AeroPress
Parzenie kawy z AeroPressem
Szukasz małego, ale jakże dobrego zaparzacza do kawy? Mamy coś dokładnie pasującego do tego opisu - AeroPress! Na pierwszy rzut oka przypomina wielką strzykawkę, przez którą przeciskamy zaparzoną kawę. Jest urządzeniem do alternatywnego parzenia kawy, ale sama jego konstrukcja pozwala na różne eksperymenty. Aeropress nie wymaga prądu ani baterii, więc można go używać dosłownie wszędzie i o każdej porze.
Jak działa AeroPress?
Aeropress ma dość charakterytyczny kształt, określany często jako strzykawka przez którą przeciskamy zaparzoną kawę, która przelewa się przez okrągły filtr. Połączenie dwóch metod, ciśnieniowej i przelewowej sprawia, że kawa z Aeropressu ma bardzo charakterystyczny, pełny smak, jest bardziej mętny, gęsty i intensywny, a w odczuciu w ustach bardziej zbliżony do espresso niż dripa. Sama budowa tego urządzenia pozwala na rożne eksperymenty. Kawę w Aeropressie można zaparzyć na dwa sposoby — metodą klasyczną i odwróconą. Dodatkowo w zależności od grubości zmielenia kawy, temperatury wody oraz czasem parzenia i przeciskania możemy wpłynąć na smak kawy i dostosować ją do naszych preferencji.
Podręczny zaparzacz do kawy
W zestawach startowych znaleźć można wszystko czego potrzeba do rozpoczęcia parzenia kawy. Zaraz po rozpakowaniu możemy śmiało przystąpić do zalewania kawy i cieszenia się efektami. Dodatkowo niewielkie rozmiary AeroPressu sprawiają, że sprawdza się on dosłownie w każdych warunkach. W zaciszu domowej kuchni, w trasie, w pracy... dosłownie wszędzie. Potrzebny jest jedynie dostęp do kawy i gorącej wody.
Jak zaparzyć kawę z AeroPressu?
Zaparzenie kawy ze strzykawki jest dziecinnie proste. Potrzebujesz: AeroPressu, papierowego filtra, gorącej wody, ulubionego kubka, dobrej kawki i do dzieła!
Tak wygląda jedna z metod parzenia kawy w AeroPressie.
Na sitko załóż filtr i przykręć do tuby. Postaw filtrem do dołu na ulubionym kubku i przelej gorącą wodą, by przepłukać i ogrzać filtr. Po wylaniu wody odmierz 18 g kawy i wsyp zmieloną kawę. Wlej ok. 50 g wody, czyli tyle, by przykryć ziarna. Odczekaj 30 sekund i wlej pozostałą wodę (200 g) do pełna tuby. Zamieszaj i odczekaj około 30 sekund. Po upływie tego czasu załóż tłok i zacznij przeciskanie, aż usłyszysz delikatne syknięcie. Gotowe!
Darmowa wysyłka
Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 299 zł