
Peru Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Opis
Every STORY has its beginning
Historia tej kawy zaczyna się w Peru, a opowiada ją Vice Mistrz Polski Coffee Roasting – Robert Rybczyński.
Regiony kawy w Peru są rozmieszczone na północy, centrum i południu kraju. Nasze Peru SHB + pochodzi z północy, a konkretnie z regionu Cajamarca i prowincji Jaén. Miasto Jaén nosi nazwę prowincji i jest uważane za centrum kawy w regionie. Tutaj kawa jest dostarczana przez lokalnych producentów w pergaminie, a następnie transportowana na wybrzeże, gdzie odbywa się końcowe przetwarzanie. Kawa jest uprawiana przez drobnych rolników o średniej powierzchni 2–5 hektarów. Kawa rośnie na wysokości około 1500 m n p m, zanim zostanie zebrana ręcznie i przeprocesowana na mokro.
W filiżance znajdziemy nuty czekolady i grapefruita. Kompozycja smaków rozwija się w espresso, dając wysokie body i długi posmak.
---
Kawa średnio palona
100% Arabica
W smaku kawy odnajdziesz: nuty czekolady i grapefruita
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Cajamarca
Odmiana: Caturra, Catuai, Typica
Metoda obróbki: Myta suszona na słońcu
Wysokość upraw: 1400 – 1600 m n.p.m.
Czas zbiorów: 2018–2019 r.
Ocena w cuppingu: 82+ / 100 pkt.
Idealna do przygotowania wg. następujących metod: ekspres ciśnieniowy
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.