Syfon do parzenia kawy
Syfon, zastanawiasz się co może mieć wspólnego z kawą? Już wyjaśniamy. Jest to zaparzacz do kawy, ale zdecydowanie bardziej skomplikowany niż inne. Już samym swoim wyglądem przypomina naczynie jak z laboratorium, a parząc w nim kawę, możemy poczuć się jak naukowiec tworzący dobro w czystej postaci. Syfon do kawy jest z pewnością marzeniem każdego baristy, a także największego smakosza kawy.
Co to jest syfon do kawy?
Za pomocą syfonu możemy przygotować wyśmienitą kawę. To niezwykły zaparzacz o dość unikalnym wyglądzie. Szklane naczynie podgrzewane od spodu przez specjalnie wbudowany element grzejny lub knot. Proces parzenia kawy w syfonie jest nieco złożony, ale to dzięki niemu kawa ma bogatą i szeroką paletę smaków oraz oleistą konsystencję. Ponadto, kawa nie będzie miała osadu.
Jak zaparzyć kawę w syfonie?
W zbiorniku dolnym umieszcza się zimną wodę, w górnym świeżo zmielone ziarnka kawy. Wodę podgrzewa się odpowiednim palnikiem, który posiada unikalny kształt, a także możliwość regulacji wielkości płomienia. Dzięki temu można uzyskać odpowiednią temperaturę zaparzania kawy. Palniki w syfonach mieszczą około 35g paliwa, co pozwala na palenie się ognia między 35-60 min. Zależy to od wielkości płomienia jakiego potrzebujemy do zaparzania. Paliwo, którego należy używać do takiego palnika to butan, albo paliwo do zapalniczek. Kiedy woda podgrzeje się do odpowiedniej temperatury zostaje przepchnięta do górnego zbiornika, gdzie umieszczona jest zmielona kawa i po chwili zaparzony trunek zaczyna płynąć do naczynia dolnego. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego filtru fusy od kawy pozostają w górnej części syfonu. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości szkła żaroodpornego, narzędzie jest wytrzymałe na wysokie temperatury, solidne i trwałe.