Dostępność
Promocja
Herbata Rooibos sypana lub w saszetkach
Szukasz herbaty bez kofeiny? Odpowiedź to Rooibos. Napar z rooibosa, jak i samo zioło, nazywane jest czasem „czerwoną herbatą”. Określenie to zawdzięcza po części nazwie krzewu, a po części temu, że napar z rooibosa ma wyraziście czerwony kolor. Rooibos ceniony jest za wyśmienity smak, delikatność dla żołądka, całkowity brak kofeiny i bogaty skład chemiczny decydujący o jego korzystnym wpływie na ludzki organizm. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to zdecydowanie nie ma na co dłużej czekać!
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Co to jest rooibos?
Choć jest niezwykle smaczny i ma wiele cennych właściwości, wiele osób zastanawia się, co to jest rooibos... Przygotowany napar ogólnie bardzo przypomina herbatę, dlatego też często jest nazywany herbatą rooibos lub nawet czerwoną herbatą. Musimy jednak wiedzieć o tym, że krzew rooibos tak naprawdę nie jest spokrewniony z herbatą i bardzo się od niej różni. Zaparzony rooibos posiada czerwoną barwę, a także bardzo specyficzny łagodny, miodowy smak. Warto spróbować herbat zawierających rooibos i owoce, które mogą pogłębić i rozszerzyć doznania smakowe.
Właściwości rooibos
Rooibos nie posiada kofeiny, dlatego może być spożywany przez dzieci - zwłaszcza w przypadku problemów z kolkami, dorosłych, a także kobiety w ciąży o każdej porze dnia. Herbatka rooibos posiada wiele właściwości zdrowotnych. Może redukować bóle głowy, pomaga walczyć z bezsennością, nadciśnieniem, łagodzi objawy astmy oraz - dzięki dużej zawartości antyoksydantów - spowalnia procesy przedwczesnego starzenia. Kwasy fenolowe zawarte w rooibos mają także korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego, a stosowanie okładów z czerwonokrzewu łagodzi swędzące rany. Ogólnie ujmując rooibos to prawdziwa kopalnia zdrowia!
Jak parzyć rooibos?
Rooibosy wymagają dosyć długiego parzenia, a przynajmniej znacznie dłuższego niż większość herbat z krzewu herbacianego. Minimalny zalecany czas parzenia rooibosa dla osiągnięcia odpowiedniego smaku to 5 minut. Jednak mówi się, że idealna długość parzenia rooibosa w celu wydobycia z niego wszystkich wartościowych składników to 8-10 minut. Rooibos ma bardzo drobne listki, dlatego do jego parzenia potrzebny jest zaparzacz. W ostateczności można skorzystać french pressa, jednak trzeba się liczyć z tym, że drobniejsze listki mogą trafić do naparu.
Gdzie kupić herbatę rooibos?
Kiedy zastanawiasz się gdzie kupić herbatę rooibos w różnych smakach, odpowiedź jest jedna — SpokoKawa.pl! Oferujemy rooibos klasyczny, ale nie ograniczamy się jedynie do klasycznych połączeń. W naszej ofercie znajdziesz także mieszanki herbaty rooibos z dodatkiem jagód goji, marakui, ananasa, papai, żurawiny, aronii, porzeczki, truskawki czy kiwi. Herbaty rooibos są u nas dostępne w torebkach, piramidkach oraz w suszu.