
Kenia Gaturiri AA LaCava - kawa ziarnista 250g
Opis
Owoce kawowca są zbierane ręcznie przez farmerów. Następnie są dostarczane do stacji myjącej Gaturiri, gdzie kawa zostaje przetransportowana prosto do zbiorników z wodą. Podawana jest sortowaniu- gęstsze ziarna trafiają na dno i do zbiornika fermentacyjnego, a te mniej dojrzałe (floaters) zostają odseparowane. Kolejny krok to poddanie procesom fermentacji i mycia w czystej wodzie. Po tym procesie trafia do stacji, gzie jest powoli suszona. Okres suszenia na łożach trwa od 10 do 15 dni.
Kawy zawsze świeżo palone
Wszystkie kawy z rzemieślniczej palarni LaCava są świeżo palone i mają maksymalnie 14 dni od momentu palenia, dzięki czemu osiągają one szczyt smaku w Twojej filiżance!
---
Kawa jasno palona
100% Arabika
Kawa klasy specialty
Nuty wyczuwalne w smaku: czarna porzeczka, kwiaty pomarańczy, maliny
Kraj pochodzenia kawy: Kenia
Region uprawy: Nyeri
Wysokość uprawy: 1700 - 1800 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Proces obróbki: myta
Ocena w cuppingu: 89 / 100 pkt.
Idealna do: ekspresu przelewowego, dripa, chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.