Nie przegap promocji!
Najlepsza kawa i herbata w niższych cenach! Zobacz, co możesz kupić taniej w tym miesiącu.
Dolce Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Dolce Story Coffee - kawa ziarnista 250g
36,90 zł 33,21 zł
szt.
Peru Story Coffee  - kawa ziarnista 1kg
Peru Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
109,90 zł 98,91 zł
szt.
Mogiana Brazylia Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
Mogiana Brazylia Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
99,90 zł 89,91 zł
szt.
Uganda Story Coffee  - kawa ziarnista 1kg
Uganda Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
122,90 zł 110,61 zł
szt.
Dolce Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
Dolce Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
134,90 zł 121,41 zł
szt.
Uganda Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Uganda Story Coffee - kawa ziarnista 250g
34,90 zł 31,41 zł
szt.
Kenia Kamwangi#41 Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Kenia Kamwangi#41 Story Coffee - kawa ziarnista 250g
66,90 zł 60,21 zł
szt.
Blog o kawie i herbacie
Jeśli nie Kawa to... Matcha! 0
Jeśli nie Kawa to... Matcha

Odkąd sięgamy pamięcią, mała czarna to jedyny sposób na stawianie czoła światu w poniedziałek rano, bądź każdego innego dnia, gdy opadamy już z sił. Ale jeśli kawa to nie do końca twój cup of tea ;) To co wtedy...? Wtedy na ratunek przybywa Matcha! Egzotyczna, delikatna i zielona jak Hulk herbata.

czytaj całość »
Wszystko co musisz wiedzieć o Chemexie 0
Wszystko co musisz wiedzieć o Chemexie

Chemex to zaparzacz do kawy, wynaleziony przez znanego chemika - Petera Schlumbohma - w pierwszej połowie XX wieku. Kształtem przypomina naczynie laboratoryjne (kolbę stożkową połączoną z lejkiem), a samo jego skonstruowanie nie jest dziełem przypadku. Pan Peter słynął z tworzenia rzeczy codziennego użytku, takich, które ułatwiałyby pewne czynności (np. zaparzanie kawy). Na swoim koncie posiadał wiele wynalazków, jednak wypuszczony do sprzedaży w 1942 r. Chemex Coffeemaker stał się ikoną świata i wielkim hitem. Do dziś wielu ludzi ceni sobie smak kawy wydobytej z Chemexa oraz jego unikalny design. Warto wspomnieć, że jeden z jego egzemplarzy znajduje się w nowojorskim Muzeum Sztuki Współczesnej! Ponadto pierwsze Chemexy były produkowane ręcznie. Z czasem były wypierane przez nowoczesne ekspresy. Swoją wartość i popularność odzyskały podczas tak zwanej Trzeciej Fali Kawowej, kiedy to nazwano je alternatywami.

czytaj całość »
Dobra kawa to taka... która Ci smakuje! 0
Dobra kawa to taka... która Ci smakuje!

Wybór kawy dla wielu może być trudny. Jak to się mówi, „ile ludzi, tyle ulubionych kaw”! 

Ale czy konkretna kawa zawsze będzie smakować tak samo? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile metod parzenia i przygotowywania kawy istnieje. Dzisiejszym wpisem chcemy przybliżyć  Wam kilka metod, przygotowywania tego energetycznego napoju!

 

czytaj całość »
Kawa - poczuj do niej chemię 0
Kawa - poczuj do niej chemię

Z biegiem czasu i postępem nauki okazało się, że ziarno kawy może zawierać nawet 900 różnych substancji chemicznych pochodzenia naturalnego! Są to między innymi: kwasy organiczne, witaminy, czy olejki eteryczne, odpowiadające za aromat samej kawy. Ziarna kawowca można podzielić na dwie grupy: zielone (czyli nieprażone, z większą ilością substancji lotnych aromatycznych, białek) oraz palone. Duża część składników chemicznych pojawia się w ziarnach kawy dopiero w późnym okresie procesu prażenia. Powstają one na skutek działania m.in. wysokiej temperatury.

czytaj całość »
Idealne espresso i jego know-how 0
Idealne espresso i jego know-how

Espresso lub, dla niektórych, złoty nektar bogów, to kawowa esencja w której podczas parzenia niewielka ilość wody przepływa przez powierzchnię zmielonej kawy, dając w efekcie skoncentrowany napar.

W celu ułatwienia nam życia Włosi stworzyli zasadę 4M. Jeśli spełnimy wszystkie cztery czynniki, jesteśmy na dobrej drodze, aby uratować komuś dzień lub po prostu zostać czyimś super hero.

czytaj całość »
Herbata- skąd pochodzi i jak ją przygotwać? 0
Herbata- skąd pochodzi i jak ją przygotwać?

Herbata jest napojem przez nas wszystkich znanym i przez większość lubianym. Czarna, owocowa, czy zielona. Podawana gorąca z goździkami w zimowe wieczory lub mrożona latem. Jednak skąd ona pochodzi? Jak ją przygotowywać, aby zawsze wydobyć z niej to co najlepsze? 

czytaj całość »
Arabika czy Robusta - sprawdź co wyróżnia oba gatunki kawy 0
Arabika czy Robusta - sprawdź co wyróżnia oba gatunki kawy

Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawowca, a mimo to w codziennym piciu kawy spotykamy się z dwoma najpopularniejszymi gatunkami, jakimi są szlachetna Arabika i jej siostra Robusta. Te, których nie wykorzystujemy stanowią odmiany dziko-rosnące i są nadzieją na przyszłość w kontekście zmian klimatycznych. Dziś jednak opowiemy Wam nieco więcej Arabice i Robuście - czym właściwie charakteryzują się te dwa gatunki; ile kofeiny posiada każda z nich; jak wyglądają i skąd pochodzą? Prędko wyjaśniamy!

czytaj całość »
Chmura tagów
Kategorie blog
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl