Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Dripper do domu
Lubisz parzyć kawę w domu? Jeśli tak, to polecamy zaopatrzyć się w dripper do kawy. Jest to najlepsza metoda alternatywna parzenia kawy w domu. To idealny wybór dla prawdziwych kawoszy, którzy doceniają nie tylko smak, ale również cały rytuał parzenia kawy. Do przygotowania kawy metodą drip potrzebujesz jedynie dobrze zmieloną kawę, filtr papierowy, gorącą wodę i kubek czy dzbanek. Co więcej, jest to tak niewielkie i poręczne urządzenie, że bez problemu zapakujesz je do bagażu i zabierzesz ze sobą w podróż.
Co to jest dripper do kawy?
Dripper to niewielkie, ale jakże pomysłowe urządzenie, w którym można ławo przygotować filiżankę ulubionej kawy. Dzięki niemu zaparza się kawę metodą drip, która polega na parzeniu przelewowym, gdzie powoli spływająca woda nasiąka wszystkim tym, co jest w kawie najlepsze. Jest to bardzo popularna metoda stosowana w większości w kawiarniach, ale z łatwością sprawdzi się również w domu. Wystarczy Ci dripper, filtry, serwer (dzbanek) lub kubek, kawa i podstawowy sprzęt kuchenny.
Jaki dripper do kawy wybrać?
Najpopularniejszym modelem dripa jest Drip V60 – stożek pochylony pod kątem sześćdziesięciu stopni wyposażony w filtr, który zmienia się w łatwe urządzenie do parzenia kawy przelewowej.
Zestaw V60
Jeśli jednak nie do końca wiesz jaki dripper wybrać, najpopularniejsi producenci dripperów oferują już gotowe zestawy, w których znajdują się wszystkie akcesoria niezbędne do przygotowania kawy pod przelew.
Rodzaje dripperów
Aby zaparzyć idealną kawę metodą przelewową potrzebujemy wybrać dobrej jakości dripper, dopasowany wielkością do ilości naparu, jaki będziemy przygotowywać. Do wyboru mamy drippery szklane, metalowe, ceramiczne, porcelanowe oraz plastikowe w kilku rozmiarach 01, 02, 03 jako odpowiedniki jednej, dwóch i trzech porcji kawy które w nich przygotujemy.
Jak korzystać z drippera?
Zakupiłeś dripper i zastanawiasz się jak zaparzyć w nim swoją pierwszą kawę? Podpowiadamy jak ją przygotować.
Parzenie kawy-drip:
- Drip umieszczamy na serwerze i zalewamy gorącą wodą.
- Następnie należy wylać wodę z serwera.
- Do filtra wsypujemy odpowiednią ilość świeżo zmielonej kawy.
- Filtr z kawą zalewamy małą ilością wody o odpowiedniej temperaturze tak, aby zamoczyć całą ilość kawy.
- Czekamy 30 s podczas preinfuzji (wstępnego zamoczenia kawy przed dodaniem całej ilości wody).
- Dolewamy resztę wody, stosując okrężne ruchy. Wodę należy wlewać porcjami, pamiętając, aby nalewać ją po ziarnach, nigdy po filtrze. Należy utrzymać stałe tempo dolewania wody tak, aby cała nie spłynęła.
- Dopiero na koniec parzenia pozwalamy, aby cała woda spłynęła i następnie wyjmujemy filtr z drippera i wyrzucamy.
Jaka jest najlepsza kawa do dripa ?
W drippie zaparzyć można tak naprawdę każdą zmieloną kawę, jednak zdecydowanie najlepiej sprawdzają się kawy jakości speciality wypalone dość jasno i dedykowane właśnie do parzenia w drippie. Stopień mielenia kawy dobieramy w zależności od rodzaju kawy oraz ilości parzonej kawy, ale pamiętać należy iż mielenie powinno być dość grube.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz drippery do kawy znanych i cenionych na rynku firm:
- Hario
- Melitta
- MiiR