
Honduras Caballero El Pantanal #2 Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Opis
Every STORY has its beginning
Historia tej kawy zaczyna się w Etiopii, a opowiada ją Vice Mistrz Polski Coffee Roasting – Robert Rybczyński.
Marysabel Caballero i jej mąż Moises Herrera pracują na ponad 200 hektarach ziemi obsadzonej kawą. Są drugim i trzecim pokoleniem które uprawia kawę, byli wielokrotnie nagradzani za zaangażowanie w rozwój jakości kawy w Hondurasie.
Ojciec Marysabela, Don Fabio Caballero, odziedziczył duże obszary ziemi wokół Marcali i od ojca, który był jednym z pionierów uprawy kawy w Hondurasie. Po wielu latach niskich zysków postanowił przekazać ziemię swoim dzieciom, a zwłaszcza swojej córce Marysabel i jej mężowi Moisesowi Herrerze. Moises wprowadził własne gospodarstwa do rodzinnego biznesu i razem mają prawie 200 hektarów kawy podzielonych na 17 różnych gospodarstw.
Od tego czasu odniosły ogromny sukces w produkcji wysokiej jakości kaw i przyczyniły się do poprawy reputacji wysokiej jakości kaw Hondurasu. Wszystko, co robią w gospodarstwach, jest udokumentowane i inwestują oni znaczny czas i zasoby zarówno w nowy sprzęt, jak i sadzenie nowych odmian kawy w celu poprawy jakości kawy.
Caballeros są niezwykle zaangażowani w ochronę środowiska swoich gospodarstw. Wiele energii i uwagi skupia się na poprawie gleby w swoich gospodarstwach, aby zapewnić zdrowe środowisko uprawy krzewów kawy. Dlatego produkują nawóz organiczny z obornika krowiego i drobiowego zmieszanego z miąższem z wiśni kawowych i innych materiałów organicznych. Jest on stosowany jako dodatek do niektórych nawozów mineralnych, aby zapewnić, że rośliny kawy otrzymują potrzebne im składniki odżywcze. W gospodarstwach uprawia się także pomarańcze, awokado, kwiaty, banany i inne owoce, ale głównie dla zbieraczy do jedzenia i tworzenia różnorodności biologicznej w gospodarstwach, która zapewnia dobre warunki do uprawy i cień drzewek kawowych.
Marysabel i Moises zawsze koncentrowali się na jakości, co doprowadziło do uzyskania trzeciej ceny na corocznym konkursie SCAA „Kawa roku” w 2010 roku. Od wielu lat dobrze sobie radzą w Cup of Excellence jako jeden z niewielu producentów w swojej okolicy.
---
Kawa średnio palona
100% Arabica
W smaku kawy odnajdziesz: czekolada, czerwone jabłko, landrynki
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: La Paz
Farma: Caballero
Odmiana: Catuai
Metoda obróbki: Myta
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Czas zbiorów: 2019 r.
Ocena w cuppingu: 87,5 / 100 pkt.
Idealna do przygotowania wg. następujących metod: ekspres ciśnieniowy, ekspres przelewowy, Drip, Chemex, AeroPress, French Press, oraz inne alternatywne metody parzenia kawy.