
Uganda Injura Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Opis
Every STORY has its beginning
Historia tej kawy zaczyna się w Ugandzie, a opowiada ją Vice Mistrz Polski Coffee Roasting – Robert Rybczyński.
Kawa z Ugandy z roku na rok okazuje się coraz lepsza! To już kolejny raz, kiedy w paczkach od Story Coffee można znaleźć ziarno z tego kraju!
Nowoczesna metoda obróbki wiśni kawowca - Penagos Eco-Pulper, z pominięciem demucilager (maszyna która usuwa śluz z ziarna kawy) sprawia, że część "śluzu" pozostaje na ziarnach. Następnie kawa została jest poddawana fermentacji w zbiorniku przez 72 godziny przed umyciem. Kolejnym krokiem jest staranne suszenie na podniesionych stołach, częściowo w cieniu.
Ta kawa to część nowego projektu z Kingha Estates outgrowers. Kingsley ma za zadanie podejmować współpracę z lokalnymi rolnikami w celu wzrostu ich dochodów. Uważa, że różne protokoły przetwarzania mają potencjał, aby zwiększyć jakość. Wszystkie ziarna kawy posiadające w nazwie Kingha Collective, to kawy z małych gospodarstw w dzielnicy Kinungu. Tej samej dzielnicy, co Kingha Estate.
"Injura'' to nazwa deszczu w lokalnym, ugandyjskim dialekcie w Kinungu. Jest to mieszanka odmian SL powszechnie sadzonych i uprawianych w regionie. Ta kawa jest limitowaną edycją 14 worków eksperymentalnej partii.
Prosto z Ugandy!
Ten wschodnioafrykański kraj był do niedawna znany głównie z upraw Robusty. Czasy się zmieniają: w ciągu ostatnich dziesięciu lat produkcja Arabiki rozkwitła, a Uganda zaczyna pojawiać się wśród palarni trzeciej fali i miłośników kawy. Ugandę charakteryzuje świetna lokalizacja do uprawy kawy oraz bogata i żyzna gleba, zarówno na wschodzie, jak i na zachodzie kraju. Niektóre farmy znajdują się na wysokości ponad 2300 m n. p. m. Dzięki temu wiśnie dojrzewają dłużej, a profil smakowy kawy jest bardziej złożony. Trzy główne regiony w których uprawia się kawę to Góry Elgon, Zachodni Nil i Góry Rwenzori.
---
Kawa jasno palona
100% Arabica
W smaku kawy odnajdziesz: słodycz miodu, delikatne jagody oraz liczi. Lekkie żółte owoce, oraz niezły lactic funk
Kraj pochodzenia ziarna: Uganda
Region: Bwindi
Odmiana: SL28, SL34, SL14
Metoda obróbki: Myta
Wysokość upraw: 1300-1550 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt.
Idealna do przygotowania wg. następujących metod: ekspres przelewowy, Drip, Chemex, AeroPress, French Press, oraz inne alternatywne metody parzenia kawy.