Producent
Cena
-
od
do
Cascara - co to jest?
Herbata czy kawa? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, gdy po raz pierwszy próbuje cascary. Najprościej mówiąc są to suszone owoce kawowca, z których została wydrenowana pestka (kawa). Na bazie otrzymanego suszu parzony jest pyszny napar przypominający herbatę.
Cascara - jak powstaje?
Nie wszyscy zapewne wiedzą, że owoce kawowca przypominają nieco wiśnie lub żurawinę. W trakcie procesu pozyskiwania zielonych ziaren kawy i wydobywania ich z owoców powstaje znaczna ilość skórek. Ususzony miąższ ze skórkami nazywany jest cascarą. Charakteryzuje się bardzo przyjemnym aromatem oraz wieloma pozytywnymi właściwościami.
Właściwości cascary
Skoro cascara związana jest z kawą to podstawowe pytanie dotyczy najczęściej zawartości kofeiny. W zaparzonym naparze z cascary kofeina oczywiście się pojawia, ale nie są to znaczne ilości - około 100 mg /l. Ponadto ten niezwykle aromatyczny i łagodny napój jest znany z:
- Zawartości przeciwutleniaczy - odpowiadających za usuwanie wolnych rodników, niwelujących ich szkodliwy wpływ na organizm, spowalniających procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych.
- Wspierania procesów trawiennych - pobudzania do większej pracy komórek wydzielających soki trawienne.
- Przyspieszania gojenia - może pomóc w regeneracji uszkodzonej błony śluzowej żołądka i jelit.
Cascara - gdzie kupić?
Suszone owoce kawowca, czyli cascarę, najlepiej kupić u sprawdzonych dostawców. Polecamy specjalistyczne sklepy z kawą i kawiarnie lub palarnie kawy. W naszym sklepie internetowym z cascarą znajdziesz susz pochodzący bezpośrednio z najlepszych rzemieślniczych palarni kawy w Polsce.