Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Kawa z chemexa
Chemex, słyszałeś? Obecnie to jedno z najpopularniejszych urządzeń do alternatywnych metod parzenia kawy. Kawa przelewowa z chemexa charakteryzuje się delikatnym smakiem i wysoką zawartością kofeiny. Jest to najlepsza metoda, która pozwala na odkrywanie wszystkich bogactw jakie kryje w sobie kawa. Świetnie nadaje się zarówno do domowego przygotowania kawy jak i do kawiarni.
Co to jest Chemex?
Chemex to nic innego jak urządzenie do zaparzania kawy metodą przelewową. Choć sama nazwa brzmi dość poważnie, to zaparzacz w wyglądzie jak i w użytkowaniu jest bardzo prosty. Szklana karafka z drewnianym kołnierzem bądź uchem ze szkła i charakterystycznym "pępkiem" czyli wypukłą kulką na środku, który wskazuje połowę objętości. Zaparzacze Chemex są wyprodukowane ze szkła żaroodpornego, które jest mocne i gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką trwałość. Szkło nie wchodzi w reakcję z naparem i nie zmienia jego smaku, podobnie jak porcelana. Tak właśnie wygląda Chemex!
Filtry do chemexa
Oprócz samego chemexa czyli szklanego naczynia ważne są papierowe filtry. To one decydują o sile smaku kawy z chemeksa. Mówiąc dokładniej o sile delikatności. Chodzi generalnie o to, że oryginalne filtry do zaparzacza nadają niepowtarzalnego charakteru kawie. Są dość grube, mocno filtrują, co przekłada się na bardzo delikatny, wytrawny smak naparu.
Jak parzyć chemex?
Na początek musimy przygotować wszystkie niezbędne akcesoria czyli: zaparzacz chemex, filtry, waga, stoper, dobra kawa i czajnik
Pierwszym etapem przygotowania kawy jest zmielenie jej ziaren gruboziarniście. Następnie należy umieścić w karafce filtr oraz przelać go gorącą wodą, dzięki temu kawa nie będzie miała papierowego posmaku, a przy okazji ogrzejemy karafkę. Po przelaniu filtra należy wylać wodę, która się dostała do naczynia. Teraz można wsypać kawę do filtra i wyrównać jej powierzchnię. Całość należy postawić na wadze i zacząć zalewać kawę wodą o temperaturze około 95°C. Powinno się to robić okrężnymi ruchami, zaczynając od środka naczynia. Podczas tego etapu zauważysz zachodzący proces preinfuzji - czyli wytworzenie się bąbelków na powierzchni kawy pod wpływem dwutlenku węgla w kontakcie z wodą. Im świeższa kawa, tym więcej pianki pojawi się na jej powierzchni. Odczekaj 45-60 sekund i ponownie zacznij dolewać wodę. Powinno się powtarzać ten sam krok, aż do zużycia całej wody. W momencie, w którym cała kawa spłynie na dno naczynia, można wyjąć filtr i rozlać napój do filiżanek.
Chemex doskonały dla miłośników aromatycznej kawy!
Dla tych, którzy kochają prawdziwą kawę, kawa z chemexa będzie doskonałym wyborem. To praktyczny gadżet dla każdego wielbiciela kawy.