jeśli zależy Ci na mocnej kawie, możesz zwrócić uwagę na zawartość kofeiny. Te z większą ilością robusty będą zazwyczaj posiadały jej więcej.
Arcaffe Dona Lucero Espresso - kawa ziarnista 1kg
Odkryj głębię smaku i aromatu z Arcaffe Dona Lucero Espresso, wyjątkowej kawy ziarnistej prosto z serca Gwatemali, wypalanej z pasją przez znanego włoskiego producenta Arcaffe. Dzięki średniemu stopniu wypalenia, ta kawa doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach, oferując bogatą paletę smaków z dominującą słodyczą i przyjemną kwasowością cytrusów.
Dostępność: Została 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Story Coffee Jelonek vol.2 - Gwatemala Antigua Washed - kawa ziarnista 1kg
Jelonek vol.2 to kolejna propozycja świątecznej kawki od Story Coffee Roasters, będąca kontynuacją uwielbianej przez koneserów Jelonka Christmas Coffee. Ta edycja, zwana zdrobniale „Jelonkiem vol 2”, przenosi nas do serca Gwatemali, oferując czysty, pełen smaku produkt prosto od producenta Jorg-a Bolaños, znanego jako "Coco", z farmy Fina Medina w regionie Antigua.
Dostępność: brak towaru
Historia kawy
Zaczęło się dosyć niewinnie, od legendarnych pobudzonych kóz i pasterza z Etiopii. Pewnego dnia zauważył, że jego kozy, po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców mają więcej energii niż inne zwierzęta w stadzie. Zaciekawiony owym zjawiskiem postanowił sam spróbować. Okazały się jednak cierpkie i niedobre, dlatego pasterz z niesmakiem wrzucił je do ogniska. Po chwili z ogniska wydobył się nieznany dotąd aromat. Z ciekawości wyciągnął owoce z ogniska, a następnie zalał gorącą wodą. Otrzymany w ten sposób napar miał przyjemną woń, był smaczny, wyrazisty i zdatny do picia.
Kawę uznano za dar Niebios, bo dzięki niej można było spędzać długie wieczory na modlitwie. Czy historia pasterza z Afryki jest prawdziwa? Możemy tylko na ten temat gdybać, lecz jak to mówią, w „każdej takiej historii jest ziarno prawdy. Tym razem jest to ziarno kawy”
Kawa w Polsce
Początki kawy w Polsce sięgają XVII wieku, gdzie dotarła ona z Mołdawii, która wtedy znajdowała się pod tureckim panowaniem. Wtedy już miała ona swoich zwolenników i przeciwników. Początkowo nowość uznano za niesmaczną, niekiedy nawet szkodliwą. Zwolennicy jednak dostrzegli jej drogocenne właściwości, które pomagały w chorobach układu pokarmowego, w stanach nadmiernego zmęczenia czy też senności.
Moda na spożycie kawy rozlała się najpierw w Gdańsku. To właśnie tam powstały pierwsze kawiarnie, inaczej nazywane kafehausami. Taka lokalizacja była nieprzypadkowa, ponieważ obecność portu ułatwiała sprowadzanie ziaren.
Popularność kawiarni w naszym kraju zaczęła rosnąć, zaczęły pojawiać się nowe lokale, m.in. w Warszawie czy też Krakowie. Na początku kawę pito bez dodatków, klasyczną małą czarną, jednak z biegiem czasu popularność zyskała kawa ze:
- słodką śmietanką
- mlekiem
- cukrem
- czy też solą
U schyłku XVIII wieku zyskała sławę kawa po polsku, która charakteryzowała się tłustą, gęstą śmietanką, ponadto w otoczeniu cudzoziemców równała się znakomitością nawet z naszym chlebem. Czarna kawa odeszła wtedy do lamusa i pijano ją tylko w czasie postów w celach wstrzemięźliwości i umartwiania się. Po takiej praktyce picia kawy przyszedł czas na coś nowego, mieszkanie kawy z cykorią...