
Chłodne, zimowe wieczory to czas, w którym szczególną rolę odgrywają rozgrzewające napary. Poznaj ciekawe pomysły na gorące herbaty z dodatkami!
Chłodne, zimowe wieczory to czas, w którym szczególną rolę odgrywają rozgrzewające napary. Poznaj ciekawe pomysły na gorące herbaty z dodatkami!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, ale kawa to dobry pomysł na prezent nie tylko pod choinkę. Zobacz jaka kawa będzie najlepsza na prezent dla prawdziwego fana kawy!
Sklepów z kawą jest mnóstwo. Zarówno tych stacjonarnych, jak i sklepów internetowych. Kawę można dostać właściwie w każdym sklepie spożywczym. Szeroki wybór kaw znajdziemy także w popularnych sieciach handlowych. Jak jednak wybrać odpowiednie miejsce na zakup ziarenek najlepszej arabiki i robusty? O tym postaram się opowiedzieć poniżej.
Warto wziąć pod uwagę fakt, że właściciele specjalistycznych sklepów z kawą nie mogą sobie pozwolić na obniżenie jakości. Kawa jest dla nich kluczowa, wiedzą o niej wiele i będą w stanie odpowiednio doradzić przy zakupie. Zarówno w większych miastach tj. Warszawa, Kraków, czy Wrocław, jak i w tych nieco mniejszych jak Płock, Słupsk, czy Piła, znajdziemy sklepy oferujące dobrą kawę. Czasem zdarza się, że sklep prowadzi jednocześnie sprzedaż stacjonarną i online. Wtedy można zamówić produkt przez internet i odebrać osobiście w danym miejscu.
Często sięgasz po kawy z rzemieślnicznych palarni? Jeśli tak, to na pewno wiesz czym jest kawa specialty (zwana również speciality). Wyjątkowość tego rodzaju kawy postaram się nieco bardziej przybliżyć niniejszym wpisem. Poznaj, jaką długą i skomplikowaną drogę muszą przejść ziarna kawy, aby można było przyznać im najwyższy laur.
Matcha… słyszałeś, czytałeś, smakowałeś, ale kompletnie nie wiesz jak się za nią zabrać, żeby przygotować w swoim domowym zaciszu? Spokojnie, dobrze trafiłeś – jak to mówią „razem raźniej” więc krok po kroku wyjaśnimy instrukcję obsługi jak przygotować Matchę ;)
Trzy przepisy na mrożone kawowe rytuały! Czekoladowo-kokosowa iced latte, Cafe Affogato, Bananowa kawa mrożona muśnięta słonym karmelem. Poczuj niezapomniane smaki w swoim domu. Sprawdź nasze przepisy!
Można powiedzieć, że kawa w naszym życiu, jest od zawsze. Nasze babcie czy mamy często siedziały z filiżanką czarnego naparu w kuchni o poranku. Jak to się zmieniło??
Czarny Ląd: wulkaniczne zbocza, gęsta roślinność, promienie tropikalnego słońca – Mama Afryka - to właśnie tutaj zaczęła się historia kawy.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty wciąż martwisz się, czy prezent dla bliskich będzie trafiony? A może szukasz prezentu dla siebie? Zobacz naszą propozycję 10 najlepszych prezentów dla kawosza... i nie tylko. Spraw radość swoim bliskim wybierając pod choinkę to, co kochają.
Odkąd sięgamy pamięcią, mała czarna to jedyny sposób na stawianie czoła światu w poniedziałek rano, bądź każdego innego dnia, gdy opadamy już z sił. Ale jeśli kawa to nie do końca twój cup of tea ;) To co wtedy...? Wtedy na ratunek przybywa Matcha! Egzotyczna, delikatna i zielona jak Hulk herbata.
Chemex to zaparzacz do kawy, wynaleziony przez znanego chemika - Petera Schlumbohma - w pierwszej połowie XX wieku. Kształtem przypomina naczynie laboratoryjne (kolbę stożkową połączoną z lejkiem), a samo jego skonstruowanie nie jest dziełem przypadku. Pan Peter słynął z tworzenia rzeczy codziennego użytku, takich, które ułatwiałyby pewne czynności (np. zaparzanie kawy). Na swoim koncie posiadał wiele wynalazków, jednak wypuszczony do sprzedaży w 1942 r. Chemex Coffeemaker stał się ikoną świata i wielkim hitem. Do dziś wielu ludzi ceni sobie smak kawy wydobytej z Chemexa oraz jego unikalny design. Warto wspomnieć, że jeden z jego egzemplarzy znajduje się w nowojorskim Muzeum Sztuki Współczesnej! Ponadto pierwsze Chemexy były produkowane ręcznie. Z czasem były wypierane przez nowoczesne ekspresy. Swoją wartość i popularność odzyskały podczas tak zwanej Trzeciej Fali Kawowej, kiedy to nazwano je alternatywami.
Wybór kawy dla wielu może być trudny. Jak to się mówi, „ile ludzi, tyle ulubionych kaw”!
Ale czy konkretna kawa zawsze będzie smakować tak samo? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile metod parzenia i przygotowywania kawy istnieje. Dzisiejszym wpisem chcemy przybliżyć Wam kilka metod, przygotowywania tego energetycznego napoju!
Z biegiem czasu i postępem nauki okazało się, że ziarno kawy może zawierać nawet 900 różnych substancji chemicznych pochodzenia naturalnego! Są to między innymi: kwasy organiczne, witaminy, czy olejki eteryczne, odpowiadające za aromat samej kawy. Ziarna kawowca można podzielić na dwie grupy: zielone (czyli nieprażone, z większą ilością substancji lotnych aromatycznych, białek) oraz palone. Duża część składników chemicznych pojawia się w ziarnach kawy dopiero w późnym okresie procesu prażenia. Powstają one na skutek działania m.in. wysokiej temperatury.
Espresso lub, dla niektórych, złoty nektar bogów, to kawowa esencja w której podczas parzenia niewielka ilość wody przepływa przez powierzchnię zmielonej kawy, dając w efekcie skoncentrowany napar.
W celu ułatwienia nam życia Włosi stworzyli zasadę 4M. Jeśli spełnimy wszystkie cztery czynniki, jesteśmy na dobrej drodze, aby uratować komuś dzień lub po prostu zostać czyimś super hero.
Herbata jest napojem przez nas wszystkich znanym i przez większość lubianym. Czarna, owocowa, czy zielona. Podawana gorąca z goździkami w zimowe wieczory lub mrożona latem. Jednak skąd ona pochodzi? Jak ją przygotowywać, aby zawsze wydobyć z niej to co najlepsze?
Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawowca, a mimo to w codziennym piciu kawy spotykamy się z dwoma najpopularniejszymi gatunkami, jakimi są szlachetna Arabika i jej siostra Robusta. Te, których nie wykorzystujemy stanowią odmiany dziko-rosnące i są nadzieją na przyszłość w kontekście zmian klimatycznych. Dziś jednak opowiemy Wam nieco więcej Arabice i Robuście - czym właściwie charakteryzują się te dwa gatunki; ile kofeiny posiada każda z nich; jak wyglądają i skąd pochodzą? Prędko wyjaśniamy!