Producent
Cena
-
od
do
Dobra kawa pod przelew
Zastanawiasz się jaka kawa do przelewu będzie najlepsza? Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy o bardzo dobrej jakości. Metody przelewowe pozwalają cieszyć się czystą, czarną kawą pozbawioną fusów o łagodnym i aromatycznym smaku. A dobrze dobrana kawa pod przelew pozwoli odkryć to wszystko co w kawie najlepsze. Sprawdź naszą propozycję kaw pod przelew!
Jaka jest najlepsza kawa do przelewu?
Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, drip, czy AeroPress, wymagają użycia bardzo dobrego ziarna, które pozwali na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Jak żaden inny sposób parzenia kawy, przelew podbija i uwypukla jej walory. Pozwala uzyskać najlepszy smak kawy, który charakteryzuje się klarownością, łagodnością i bogactwem smaku.
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Bez względu na metodę parzenia, zawsze najlepiej jest wybierać kawę w ziarnach. Nic tak nie pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu, jak samodzielne mielenie tuż przed samym przygotowaniem naparu. Wtedy jednak oprócz ekspresu przelewowego lub innego zaparzacza, potrzebny będzie nam też młynek. Jeśli jednak go nie posiadamy, zawsze możemy poprosić o zmielenie ziaren zaprzyjaźnioną kawiarnię lub sklep.
Kawa pod przelew jasno palona
Do parzenia przelewowego, najlepszym wyborem będą kawy jasno lub ewentualnie średnio palone. Unikamy kaw ciemno palonych, we włoskim stylu. Dlaczego? Dlatego, że zaparzone metodą przelewową będą gorzkie i pozbawione wyrazistości oraz głębi smaku.
Kwaśna kawa z przelewu
Wybierając kawę do przelewu, warto postawić na ziarna z jednego regionu, a często nawet z jednej plantacji. Metoda przelewowa pozwoli na wydobycie i poczucie ich wszystkich nut smakowych. Jeśli uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty z wysoką kwasowością, to na pewno sięgaj po kawy z Afryki, natomiast niska kwasowość i nuty orzechowo-czekoladowe oraz cytrusowe to główne wyróżniki krajów Ameryki Południowej.
Czym jest kawa z przelewu?
Kawa przelewowa, to metoda parzenia kawy, nazywana często alternatywną. Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. To nic innego jak kawa zaparzona przy użyciu urządzenia, który wykorzystuje drobny filtr:
Kawa z przelewu - jak zrobić?
Do przygotowania kawy z przelewu potrzebujemy: zaparzacz, filtry, kubek, czajnik z wodą, wagę (najlepiej z timerem)/stoper, kawę zmieloną gruboziarniście. W zależności od używanego zaparzacza, cały proces parzenia kawy przelewowej, odbywa się z zachowaniem odpowiednich proporcji kawy, czasu i temperatury wody. To napar, który powstaje w wyniku “przelania” wody przez zmieloną kawę w filtrze. Dzięki filtrowi kawa jest czysta (bez fusów) i delikatna, nie tracąc na tym wszystkich walorów smakowych oraz odwdzięcza się złożonymi aromatami (które nie zawsze wyczujemy np. w klasycznym espresso). Napar jest delikatny i aromatyczny,. A dzięki dłuższemu kontaktowi wody ze zmieloną kawą, powstały napar ma więcej kofeiny niż kawa parzona w innych metodach (na ilość kofeiny w dużym stopniu wpływa właśnie czas parzenia).