
Można powiedzieć, że kawa w naszym życiu, jest od zawsze. Nasze babcie czy mamy często siedziały z filiżanką czarnego naparu w kuchni o poranku. Jak to się zmieniło??
Można powiedzieć, że kawa w naszym życiu, jest od zawsze. Nasze babcie czy mamy często siedziały z filiżanką czarnego naparu w kuchni o poranku. Jak to się zmieniło??
Czarny Ląd: wulkaniczne zbocza, gęsta roślinność, promienie tropikalnego słońca – Mama Afryka - to właśnie tutaj zaczęła się historia kawy.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty wciąż martwisz się, czy prezent dla bliskich będzie trafiony? A może szukasz prezentu dla siebie? Zobacz naszą propozycję 10 najlepszych prezentów dla kawosza... i nie tylko. Spraw radość swoim bliskim wybierając pod choinkę to, co kochają.
Odkąd sięgamy pamięcią, mała czarna to jedyny sposób na stawianie czoła światu w poniedziałek rano, bądź każdego innego dnia, gdy opadamy już z sił. Ale jeśli kawa to nie do końca twój cup of tea ;) To co wtedy...? Wtedy na ratunek przybywa Matcha! Egzotyczna, delikatna i zielona jak Hulk herbata.
Chemex to zaparzacz do kawy, wynaleziony przez znanego chemika - Petera Schlumbohma - w pierwszej połowie XX wieku. Kształtem przypomina naczynie laboratoryjne (kolbę stożkową połączoną z lejkiem), a samo jego skonstruowanie nie jest dziełem przypadku. Pan Peter słynął z tworzenia rzeczy codziennego użytku, takich, które ułatwiałyby pewne czynności (np. zaparzanie kawy). Na swoim koncie posiadał wiele wynalazków, jednak wypuszczony do sprzedaży w 1942 r. Chemex Coffeemaker stał się ikoną świata i wielkim hitem. Do dziś wielu ludzi ceni sobie smak kawy wydobytej z Chemexa oraz jego unikalny design. Warto wspomnieć, że jeden z jego egzemplarzy znajduje się w nowojorskim Muzeum Sztuki Współczesnej! Ponadto pierwsze Chemexy były produkowane ręcznie. Z czasem były wypierane przez nowoczesne ekspresy. Swoją wartość i popularność odzyskały podczas tak zwanej Trzeciej Fali Kawowej, kiedy to nazwano je alternatywami.
Wybór kawy dla wielu może być trudny. Jak to się mówi, „ile ludzi, tyle ulubionych kaw”!
Ale czy konkretna kawa zawsze będzie smakować tak samo? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile metod parzenia i przygotowywania kawy istnieje. Dzisiejszym wpisem chcemy przybliżyć Wam kilka metod, przygotowywania tego energetycznego napoju!
Z biegiem czasu i postępem nauki okazało się, że ziarno kawy może zawierać nawet 900 różnych substancji chemicznych pochodzenia naturalnego! Są to między innymi: kwasy organiczne, witaminy, czy olejki eteryczne, odpowiadające za aromat samej kawy. Ziarna kawowca można podzielić na dwie grupy: zielone (czyli nieprażone, z większą ilością substancji lotnych aromatycznych, białek) oraz palone. Duża część składników chemicznych pojawia się w ziarnach kawy dopiero w późnym okresie procesu prażenia. Powstają one na skutek działania m.in. wysokiej temperatury.
Espresso lub, dla niektórych, złoty nektar bogów, to kawowa esencja w której podczas parzenia niewielka ilość wody przepływa przez powierzchnię zmielonej kawy, dając w efekcie skoncentrowany napar.
W celu ułatwienia nam życia Włosi stworzyli zasadę 4M. Jeśli spełnimy wszystkie cztery czynniki, jesteśmy na dobrej drodze, aby uratować komuś dzień lub po prostu zostać czyimś super hero.
Herbata jest napojem przez nas wszystkich znanym i przez większość lubianym. Czarna, owocowa, czy zielona. Podawana gorąca z goździkami w zimowe wieczory lub mrożona latem. Jednak skąd ona pochodzi? Jak ją przygotowywać, aby zawsze wydobyć z niej to co najlepsze?
Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawowca, a mimo to w codziennym piciu kawy spotykamy się z dwoma najpopularniejszymi gatunkami, jakimi są szlachetna Arabika i jej siostra Robusta. Te, których nie wykorzystujemy stanowią odmiany dziko-rosnące i są nadzieją na przyszłość w kontekście zmian klimatycznych. Dziś jednak opowiemy Wam nieco więcej Arabice i Robuście - czym właściwie charakteryzują się te dwa gatunki; ile kofeiny posiada każda z nich; jak wyglądają i skąd pochodzą? Prędko wyjaśniamy!
Nasz sklep internetowy z kawą i herbatą jest częścią szerszego projektu związanego z określeniem "spoko". Chcielibyśmy, aby w odpowiedzi na pytanie "jak leci?", zdecydowanie częściej niż "stara bida", padała odpowiedź "spoko!". Staramy się osiągnąć ten cel m.in. poprzez dobrą kawę i herbatę, które są nieodłącznie związane z pozytywnymi emocjami. Towarzyszą nam podczas spotkań z rodziną, przyjaciółmi, na pierwszych randkach, a także podczas spotkań biznesowych. To właśnie te chwile wymagają, aby niczym wisienka na torcie, towarzyszyła im filiżanka dobrej kawy lub herbaty.
Jak dbamy o to, aby dostarczać tylko dobrą kawę ziarnistą? Przede wszystkim współpracujemy wyłącznie z wybranymi i sprawdzonymi przez nas (w naszej kawiarni Spoko Cafe) dostawcami kawy. Wśród nich znajdziecie najlepsze marki zagraniczne tj. austriacki Julius Meinl, czy włoska Arcaffe, a także kawy pochodzące z polskich, rzemieślniczych palarni - m.in. Story Coffee i LaCava.
Świeża kawa mielona, którą można przygotować m.in. w kawiarce, czy FrenchPressie, to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają młynka. W tym wypadku szczególnie istotne jest to, by jakość była gwarantowana. W naszym sklepie tylko dobra kawa mielona.
Najwyższej klasy kawy, które określane są jako speciality lub specialty, zachwycą każdego konesera zgłębiającego tajniki kawowej sensoryki. Wszystkie ziarna mają określony profil smakowy zależny od gatunku kawy, pochodzenia, metody obróbki, palenia i innych czynników. Kawy podzielone w zależności od kraju ich pochodzenia znajdziesz >klikając tutaj<.
Zastanawiacie się jak wybrać dobrą kawę do domu lub do biura? Wybierzcie taką, która Wam smakuje. Kawy w zależności od metody parzenia i rodzaju ziaren mogą balansować pomiędzy słodyczą, goryczą, a kwasowością.
Jeśli lubisz mocną czarną kawę lub kawę, która będzie dobrze smakować z mlekiem, to sięgnij po kawy do esppresso. Ogólna zasada jest taka, że wyższą goryczą charakteryzują się kawy palone ciemno oraz zawierające więcej ziaren robusty (dzięki niej osiągniecie także większe pobudzenie ze względu na wyższą zawartość kofeiny). Każda z naszych kaw ma w swoim opisie informację o profilu smakowym. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, to sprawdź 100% Arabikę.
Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, czy drip, pozwalają na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy speciality.
Mocna włoska kawa, to coś dla Ciebie? Wypróbuj parzenie kawy w kawiarce. To metoda idealna do przygotowania w domu.
Chemex, Drip, FrenchPress, AeroPress, kawiarka oraz wiele innych narzędzi do zaparzenia dobrej kawy, a wszystko co do nich niezbędne (np. filtry) również znajdziesz w naszym sklepie online. Dodatkowo na naszym blogu dzielimy się wiedzą, z zakresu przygotowania kaw alternatywnymi metodami.
Nie ma to jak świeżo zmielona kawa. W naszym sklepie internetowym znajdziesz najlepsze młynki. Posiadamy zarówno młynki tanie i przystępne cenowo oraz te z wyższej półki, które często stosowane są w kawiarniach i przez profesjonalistów.
Akcesoria, które pomogą przygotować Ci kawę jak w kawiarni. Dzbanki, w których spienisz mleko idealne do Latte Art, pozwolą Ci poczuć się jak prawdziwy barista. Znajdziesz u nas także tampery oraz wielorazowe, ekologiczne kubki, w których będziesz mógł pić swój ulubiony napój.
Nie tylko dobrą kawą człowiek żyje. Czasem warto także sięgnąć po sprawdzone herbatki - czarne, zielone, owocowe, ziołowe, czerwone, białe. Produkty z naszej oferty pozwolą przygotować Ci aromatyczne napary, które przeniosą Twoje myśli do innego świata.
Szybka i smaczna herbata? Da się zrobić! Szczególnie, gdy wiemy, co znajduje się w saszetkach - herbata najwyższej jakości. Na spokokawa.pl znajdziesz tylko dobrą herbatę w saszetkach m.in. od teapigs.
Idealne, jeśli posiadasz czajniczek lub kubek do zaparzania. Herbaty w suszu, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym, to starannie wyselekcjonowane mieszanki, którymi zachwycisz swoich gości. Herbata sypana jest spoko!
Organiczna herbata zielona matcha marki Moya Matcha, to jeden z największych hitów ostatnich lat. Zawierająca bardzo dużo antyoksydantów oraz posiadająca wiele właściwości prozdrowotnych, pomoże wzmocnić Twój organizm. Ten tradycyjny, japoński napar, to coś, co warto odkryć.