Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai Natural in a Pile Hard Beans - kawa ziarnista 250g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Brazylia Fazenda Samambaia - Kawa Do Ekspresu
Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai to wyjątkowa kawa speciality pochodząca z Fazenda Samambaia, farmy należącej do rodziny Cambraia, która od ponad 100 lat uprawia kawę w regionie Campo das Vertentes. Obecny właściciel farmy, Henrique Dias Cambraia, jest także prezesem kolektywu Sancoffee, skupiającego najlepszych plantatorów kawy w regionie. Ta kawa to prawdziwa perełka o słodkich nutach karmelu, pieczonej brzoskwini i czereśni, która idealnie nadaje się na ciepłe, słoneczne dni.
Ziarna z Brazylii – tradycja i jakość od pokoleń
Fazenda Samambaia, położona na wysokości 1200 m n.p.m., od pokoleń zajmuje się uprawą kawy w regionie Campo das Vertentes w stanie Minas Gerais. Ziarna tej kawy pochodzą z odmiany Yellow Catucai, która wyróżnia się odpornością na trudne warunki i wyjątkowymi walorami smakowymi. Krzyżówka odmian Icatu i Catuai sprawia, że kawa oferuje pełny, złożony smak, w którym wyczuwalne są zarówno słodkie, jak i owocowe akcenty.
Natural in a Pile – unikalna metoda obróbki
Kawa Brazylia Yellow Catucai jest poddawana wyjątkowej obróbce Natural in a Pile, która polega na fermentacji wisienek kawowych w stosach na betonowych patio. Proces ten trwa od 24 do 48 godzin, a następnie owoce są suszone tradycyjnie na patio. Taki sposób obróbki nadaje kawie głębię smaku, a fermentacja wewnątrz stosów dodatkowo podkreśla jej słodkie nuty i zwiększa intensywność aromatów.
Parzenie Kawy Brazylia Fazenda Samambaia – Najlepsze Metody
Ta kawa zachwyca pełnym body, z wyraźnymi nutami karmelu, pieczonej brzoskwini i czereśni. Dzięki swojej złożoności smaku, najlepiej sprawdza się w metodach przelewowych. Zalecamy parzenie w dripperze V60, który wydobędzie z niej zarówno owocowo-kwiatowy charakter, jak i delikatną słodycz. Równie dobrze sprawdzi się w Chemexie lub french pressie.
Jak zaparzyć Brazylia Fazenda Samambaia?
Polecana metoda: Dripper V60
- Proporcje: 65 g kawy na 1 litr wody
- Temperatura wody: 93°C
- Mielenie: średnio-grube
- Czas parzenia: 3:45 min
Zalewaj kawę równymi partiami (5×60 g) w odstępach 40 sekund. Każda porcja wody powinna całkowicie przesączyć się przez kawę przed kolejnym zalaniem. Użycie przefiltrowanej wody zapewni optymalną klarowność smaku.
Dlaczego kawa z Fazenda Samambaia jest wyjątkowa?
- Kraj: Brazylia
- Region: Campo das Vertentes
- Odmiany: Yellow Catucai
- Obróbka: Natural in a Pile
- Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.
- Profil smakowy: Karmel, pieczona brzoskwinia, czereśnia
Cechy produktu
Palarnia | Hard Beans |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Region | Campo das Vertentes |
Wysokość uprawy | 1200 m n.p.m. |
Odmiana | Yellow Catucai |
Opis sensoryczny | Karmel, Pieczona brzoskwinia, Czereśnia |
Najlepsza do | Dripa, Chemexa, AeroPressa, ekspresów przelewowych |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.