
Story Coffee Winter Coffee - kawa ziarnista 250g
Opis
Zimowa wersja ziaren prosto z Gwatemali
Zima bez Winter Coffee od Story Coffee to nie zima! Dlatego i w tym roku palarnia przygotowała doskonałą zimową kawę prosto z ziaren z Gwatemali! Tegoroczna edycja to ziarenka z obróbki mytej. Dojrzałe owoce kawowca, w których miąższ jest już miękki zostały poddane mokrej metodzie obróbki. Miąższ został oddzielony mechanicznie, w urządzeniu zwanym depulperem.
Kolejno po pozbyciu się miąższu, wiśnie zostały w kadziach fermentacyjnych przez kolejne 12-15 dni. Czas tego procesu uzależniony jest od temperatury, wody, a także klimatu. Na koniec kawa została wyłożona na patio do wyschnięcia.
Jeśli chodzi o samo źródło kawy, to sprawa wygląda tak: wiśnie pochodzą z urokliwej farmy Finca Medina, która prowadzona jest przez dyrektora generalnego “COCO”, Jorge Bolañosaktóra. Rozpościera się ona na ponad 100 hektarach w regionie Antigua, Sacatepéquez.
Farma Finca Medina jest niezwykle wysokorozwinięta, bo oprócz produkcji własnego nawozu organicznego, opracowali również system nawadniania z recyrkulowanej wody. Jest ona wykorzystywana w mokrym młynie, do obróbki między innymi właśnie owoców kawowca wykorzystywanych w kawach Story Coffee.
Historia kończy się w filiżance pełnej dobrej kawy, w której wyczujecie nuty marcepana, jabłka, czekolady oraz przypraw korzennych.
Doskonała kawa w zimowym klimacie
Tegoroczna wersja Winter Coffee idealnie smakuje w wersji klasycznego espresso, ale w połączeniu z mlekiem tworzy nadzwyczajnie słodką mieszankę! Palarnia Story Coffee zapewnia, iż jest to niezwykle bajkowa opcja na zimowe poranki, ale i nie tylko. Łagodna 100% arabika z niską zawartością kofeiny może być wypita również późnym wieczorem, co da niezły cozy mood!
Specyfikacja kawy:
- Regiony pochodzenia kawy: Gwatemala
- Wysokość upraw: 1500
- Odmiana botaniczna: Caturra & Bourbon
- Obróbka: myta
- Nuty wyczuwalne w smaku: marcepan, jabłka, czekolada, przyprawy korzenne
- Stopień palenia: średni
- Skład: 100% arabika
- Rodzaj kawy: kawa ziarnista
- Punkty w cuppingu: 86/100
- Opakowanie: 250g
- Rekomendowane metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, french press, kawiarka
Zawsze świeżo palona kawa z polskiej palarni Story Coffee
Rzemieślnicza palarnia z Warszawy-Story Coffee Roasters kocha poszukiwać nowe smaki i tworzyć nowe kawowe historie! Wyróżnia ich wiedza, doświadczenie i zaangażowanie, co przekłada się na doskonałą kawę w każdym gramie!
Cechy produktu
Palarnia | Story Coffee |
Kraj pochodzenia | Gwatemala |
Region | Antigua |
Wysokość uprawy | 1500 |
Odmiana | Caturra & Bourbon |
Metoda obróbki | Washed (myta) |
Opis sensoryczny | marcepan, czekolada, jabłko, przyprawy korzenne |
Punkty specialty | 86+ |
Najlepsza do | Ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, french pressa |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.